Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2018

Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση

Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1998-2018), διοργανώνει την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Δρώμενα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 
21.00-21.30 ΜΟΥΣΙΚΗ " dorόs"
(στο Αίθριο)
Οι dorόs είναι ένα κουαρτέτο ορχηστρικής μουσικής που ενορχηστρώνει και αποδίδει δικές της πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις με βασικό χαρακτηριστικό τον αυτοσχεδιασμό αναζητώντας πάντα την επικοινωνία μέσα από την έκφραση και το αντίστροφο.
Η επαφή και ενασχόλησή των μελών της με μουσικές παραδόσεις διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός και εκτός συνόρων καθώς και με τη δυτική μουσική , δημιουργεί μια νέα ηχητική πλατφόρμα.
Οι dorόs είναι οι:
Νικόλας Αγγελόπουλος – λαούτο, πολίτικο λαούτο
Αλέξης Νόνης – νταραμπούκα, μπεντίρ, στάμνα, cajon, καλίμπα
Δημήτρης Μπρέντας – κλαρίνο, νέυ, καβάλι
Χρήστος Σύγγελος – ούτι

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 
20:00 – 21:00  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» (στο Θέατρο)

Ένας ποιητής της εποχής μας συναντά επί σκηνής δέκα γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και τις ξαναπλάθει με το δικό του τρόπο. Ιδρώνει και ματώνει μαζί τους ως άντρας τους, γιος, πατέρας, εραστής και φονιάς. Ένα έργο για τη γυναίκα και τη θέση της σε έναν σκληρά ανδροκρατούμενο κόσμο αλλά και ένα έργο για τον ποιητή – αγωνιζόμενο άνθρωπο, ο οποίος ανακαλύπτει μέσα από τον αγώνα του θράσματα γνώσης και ανθρώπινης ζεστασιάς.

Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου
Πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία, Μουσική, Video art: Κώστας Γάκης
Live τραγούδι: Ίρις Κανδρή,
Live μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου,
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά,
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου,
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος,
Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος,
Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη,
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018,
16:30-17:30 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ "
Ο βάτραχος όταν σιγοβράζει" (στο Θέατρο)

Ένας βάτραχος, αργά θερμαινόμενος, εν αγνοία του, θα βράσει μέχρι θανάτου.
H παράσταση διαπραγματεύεται έννοιες όπως η κανονικότητα, η αλλαγή και η συγκατάβαση στο ελληνικό και το βρετανικό εκπαιδευτικόσύστημα. Σχεδιασμένο την εβδομάδα που προηγείται της Συνδιάσκεψης, το δρώμενο εμπνέεται από πρόσφατα γεγονότα και από τις εμπειρίες των συμμετεχόντων ώστε να αναρωτηθούμε εάν η επιδίωξη των μεμονωμένων ουτοπιών «τώρα» μπορεί να οδηγήσει σε συλλογικές «δυστοπίες» του μέλλοντος.

Μια συνεργασία μεταξύ φοιτητών του Εφαρμοσμένου Θεάτρου από το LIPA (Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ) και της θεατροπαιδαγωγικής ομάδας φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ«Ιδέατρο».

Υπεύθυνοι της δράσης/εμψυχωτές: Brendon Burns, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σόνια Μολογούση, Ηρώ Ποταμούση.

Η παράσταση αποτελεί μέρος της 8ης Διεθνούς Ανταλλαγής Νέων "Δημιουργώντας χώρο ανάμεσα στους πολιτισμούς", μια συνεργασία μεταξύ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του Liverpool Institute of the Performing Arts και της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών που ξεκίνησε στην 7η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση το 2012.