ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΟΝ

Ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για την ισότητα των φύλων και την  προσέγγιση των διαστάσεων της έμφυλης βίας με τεχνικές θεάτρου και χορού.

Το «Χωρίς Πατρόν» είναι ένα καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ομάδες εφήβων και αναφέρεται στην προσέγγιση των διαστάσεων της έμφυλης βίας, διερευνώντας τους παράγοντες που την προκαλούν.

Αξιοποιώντας βιωματικές μεθόδους, θεατρικές και κινησιολογικές τεχνικές, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας καθώς και στην αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, αντιλήψεων και πεποιθήσεων, μέσα από την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Επιπλέον, εφαρμόζοντας παιδαγωγικές αρχές οι οποίες ενισχύουν την ενεργή συμμετοχή και χτίζουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, επιτρέπει τη δημιουργία  ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο όλα τα μέρη αισθάνονται ελεύθερα να εκτεθούν και να εκφράσουν την άποψή τους.

Το πρόγραμμα στοχεύει:

  • να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα έμφυλων ανισοτήτων, στερεοτύπων, νοοτροπιών και ρόλων που γεννούν την έμφυλη βία.
  • να εμπνεύσει τους εφήβους να ανακαλύψουν νέους δρόμους σκέψης, αντίληψης και αίσθησης για το διαφορετικό σώμα, για την επιθυμία, για τα όρια, για τη συναίνεση.
  • να βοηθήσει να  διερευνηθούν τρόποι αντίδρασης ενάντια σε συμπεριφορές που πληγώνουν.
  • να ενδυναμώσει τις αντιστάσεις στον κυρίαρχο σεξιστικό λόγο καθώς και στις σεξιστικές συμπεριφορές.
  • να ενισχύσει τη σχέση των συμμετεχόντων με τις τέχνες του θεάτρου και του  χορού.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος «Χωρίς Πατρόν» θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εργαστηρίων σε 6 πόλεις της Ελλάδας (Ελευθερούπολη Καβάλας, Τρίκαλα, Αθήνα, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο) με Ομάδες Εφήβων, ηλικίας 13-18 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, καταγωγής/εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού.
Διάρκεια εργαστηρίων: 12 ώρες για κάθε ομάδα εφήβων

Αριθμός μαθητών/ μαθητριών: περίπου 25 άτομα (ένα τμήμα σχολικής τάξης)

Περίοδος Εργαστηρίων: Οκτώβριος 2022- Φεβρουάριος 2023

Τα εργαστήρια αξιοποιούν μεθοδολογίες της βιωματικής μάθησης, εργαλεία του  Θεάτρου στην Εκπαίδευση και ενσώματες πρακτικές χορού που διερευνούν διαφορετικές πτυχές των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας.

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

 

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι έφηβ/ες /οι/@ να είναι σε θέση:

  •  να παρατηρούν, να αναγνωρίζουν και να αναδεικνύουν τις περισσότερες από τις διαστάσεις της   έμφυλης βίας.
  •  να αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι/ες/α  με περιπτώσεις στερεοτυπικών αντιλήψεων.
  •  να αναπτύσσουν τις σκέψεις τους και να μην διστάζουν να εκφράσουν την προσωπική τους θέση σχετικά με τις έμφυλες διακρίσεις.
  •  να ασκούν κριτική ή και να αντιδρούν, με ειρηνικό τρόπο, σε περιστατικά έμφυλης   βίας.

 

Εμψυχώτριες εργαστηρίων: Φλώρα Ασουμανάκη, Διονυσία Ασπρογέρακα , Νάντια Κατή , Χριστίνα Κρίθαρη, Αγλαΐα Νάκα, Σόνια Ντόβα, Ειρήνη Μαρνά, Χαρα Τσουκαλά, Αντονέλλα Χήρα

Συντονίστριες: Χριστίνα Κρίθαρη, Σόνια Ντόβα

Συμβουλευτική ομάδα Ηρώ Ποταμούση, Μπέττυ Γιαννούλη, Νικολέτα Δημοπούλου, Δέσποινα Μιτσιάλη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα «ΔΙΟΤΙΜΑ» συμβουλεύει και πλαισιώνει επιστημονικά το πρόγραμμα καθώς επίσης προσφέρει επιμόρφωση στην ομάδα του προγράμματος.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης έχει εντάξει το πρόγραμμα «ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΟΝ» στα εκπαιδευτικά της προγράμματα. 

Δράσεις

Εκπαίδευση στελεχών

Διαδικτυακά, 24-25/10/2022, Εκπαίδευση στελεχών ¨Χωρίς Πατρόν"