Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2018

Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση

Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1998-2018), διοργανώνει την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Εργαστήρια Συνδιάσκεψης 2018

Πότε: Tα Εργαστήρια γίνονται το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και είναι διάρκειας 2,5 ή 5 ωρών.

Τα 5ωρα γίνονται όλα το Σάββατο 24/11/2018 και ώρες 9.30-12.00 & 15.00-17.30

Τα 2,5ωρα γίνονται σε τρεις χρονικές ζώνες: Σάββατο 24/11/18 9.30-12.00 ή Σάββατο 24/11/18 15.00-17.30 ή Κυριακή 25/11/18 9.30-12.00

Πού: Τα Εργαστήρια γίνονται "παράλληλα" σε διάφορες αίθουσες που θα είναι αναρτημένες στο χώρο κατά την άφιξη

Δήλωση συμμετοχής: Όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους στη Συνδιάσκεψη (δημιουργία λογαριασμού, οικονομική τακτοποίηση και συμπλήρωση Φόρμας Εγγραφών, βλ "Εγγραφές-Κόστος'Αιτήσεις") μπορούν αν θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή και σε κάποια Εργαστήρια.
Όταν η Γραμματεία επιβεβαιώσει ότι η παραπάνω διαδικασία Εγγραφής ολοκληρώθηκε θα στείλει αυτοματοποιημένο ιμέλ (το πολύ σε 36 ώρες) και θα δίνει την δυνατότητα δήλωσης Εργαστηρίων
 
Η δήλωση γίνεται παρακάτω ηλεκτρονικά με τους κωδικούς εγγραφής στον ιστοχώρο της Συνδιάσκεψης . Τα Εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: στην ημέρα και ώρα ώστε να μη δηλωθούν Εργαστήρια που συμπίπτουν στην ίδια χρονική ζώνη..Αλλαγή στη δήλωση Εργαστηρίου δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά

 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ -  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

 

Με μια βαλίτσα...

Με μια βαλίτσα...

Αθήνα, 25/11/2018, Εργαστήριο, Γιούλη Αλεξίου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 25/11/2018 9:30 πμ - 12:00 μμ Export event

Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση πρέπει πρώτα να έχετε λογαριασμό στον ιστοχώρο μας. ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΔΩ ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΔΩ.

Με μια βαλίτσα...

Αθήνα, 25/11/2018

Γιούλη Αλεξίου, φιλόλογος

Εργαστήριο 2,5 ωρών

Συμμετοχή στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αθήνα 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Γλώσσα: ελληνικά

Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τη θέση και τη σκέψη του μετανάστη/πρόσφυγα; Πώς γίνεται να προσπαθήσουμε  να τον γνωρίσουμε, να ρίξουμε γέφυρες κατανόησης  μέσα από το μάθημα της Γλώσσας; Το εργαστήριο περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα Πολύτροπη Γλώσσα όπου προτείνονται διάφορα διδακτικά σενάρια για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχοντας ως αφετηρία την εικαστική εγκατάσταση Το Κουτσό, από τους Μετανάστες του Βλάση Κανιάρη, το εργαστήριο προσεγγίζει βιωματικά το θέμα του μετανάστη/πρόσφυγα μέσα από διάφορες θεατρικές τεχνικές.  Έχει στόχο να παράγουν οι συμμετέχοντες λόγο επικοινωνιακό, υποδυόμενοι ορισμένο ρόλο σε συγκεκριμένη επικοινωνιακή κατάσταση και λόγο στοχαστικό, εκφράζοντας σκέψεις και συναισθήματα. Αξιοποιεί τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education), όπως π.χ. παγωμένη εικόνα, ανίχνευση σκέψης, ημερολόγιο, αυτοσχεδιασμοί σε ζευγάρια κ.ά., για να χτίσουν οι συμμετέχοντες το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ρόλων. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με άσκηση δημιουργικής γραφής. Περιλαμβάνει τα τρία απαραίτητα δομικά στοιχεία ενός μαθήματος θεάτρου/δράματος: δημιουργία, παρουσίαση και αναστοχασμό. 

Image

Η Γιούλη Αλεξίου γεννήθηκε το 1959 στα Γιάννενα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε στη Δημόσια εκπαίδευση επί 32 χρόνια. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και έχει ανεβάσει πάνω από 30 θεατρικές παραστάσεις με μαθητές σχολείων, εφήβους και νέους, πολύ συχνά σε συνεργασία με φορείς και καλλιτέχνες. Είναι μέλος της Ομάδας Δημιουργικής Έκφρασης που δημιούργησε την Πολύτροπη Γλώσσα. Ως εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας συμμετείχε στη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων «Πρωτέας». Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις και εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια για τη διδασκαλία της γλώσσας και της ιστορίας, το θέατρο στην εκπαίδευση, τη δημιουργική γραφή. Έχει σχετικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και μελέτες. Δημιούργησε τα ιστολόγια Giouliblog (για το μάθημα της γλώσσας), Ιστορία Κατεύθυνσης (για την ιστορία κατεύθυνσης) και Δημιουργούμε (για τη δημιουργική γραφή).