Ο ΚΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ – Κατοχή και Αντίσταση

Ανιχνεύοντας τις διαδρομές

Εικαστικό αφιέρωμα, Ιστορικός περίπατος – Performance, Καλλιτεχνικό Καφενείο

Η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνουν ένα εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Κουν στα Εξάρχεια – κατοχή και αντίσταση» 

Στόχος των δράσεων είναι να γνωρίσουμε τον νεαρό σκηνοθέτη  Κάρολο Κουν στην πρώιμη φάση της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, μετά το τέλος της Λαϊκής Σκηνής, τη δημιουργία του «Θεατρικού Όμιλου Κάρολου Κουν», τη μετέπειτα ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης και τη συνεργασία του με σημαντικούς θιάσους της εποχής, όπως της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κατερίνας Ανδρεάδη.  Θυμόμαστε ιστορικά γεγονότα της περιόδου και βαδίζουμε στους δρόμους όπου έζησε, περπάτησε και δημιούργησε ο Κάρολος Κουν  την εποχή της Kατοχής και της Aντίστασης.


Οι δράσεις στοχεύουν ακόμη στο άνοιγμα στην κοινότητα με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων, καλλιτεχνικών σχημάτων, φορέων, σχολείων και κατοίκων της γειτονιάς, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (27/11) αναβιώνουμε τις ιστορικές μνήμες  συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν μέσα από θεατρικές παρεμβάσεις και  δρώμενα. Μεταφέρουμε στους δρόμους σκηνές από τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ, ένα από τα πρώτα έργα που σκηνοθέτησε ο Κουν, συναντάμε εικόνες που βασίζονται σε χρονικά της κατοχής, διαβάζουμε απομνημονεύματα συνεργατών του και λογοτεχνικά κείμενα για την εποχή εκείνη.

Όπως γράφει ο Μ. Πλωρίτης, «Στο καμαράκι του της Ζωοδόχου Πηγής ή στην υπόγεια ταβέρνα του Μώρου, μαζευόμαστε τα βράδια οι πιο στενοί του φίλοι και, καπνίζοντας αχυρένια τσιγάρα, μασώντας σταφίδες, πίνοντας ένα φρικαλέο κρασί, κουβεντιάζαμε ατελείωτα κι ονειρευόμαστε..»

«Αυτή η παράσταση του «Βυσσινόκηπου» , που ετοιμάζει ο Κουν, είναι ένα θαύμα μέσα στη μαυρίλα της Κατοχής, γιατί τολμάει να κάνει κάτι πολύ μεγάλο, κάτι που θα ανεβάσει το ηθικό όλων. Και όπως λέει ο ίδιος, «Για να κάνεις θαύμα πρέπει να πιστεύεις στα θαύματα». (Άλκη Ζέη, Με μολύβι φάμπερ νούμερο δυο).

Η συμμετοχή στις δράσεις αυτές είναι ελεύθερη


Φωτογραφία: Κλωντιάνα Τσαμάτη