Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2008

Θέατρο και εκπαίδευση στο κέντρο της σκηνής

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), το ΥΠ.Ε.Π.Θ (Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων),
τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, πανεπιστημιακά τμήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό
και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

 


 

Εργαστήρια Συνδιάσκεψης 2008


Χαμένοι πολιτισμοί

Χαμένοι πολιτισμοί

Αθήνα, 29/3/2008, Εργαστήριο, Larry O’ Farrell

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/3/2008 9:30 πμ - 12:00 μμ Export event


«Χαμένοι πολιτισμοί»

Larry O’ Farrell, Professor, Drama & Arts Education, Queen's University, Καναδάς

Σάββατο 29/3/2008, 09.30-12.00

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: αγγλικά (με μετάφραση στα ελληνικά)

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που περπάτησαν στη γη πριν από μας; Πώς θα ήταν άραγε να ζει κανείς σαν αυτούς, τόσο παλιά; Ποιος ήταν και πώς εκφραζόταν ο πολιτισμός τους; Στο εργαστήριο αυτό θα δημιουργήσουμε πρωτογενές θεατρικό υλικό, που θα καθρεφτίζει τις προσωπικές μας αντιλήψεις για τη ζωή στο μακρινό παρελθόν.
Μέσα από παιχνίδια τα ρόλων, τις ακίνητες εικόνες, την κίνηση και την ομαδική εκφορά του λόγου, θα υποδυθούμε τους ανθρωπολόγους που συγκεντρώθηκαν με αφορμή ένα συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα: να φέρουν στο φως έναν πολιτισμό που παραμένει άγνωστος στον κόσμο για αιώνες. Αποστολή μας θα είναι να αναβιώσουμε αυτήν την κοινωνία αναπαριστώντας ένα γεγονός από τον προ πολλού χαμένο πολιτισμό. Στόχος μας είναι να ενσωματωθούν στο εργαστήριο, μέσω του θεάτρου, επιστημονικά θέματα γύρω από ένα θέμα ή ένα γεγονός. Τα θέματα αυτά θα σχετιστούν άμεσα με το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, το χορό, την ιστορία, τις τέχνες του λόγου. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπο καλλιτεχνικό υλικό, που θα αντανακλά τις ιδέες των μαθητών για τις τέχνες και τη σχέση τους με την κοινωνία. Η διερεύνηση της μετάβασης από το παιχνίδι των ρόλων στην έκφραση μέσα από μορφές θεάτρου αλλά και αυτή της διαδικασίας της δημιουργικής σκέψης αποτελούν δύο ακόμα στόχους του εργαστηρίου. Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα παιχνίδια προθέρμανσης, τα παιχνίδια ρόλων, η συλλογική σύνθεση της γνώσης/ομαδική εργασία, ακίνητες εικόνες, κίνηση, η ομαδική εκφορά του λόγου.