Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα


 

2019-2020

Από το Μάιο του 2017 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με την ActionAid Hellas στην Αθήνα. Πρόκειται για ​το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ​έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ενήλικες και καινοτόμα προγράμματα σε παιδιά και εφήβους, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που η πολυετής οικονομική κρίση έχει επιφέρει στη ζωή τους. 

Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, και στη δημιουργία του συνεργάστηκαν ​πολλοί και διαφορετικοί φορείς.

 

Δράση 1: «Θεατροπαιχνίδια!» για παιδιά 6-9 χρονών

 

Α' ΚΎΚΛΟΣ

Σε αυτό τον κύκλο, οι στόχοι ήταν η γνωριμία και εξοικείωση με «εργαλεία» της ομάδας, η ενίσχυση της ομαδικότητας και το αίσθημα του ανήκειν.

Αφιερώσαμε τον χρόνο μας στη ροή από τα ομαδικά παιχνίδια (σε κύκλο, παράλληλες γραμμές ή αυτοσχεδιαστικά και ελεύθερα), σε one to one παιχνίδια του/ της κάθε συμμετέχοντα/χουσας με την εμψυχώτρια, κινητικά, συλλογικής δημιουργίας μέχρι η ροή τους στο τέλος του κύκλου να αποτελεί κεκτημένο της ομάδας.

Ασχοληθήκαμε με τις έννοιες της οικολογίας και της υπερκατανάλωσης. Μέσα από παραμύθια που δημιουργήσαμε με τα παιδιά με τενικές κατευθυνόμενου αυτοσχεδιασμού, η «ιστορία της παπαρούνας» και «ένα δέντρο τα Χριστούγεννα» δουλέψαμε τα συναισθήματά μας αλλά και την κριτική μας σκέψη με παιχνίδια αναστοχασμού που πυροδοτούσαν συζητήσεις (πχ. «Πάρε θέση» προσαρμοσμένο στην ιστορία που είχαμε παίξει νωρίτερα).

Ένας επιπλέον στόχος ήταν, επίσης, η ανάμειξη των γονέων και κηδεμόνων στις συναντήσεις μας. Μια φόρα στις 10 μέρες για 20 λεπτά ορίσαμε να παίζουμε όλοι μαζί με στόχο να μοιραζόμαστε παιχνίδια που μπορούμε να παίζουμε και σπίτι.

Εμψυχώτρια – Νικολέττα Δημοπούλου


Β' ΚΎΚΛΟΣ

Στις αρχές Ιουνίου ολοκληρώσαμε στο Επίκεντρο με την ομάδα παιδιών δημοτικού τον κύκλο συναντήσεων που ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020. Αρχίσαμε να δουλεύουμε με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ομαδικότητας, με εργαλείο το εκπαιδευτικό δράμα. Αφορμή ήταν το έργο του Λ. Σεπούλβεδα, ειρωνία έφυγε από τη ζωή εξαιτίας του covid-19, "Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει". Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν άμεσα με παραδείγματα από προσωπικές εμπείριες και ανέδειξαν το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης. Δυστυχώς λόγω των συνθηκών και των μέτρων προστασίας από τον covid -19  διακόψαμε τις συναντήσεις. Ωστόσο προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιστορία, αλλά και να μην χαθεί η επαφή των παιδιών με το Επίκεντρο, δημιούργησα ένα σχεδιασμό με βάση την ιστορία που ξεκινήσαμε, στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει κάθε παιδί με όλη την οικογένεια του. Ελπίζω σε μία νέα δημιουργική χρονιά, χωρίς το φόβο ενός κρούσματος πανδημίας, με παρακαταθήκη την εμπειρία που βιώσαμε.

Εμψυχώτρια – Ιωάννα Κυρίτση


 

12

Συντονίστρια των προγραμμάτων στο «Επίκεντρο» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση​: Δέσποινα Μιτσιάλη 

​Εργαστήρια παιδιών-εφήβων: 
​Νικολέττα Δημοπούλου, Ιωάννα Κυρίτση, Δέσποινα Μιτσιάλη

Εργαστήριο ενδυνάμωσης γυναικών:
Μπέττυ Γιαννούλη, Χαρά Τσουκαλά

Συμβουλευτική ομάδα: 
Νάσια Χολέβα, Σόνια Μολογούση, Ηρώ Ποταμούση, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου