Διεθνής Συνδιάσκεψη 2006

Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), σε συνεργασία με επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς από την Ελλάδα και εξωτερικό, οργανώνουν την 5η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση.


 

Εργαστήρια

 

Οδηγίες για την επιλογή εργαστηρίων

Οι σύνεδροι παρακαλούνται  για τη δική τους διευκόλυνση και για να προχωράνε οι εγγραφές στα εργαστήρια κατά την προσέλευση την Παρασκευή χωρίς καθυστερήσεις, να έχουν προεπιλέξει τα εργαστήρια  που επιθυμούν  να δηλώσουν. Ο μεγάλος αριθμός εργαστηρίων καθιστά πολύ δύσκολο να προσπαθούν να κάνουν την επιλογή τους την τελευταία στιγμή.  Υπενθυμίζουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση και υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να μην προλάβουν να δηλώσουν τα εργαστήρια που έχουν προεπιλέξει. Άρα, καλό είναι να έχουν σκεφτεί εναλλακτικές επιλογές.
Προσοχή: Ο ανώτερος αριθμός εργαστηρίων στα οποία μπορεί να εγγραφεί σύνεδρος στη Συνδιάσκεψη είναι 3 των 2,5 ωρών (5ωρα εργαστήρια θεωρούνται "διπλά").
 
Υπενθύμιση:
Σε κάθε χρονική ζώνη που υπάρχουν Παράλληλες Συνεδρίες (σε διαφορετικές αίθουσες), κάθε σύνεδρος μπορεί να παρακολουθήσει ένα εργαστήριο ή ανακοινώσεις/εισηγήσεις 
Οι Παράλληλες Συνεδρίες είναι:
3η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 11.00-13.30
4η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 15.00-17.30
5η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 18.00-20.00
6η συνεδρία: Κυριακή 19/3/06, 09.00-11.30  
Οι υπόλοιπες συνεδρίες είναι Κεντρικές και είναι κοινές για όλους τους συνέδρους.
 

 

Η δυναμική του στατικού σώματος

Η δυναμική του στατικού σώματος

Αθήνα, 18/3/2006, Εργαστήριο, Sead Djulic, Χριστίνα Μουρατίδου, Armin Joha Hadzimusic

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/3/2006 6:00 μμ - 8:30 μμ Export event


5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Sead Djulicσκηνοθέτης

Χριστίνα Μουρατίδου, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

Armin Joha Hadzimusic, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός,

Mostar Youth TheatreΒοσνία – Ερζεγοβίνη

«Η δυναμική του στατικού σώματος»

 

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Αγγλικά

 

Το εργαστήριο αυτό είναι το απόσταγμα 30 χρόνων καλλιτεχνικής ανάπτυξης της δουλειάς του Mostar Youth Theatre. Βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο είδος μη-λεκτικής έκφρασης στη σκηνή, η οποία εμπνέεται από ισχυρή ενέργεια. Η πηγή της ενέργειας βρίσκεται στις προσωπικές εμπειρίες του κάθε ανθρώπου. Με κατάλληλες ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν στη διερεύνηση μιας έντονης συναισθηματικής εμπειρίας, η οποία θα μετουσιωθεί σε σωματική έκφραση. Σκοπός μας είναι να αποκτήσει δυναμική ένταση ένα στατικό κι ακίνητο σώμα μέσα από τη δύναμη του συναισθήματος.

 

Ο Sead Djulic είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου και θεατροπαιδαγωγός. Γεννήθηκε το 1950 στο Στόλακ της  Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αποφοίτησε από το Στούντιο Δραματικής Τέχνης στο Σαράγιεβο, όπου και εργάζεται από τότε ως ηθοποιός. Μετά την ίδρυση του Θεάτρου Νέων στο Μόσταρ, το 1974, ο Sead ασχολείται με το θέατρο στην εκπαίδευση και με τη σκηνοθεσία και περιστασιακά εμφανίζεται ως ηθοποιός. Από το Δεκέμβριο του 1974 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Νέων στο Μόσταρ. Τον Οκτώβριο του 1975 καθιέρωσε μαζί με άλλους το Διεθνές Φεστιβάλ Πρωτότυπων Προγραμμάτων στο Μόσταρ. Μέρος του Φεστιβάλ είναι η «Εναλλακτική Ακαδημία», εργαστήρια για καλλιτέχνες του θεάτρου. Ο Sead είναι μαζί με άλλους επικεφαλής της «Εναλλακτικής Ακαδημίας». Έχει σκηνοθετήσει ως τώρα περισσότερες από 50 παραστάσεις στο ΜΤΜ. Έχει επίσης σκηνοθετήσει σε θέατρα του Bugojno, της Tuzla, του Sarajevo και της Banja Luka. Είναι πρόεδρος του Κέντρου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, το οποίο είναι μέλος του IDEA. Έχει διδάξει σε πολλά θεατρικά εργαστήρια στη χώρα του και στο εξωτερικό (Κροατία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα). Είναι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού ‘TMAČAART’ για το Θέατρο και τη Θεατρική Παιδεία. Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε περιοδικά όπως: SCYPT Journal, European Journal ofIntercultural Studies και άλλα. Με συναδέλφους του από το Κέντρο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης καθιέρωσε το Διεθνές Βραβείο ‘Grozdanin Kikot’ για τη συμβολή στον τομέα της Θεατρικής Αγωγής. Το εν λόγω βραβείο έχει απονεμηθεί ως τώρα σε 45 σημαντικούς καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο. Τμήμα αυτού του θεσμού αποτελεί το Ίδρυμα Σπουδαστών της Θεατρικής Τέχνης. Τέσσερις φοιτητές θεατρικής τέχνης από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη λαμβάνουν τις υποτροφίες του Ιδρύματος μέχρι σήμερα. Άρθρα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα πρακτικά διαφόρων διεθνών συνδιασκέψεων για το Θέατρο (στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιορδανία, την Ελλάδα). Συμμετείχε σε καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Αγγλίας στο Birmingham. Είναι τακτικός συνεργάτης του Τμήματος Υποκριτικής της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ‘Džemal Bijedič’ στο Μόσταρ. Έχει διακριθεί σε διάφορους τομείς, όπως καλύτερης ερμηνείας, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής έρευνας και άλλους, με εθνικά και διεθνή βραβεία.

 

Η Χριστίνα Μουρατίδου είναι ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός, υπεύθυνη εργαστηρίων θεάτρου με κοινωνικό-θευραπευτική εστίαση για την κοινότητα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε υποκριτική και θεατρικές σπουδές. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το σωματικό θέατρο, τη θεατρική φωνή και το Θέατρο της Επινόησης (Devised Theatre). Τελείωσε το Μaster of Arts στο Εφαρμοσμένο Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Exeter, στην Αγγλία. Μέσα στα πλαίσια της Θεατροπαιδαγωγικής έχει κάνει εργαστήρια με καθηγητές και μαθητές πάνω σε ζητήματα κοινωνικής αγωγής και αγωγής υγείας. Ακόμη, έχει διδάξει θέατρο στο δημοτικό σχολείο και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα θεάτρου της επινόησης και σε παραστάσεις τύπου Θέατρο στην Εκπαίδευση (Theatre-in-Education) και Forum Theatre. Ως δασκάλα θεάτρου ερευνά το ζήτημα της εφαρμογής των ρόλων για θεραπευτικούς σκοπούς και μάλιστα έχει διεξάγει σχετικά εργαστήρια σε εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές. Από το τέλος του 2003 μένει και δουλεύει στο Μόσταρ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

 

Armin Joha Hadzimusic είναι ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός. Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1967 στο Μόσταρ της Βοσνίας. Από το 1980 είναι μέλος του Θεάτρου Νέων του Μόσταρ κι  έχει εμφανιστεί μαζί τους σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Έχει σκηνοθετήσει τρεις παραστάσεις  για το Children’s Drama Studio του Θεάτρου Νέων και έχει διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές παραστάσεις. Από το 1989 εργάζεται στο Θέατρο Νέων του Μόσταρ ως ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός και τεχνικός διευθυντής. Είναι ένας από τους ιδρυτές του Κέντρου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Γραμματέας του. Επίσης, ένας από τους εκδότες του περιοδικού ‘Tmačaart’ για το Θέατρο και τη Θεατρική Παιδεία. Έχει εκπαιδευτεί ως θεατροπαιδαγωγός και εμψυχωτής θεατρικών εργαστηρίων (DiE/TiE, Δράμα στην Εκπαίδευση/Θέατρο στην Εκπαίδευση). Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 20 θεατρικά εργαστήρια.

 

 Image result for δήμος ρέντη