ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΟΝ

Ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για την ισότητα των φύλων και την  προσέγγιση των διαστάσεων της έμφυλης βίας με τεχνικές θεάτρου και χορού.

Το «Χωρίς Πατρόν» είναι ένα καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ομάδες εφήβων και αναφέρεται στην προσέγγιση των διαστάσεων της έμφυλης βίας, διερευνώντας τους παράγοντες που την προκαλούν.

Αξιοποιώντας βιωματικές μεθόδους, θεατρικές και κινησιολογικές τεχνικές, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας καθώς και στην αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, αντιλήψεων και πεποιθήσεων, μέσα από την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Επιπλέον, εφαρμόζοντας παιδαγωγικές αρχές οι οποίες ενισχύουν την ενεργή συμμετοχή και χτίζουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, επιτρέπει τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο όλα τα μέρη αισθάνονται ελεύθερα να εκτεθούν και να εκφράσουν την άποψή τους.

Το εργαστήριο αξιοποιεί μεθοδολογίες της βιωματικής μάθησης, εργαλεία του Θεάτρου στην Εκπαίδευση και ενσώματες πρακτικές χορού που διερευνούν διαφορετικές πτυχές των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας.

Το πρόγραμμα στοχεύει:

● να ενημερώσει και και να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα έμφυλων ανισοτήτων, στερεοτύπων, νοοτροπιών και ρόλων που γεννούν την έμφυλη βία.

● να εμπνεύσει τους εφήβους να ανακαλύψουν νέους δρόμους σκέψης, αντίληψης και αίσθησης για το διαφορετικό σώμα, για την επιθυμία, για τα όρια, για τη συναίνεση.

● Να βοηθήσει να διερευνηθούν τρόποι αντίδρασης ενάντια σε συμπεριφορές που πληγώνουν.

● να ενδυναμώσει τις αντιστάσεις στον κυρίαρχο σεξιστικό λόγο καθώς και στις σεξιστικές συμπεριφορές.

● να ενισχύσει τη σχέση των συμμετεχόντων με τις τέχνες του θεάτρου και του χορού.

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι έφηβες /οι/@ να είναι σε θέση:

● να παρατηρούν, να αναγνωρίζουν και να αναδεικνύουν τις περισσότερες από τις διαστάσεις της έμφυλης βίας.

● να αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι/ες/α με περιπτώσεις στερεοτυπικών αντιλήψεων.

● να αναπτύσσουν τις σκέψεις τους και να μην διστάζουν να εκφράσουν την προσωπική τους θέση σχετικά με τις έμφυλες διακρίσεις.

● να ασκούν κριτική ή και να αντιδρούν, με ειρηνικό τρόπο, σε περιστατικά έμφυλης βίας.

Συντονισμός: Χριστίνα Κρίθαρη, Σόνια Ντόβα

Σχεδιασμός και εμψύχωση εργαστηρίων: Φλώρα Ασουμανάκη, Διονυσία Ασπρογέρακα , Νάντια Κατή , Χριστίνα Κρίθαρη, Αγλαΐα Νάκα, Σόνια Ντόβα, Ειρήνη Μαρνά, Χαρα Τσουκαλά, Αντονέλλα Χήρα.

Συμβουλευτική ομάδα:  Κέντρο Διοτίμα / Diotima Centre, Ηρώ Ποταμούση, Μπέττυ Γιαννούλη, Νικολέτα Δημοπούλου, Δέσποινα Μιτσιάλη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  - 2022
Συνεργαζόμενοι φορείς: 
Το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα «Διοτίμα» συμβουλεύει και πλαισιώνει επιστημονικά το πρόγραμμα καθώς επίσης προσφέρει επιμόρφωση στην ομάδα του προγράμματος.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης έχει εντάξει το πρόγραμμα «ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΟΝ» στα εκπαιδευτικά της προγράμματα

To 2022 το πρόγραμμα ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΟΝ υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ    -    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ   -   ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ/ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Όλες οι δράσεις