3, 2, 1 Κινηματογραφούμε!


 

camera

Πρόγραμμα "3, 2, 1 Κινηματογραφούμε!"

Πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού και Α' γυμνασίου
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - γραφείο Βορείου Ελλάδας

Πρόγραμμα "3, 2, 1 Κινηματογραφούμε 

Θεσσαλονίκη, 2011-2012

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση επαναλαμβάνει το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το οποίο παρακολούθησαν 1200 μαθητές. Το πρόγραμμα φέτος θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον καινούργιο χώρο της ομάδας παραστατικών τεχνών Α4Μ.
Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά εμπλέκονται στη διαδικασία των γυρισμάτων μιας ταινίας. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα μέσα και τις τεχνικές τόσο του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου μέσα από το παιχνίδι και να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Αριθμός παιδιών: 40-60 άτομα
Διάρκεια προγράμματος- δραστηριοτήτων: 2 ώρες
Ηλικιακή κλίμακα: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του δημο-τικού και της Α’ Γυμνασίου
Χώρος διεξαγωγής του προγράμματος: Α4Μ, Performing Arts Group, Ολυμπίου Διαμαντή 30, 4ος όροφος, Θεσσαλονίκη www.a4mthtr.com. Η Ολυμπίου Διαμαντή είναι πρώτη παράλληλος της Τσιμισκή με γωνία Δωδεκανήσου.


Περιγραφή προγράμματος

1η Φάση: Όταν τα παιδιά φτάσουν στο χώρο τα υποδέχονται δύο ηθοποιοί. Ο ένας υποδύεται το σκηνοθέτη και ο άλλος τον βοηθό οι οποίοι πρόκειται να γυρίσουν μια ταινία. Ανακοινώνουν στα παιδιά, ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα, αφού οι ηθοποιοί που περίμεναν για να γυρίσουν την ταινία τους ειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να έρθουν. Πρέπει όμως να γυρίσουν σήμερα την ταινία, διαφορετικά θα χάσουν τη δουλειά τους. Η μόνη λοιπόν λύση είναι να τους βοηθήσουν τα παιδιά στο γύρισμα της ταινίας.

2η φάση: Δίνονται στα παιδιά ρόλοι τεχνικών κινηματογράφου αλλά και ηθοποιών. Οι κάμερες, τα μικρόφωνα, η κλακέτα κ.λ.π που κρατούν τα παιδιά είναι εμφανώς ψεύτικα, αλλά η κάμερα που κρατάει ο ηθοποιός ενώ εξωτερικά φαίνεται ψεύτικη, εσωτερικά έχει κανονική κάμερα, γιατί ο στόχος της όλης διαδικασίας είναι να γυριστεί η ταινία χωρίς τα παιδιά να το αντιληφθούν.

3η φάση: Αφού τα παιδιά έχουν συμμετάσχει ενεργά στα γυρίσματα των σκηνών. Στο τέλος του προγράμματος, ως έκπληξη, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την ταινία που εν αγνοία τους γύρισαν.

Σημείωση: Καθώς, στο πρόγραμμα εμπεριέχεται το στοιχείο της έκπληξης, γεγονός που συμβάλλει στη δραματική εμπλοκή και συμμετοχή των παιδιών, θα παρακαλούσαμε τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της τάξης να μην προετοιμάζουν τους μαθητές αναφορικά με την ιστορία που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6972819555, 6972700148 ή 2371031268


 

actorsΘεσσαλονίκη, 2009-2010

Πρόγραμμα για μαθητές
Οργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γραφείο Β. Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Χώρος, διάρκεια: Το πρόγραμμα διαρκεί 2 ώρες και θα υλοποιείται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κτιρίου ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 30 Μαΐου 2010.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Πρώτης Τάξης Γυμνασίου και έχει σαν στόχο τη γνωριμία των μαθητών με βασικές αρχές της κινηματογραφικής και θεατρικής τέχνης. Ομάδες 40-50 μαθητών με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών μαθαίνουν παίζοντας και αυτοσχεδιάζοντας να χτίζουν, να συνθέτουν και να παρουσιάζουν σύντομα θεατρικά δρώμενα, να στήνουν κινηματογραφικές σκηνές, να εξοικειώνονται με κινηματογραφικά μέσα και τεχνικές.