ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΟΝ

Ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για την ισότητα των φύλων και την  προσέγγιση των διαστάσεων της έμφυλης βίας με τεχνικές θεάτρου και χορού.

Το «Χωρίς Πατρόν» είναι ένα καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ομάδες εφήβων και αναφέρεται στην προσέγγιση των διαστάσεων της έμφυλης βίας, διερευνώντας τους παράγοντες που την προκαλούν.

Αξιοποιώντας βιωματικές μεθόδους, θεατρικές και κινησιολογικές τεχνικές, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας καθώς και στην αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, αντιλήψεων και πεποιθήσεων, μέσα από την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Επιπλέον, εφαρμόζοντας παιδαγωγικές αρχές οι οποίες ενισχύουν την ενεργή συμμετοχή και χτίζουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, επιτρέπει τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο όλα τα μέρη αισθάνονται ελεύθερα να εκτεθούν και να εκφράσουν την άποψή τους.

Το εργαστήριο αξιοποιεί μεθοδολογίες της βιωματικής μάθησης, εργαλεία του Θεάτρου στην Εκπαίδευση και ενσώματες πρακτικές χορού που διερευνούν διαφορετικές πτυχές των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας.

Το πρόγραμμα στοχεύει:

● να ενημερώσει και και να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα έμφυλων ανισοτήτων, στερεοτύπων, νοοτροπιών και ρόλων που γεννούν την έμφυλη βία.

● να εμπνεύσει τους εφήβους να ανακαλύψουν νέους δρόμους σκέψης, αντίληψης και αίσθησης για το διαφορετικό σώμα, για την επιθυμία, για τα όρια, για τη συναίνεση.

● Να βοηθήσει να διερευνηθούν τρόποι αντίδρασης ενάντια σε συμπεριφορές που πληγώνουν.

● να ενδυναμώσει τις αντιστάσεις στον κυρίαρχο σεξιστικό λόγο καθώς και στις σεξιστικές συμπεριφορές.

● να ενισχύσει τη σχέση των συμμετεχόντων με τις τέχνες του θεάτρου και του χορού.

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι έφηβες /οι/@ να είναι σε θέση:

● να παρατηρούν, να αναγνωρίζουν και να αναδεικνύουν τις περισσότερες από τις διαστάσεις της έμφυλης βίας.

● να αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι/ες/α με περιπτώσεις στερεοτυπικών αντιλήψεων.

● να αναπτύσσουν τις σκέψεις τους και να μην διστάζουν να εκφράσουν την προσωπική τους θέση σχετικά με τις έμφυλες διακρίσεις.

● να ασκούν κριτική ή και να αντιδρούν, με ειρηνικό τρόπο, σε περιστατικά έμφυλης βίας.

Συντονισμός: Χριστίνα Κρίθαρη, Σόνια Ντόβα

Σχεδιασμός και εμψύχωση εργαστηρίων: Φλώρα Ασουμανάκη, Διονυσία Ασπρογέρακα , Νάντια Κατή , Χριστίνα Κρίθαρη, Αγλαΐα Νάκα, Σόνια Ντόβα, Ειρήνη Μαρνά, Χαρα Τσουκαλά, Αντονέλλα Χήρα.

Συμβουλευτική ομάδα:  Κέντρο Διοτίμα / Diotima Centre, Ηρώ Ποταμούση, Μπέττυ Γιαννούλη, Νικολέτα Δημοπούλου, Δέσποινα Μιτσιάλη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  - 2022
Συνεργαζόμενοι φορείς: 
Το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα «Διοτίμα» συμβουλεύει και πλαισιώνει επιστημονικά το πρόγραμμα καθώς επίσης προσφέρει επιμόρφωση στην ομάδα του προγράμματος.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης έχει εντάξει το πρόγραμμα «ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΟΝ» στα εκπαιδευτικά της προγράμματα

To 2022 το πρόγραμμα ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΟΝ υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ    -    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ   -   ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ/ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Όλες οι δράσεις

Αγόρια στο Ντους:  Μονοπάτια παιδαγωγικής ελευθερίας  απέναντι στα στερεότυπα και τον νεοσυντηρητισμό

Αγόρια στο Ντους: Μονοπάτια παιδαγωγικής ελευθερίας απέναντι στα στερεότυπα και τον νεοσυντηρητισμό

Αθήνα, 22/6/2023 εκδήλωση, δημόσια συζήτηση

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 22/6/2023 6:00 μμ - 8:30 μμ Export event


 

Αγόρια στο Ντους:

Μονοπάτια παιδαγωγικής ελευθερίας απέναντι στα στερεότυπα και τον νεοσυντηρητισμό

δημόσια εκδήλωση-συζήτηση

 

Πέμπτη, 22/06/2023, 18.00-20.00

Χώρος Τέχνης Ασπάλαθος,   Χαριλάου Τρικούπη 129 -131, Εξάρχεια

 

Το διαδικτυακό περιοδικό Εκπαιδευτική Λέσχη, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Παιδαγωγική Ομάδα το Σκασιαρχείο διοργανώνουν εκδήλωση συζήτηση με τίτλο:  Αγόρια στο Ντους: Μονοπάτια παιδαγωγικής ελευθερίας απέναντι στα στερεότυπα και τον νεοσυντηρητισμό

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • Προβολή της ταινίας “Αγόρια στο Ντους” (Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, 9΄).
  • Συζήτηση με τοποθετήσεις από μέλη των τριών συλλογικοτήτων και παρέμβαση της Αλεξάνδρας Ανδρούσου, καθηγήτριας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ.
  • Διαδραστικό/ αναστοχαστικό εργαστήριο από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα,

  • Από το διαδικτυακό περιοδικό Εκπαιδευτική Λέσχη θα τοποθετηθεί ο Δημήτρης Μαριόλης, πρόεδρος του Συλλόγου Α' Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. μεταφέροντας την εμπειρία και την ανάγκη των εκπαιδευτικών σωματείων να υπερασπίσουν τα μέλη τους από τέτοιες επιθέσεις και αναπτύσσοντας έναν ευρύτερο προβληματισμό για την πολεμική που δέχονται οι εκπαιδευτικοί από ένα νέο κύμα «ηθικού πανικού», από τα ρεύματα του νεοσυντηρητισμού, του ανορθολογισμού, του σκοταδισμού, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να τροφοδοτεί, αν όχι να ενορχηστρώνει αυτή την επίθεση. Πως νοηματοδοτείται σήμερα η ανάγκη για ένα σχολείο αγωγής απέναντι στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες/νεοσυντηρητικές εκπαιδευτικές πολιτικές; Για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα αλλά και θα βοηθά τα παιδιά να αναπτύσσουν ελεύθερο πνεύμα, κριτική συνείδηση, καθώς και τις αξίες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της συλλογικότητας, της ενσυναίσθησης, της αποδοχής του διαφορετικού ως ισότιμου;
  • Από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα “Χωρίς Πατρόν” από τις η Χριστίνα Κρίθαρη, η Σόνια Ντόβα,και η Χαρά Τσουκαλα θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα Χωρίς Πατρόν που αφορά στην προσέγγιση των διαστάσεων της έμφυλης βίας και θα μοιραστούν την εμπειρία τους από την εφαρμογή του στα σχολεία. Ποια ήταν η ανατροφοδότηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εμψυχωτριών, και πως αποτιμάται η αναγκαιότητα τέτοιων παρεμβάσεων στα σχολεία; Συγκεκριμένα Το “Χωρίς Πατρόν” είναι ένα καλλιτεχνικό - εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που απευθύνεται σε εφήβους/ες, με στόχο την προσέγγιση των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας. Την σχολική χρονιά 2022-2023 πραγματοποιήθηκε ενας κύκλος βιωματικών εργαστηρίων, σε ομάδες μαθητών, σε 6 σχολεία, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αξιοποιώντας θεατρικές και κινησιολογικές τεχνικές. Σκοπός του προγράμματος υπήρξε η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των νέων, η προσπάθεια αποδόμησης έμφυλων στερεοτύπων, προκαταλήψεων και αντιλήψεων καθώς και η εκπαίδευση σε θέματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ και με την εγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Από την Παιδαγωγική Ομάδα “Το Σκασιαρχείο”, θα μιλήσουν οι Βογανάτσης Δαμιανός (δάσκαλος), Γαβριηλίδου Δήμητρα (ψυχολόγος στην εκπαίδευση), Καλησώρα Ασπασία (δασκάλα). Μερικοί από τους προβληματισμούς που θα αναπτυχθούν: Πόσο εκτεθειμένος είναι τελικά σήμερα ο εκπαιδευτικός κλάδος στις προκλήσεις της εποχής προκειμένου να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών; Το δημόσιο σχολείο  οφείλει να συμπεριλάβει όλες τις κοινωνικές ταυτότητες, να μιλήσει ανοιχτά για αυτές και να τις υπερασπιστεί μέσω της επιστημονικής γνώσης και των παιδαγωγικών εργαλείων που διαθέτει; Πώς θα διαφυλάξουμε και θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ εκπαιδευτικών, παιδιών, γονέων και κοινότητας, ώστε από κοινού να ενδυναμώσουμε τα παιδιά σε μια εποχή παραπληροφόρησης να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, το αίσθημα  σεβασμού  και  της αλληλεγγύης; Αποτελεί ο κινηματογράφος και κάθε μορφή τέχνης μέσο κοινωνικής χειραφέτησης και υπεράσπισης μιας δημοκρατικής – ανθρωπιστικής παιδείας - κοινωνίας;