Acting Up – a Training Course for Youth, Ireland


 

Στο πρόγραμμα Αcting-Up συμμετείχαν 40 άτομα, 8 από κάθε οργανισμό (μία ομάδα από τη Νορβηγία, μία από τη Γαλλία και δύο από την Ελλάδα). Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 18, είτε εθελοντές των οργανισμών, είτε άτομα που ασχολούνται με το θέατρο με ομάδες νέων. Κάθε ομάδα είχε τουλάχιστον ένα μέλος-καλλιτέχνη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος ενός σεμιναρίου, σχετικά με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί στη δουλειά του με του νέους ανθρώπους.

Στόχοι: Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τη χρήση θεατρικών μεθόδων ως εργαλεία στη δουλειά τους με τους νέους. Για τον λόγο αυτό εξερευνήθηκαν 3 διαφορετικές μεθόδοι δράματος, οι οποίες χρησιμοποιούνται με νεαρά άτομα. Επίσης, στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν εργαλεία, ώστε να είναι πιο δημιουργικοί και αποτελεσματικοί στις ομάδες νέων που διευθύνουν. Το πρόγραμμα ακόμα στοχεύει στην ενθάρρυνση των συμμετεχόντων και των οργανισμών τους να αναπτύξουν δίκτυα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνικών γνώσεων, μέσω της διεξαγωγής παρόμοιων προγραμμάτων.

Προετοιμασία πριν την άφιξη στην Ιρλανδία: Όλες οι ομάδες, έπρεπε πριν αναχωρήσουν από τη χώρα τους να έχουν ετοιμάσει κάποιο μικρό δρώμενο, το οποίο και παρουσίασαν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το δρώμενο αφορούσε κάποιο θέμα που απασχολεί τους νέους στην χώρα από όπου προέρχεται η ομάδα (πχ συναισθήματα, κοινωνικά θέματα).

Κόστος: Το πρόγραμμα επιχορηγείτο από το Erasmus+ κατά το 70% του συνολικού κόστους. Οι συμμετέχοντες κάλυψαν το 30% των αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ η διαμονή και η διατροφή τους ήταν εξολοκλήρου έξοδα του διοργανωτή οργανισμού, CrookedHouse.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος: Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην προσέγγιση διαφορετικών θεατρικών μεθόδων για την εμψύχωση ομάδων νέων. Τόσο οι οικοδεσπότες μας (CrookedHouse), όσο και οι συμμετέχοντες ανέλαβαν την διεξαγωγή σεμιναρίων με στόχο την επαφή με αυτές τις μεθόδους. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χωρίστηκε και πρωινά και απογευματινά εργαστήρια. Στα πρωινά εργαστήρια εξερευνήθηκαν τεχνικές αυτοσχεδιασμού, clowning και σωματικών ασκήσεων κ.α. Στα απογευματινά εργαστήρια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, του Devised Θεάτρου και της Κίνησης ως Γλώσσα Έκφρασης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Κάθε ομάδα στο τέλος της εβδομάδας και ως αποτέλεσμα των εργασιών της, παρουσίασε ένα δρώμενο στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.


Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ανταλλάχτηκαν διαφορετικές τεχνικές δράματος, εμπειρίες και προβληματισμοί. 

Το θέατρο, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλά κανείς και την κοινωνία στην οποία ζει, αποτελεί κομμάτι πολιτισμού που μας ενώνει, μας βοηθά να προσεγγίσουμε τον άλλο, να μάθουμε και να δημιουργήσουμε αληθινούς δεσμούς.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληρ. 2106541600 / info@theatroedu.gr / www.theatroedu.gr