Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2018

Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση

Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1998-2018), διοργανώνει την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Ομάδες Εργασίας Συνδιάσκεψης

Πρόκειται για Θεματικές ενότητες στις οποίες καλεσμένοι ομιλητές διαπραγματεύονται συγκεκριμένα θέματα.

Η Συνδιάσκεψη 2018 φιλοξενεί 6 Oμάδες Eργασίας, οι οποίες θα λειτουργήσουν με 1 συντονιστή, 2-3 ομιλητές και 1 ανταποκριτή, ο οποίος θα μεταφέρει τα συμπεράσματα /σχέδιο δράσης κάθε Ομάδας στην ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Συνδιάσκεψης. Η συζήτηση σε Ομάδες Εργασίας στοχεύει να δώσει την ευκαιρία και στους συμμετέχοντες σύνεδρους (ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και σχεδιαστές εκπαιδευτικής ή πολιτιστικής πολιτικής) να σχολιάσουν και να συνεισφέρουν με απόψεις-προτάσεις από το χώρο της θεωρίας και έρευνας, έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και «καλής πρακτικής». Οι Ομάδες Εργασίας γίνονται "παραλληλα" (σε ίδια χρονική ζώνη) σε διάφορες αίθουσες. Όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους στη Συνδιάσκεψη μπορούν (αν θέλουν) να δηλώσουν συμμετοχή και σε κάποια Ομάδα Εργασίας. Οι συμμετέχοντες μπορούν να δηλώσουν μια Ομάδα Εργασίας το Σάββατο 24/11/2018 και μια Ομάδα Εργασίας την Κυριακή 25/11/2018.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη δήλωση προσοχή στην ημέρα και ώρα ώστε να μη δηλωθούν Ομάδες Εργασίας που συμπίπτουν στην ίδια χρονική ζώνη.

 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ - ΗΜΕΡΑ/ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΟΜΑΔΕΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θέατρο για παιδιά και νέους

Θέατρο για παιδιά και νέους

Αθήνα, 24/11/2018, Ομάδα Εργασίας Συνδιάσκεψη 2018, Συντονίζει η Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2018 12:30 μμ - 2:00 μμ Export event

Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση πρέπει πρώτα να έχετε λογαριασμό στον ιστοχώρο μας. ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΔΩ ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΔΩ.

ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ 2018

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Θέατρο για παιδιά και νέους"

Αθήνα, 24/11/2018
Συντονίστρια: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος σκηνοθέτης, σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ομιλητές:
Θοδωρής Αμπαζής
, συνθέτης, σκηνοθέτης, αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου,
Μαρία Τσιμά, ηθοποιός, φιλόλογος, αναπληρώτρια Διευθύντρια Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,
Μυρτώ Λάβδα , επικεφαλής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση,
Γιάννα Τσόκου, Δρ θεατρολογίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ανταποκρίτρια)

 

Σε αυτήν την ομάδα εργασίας θα συζητηθούν οι παράμετροι του επαγγελματικού θεάτρου για παιδιά και νέους αλλά και η σύνδεσή του με την εκπαίδευση: παραστάσεις για παιδιά και νέους – η υφιστάμενη κατάσταση σε διεθνές επίπεδο, θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε θεατρικούς χώρους/σχολεία, συνεργασίες θεάτρου και σχολείου. Η ομάδα θα εστιάσει σε διαφορετικές οπτικές του πεδίου με την παρουσίαση καλών πρακτικών.   


Image

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Από το 2009 σκηνοθετεί παραστάσεις για νέους: Μετά τον Αφρό (Youth Festival, Θέατρο Χώρα), Tζακ Θορν Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες, Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Γκαίτε Φάουστ, Σοφοκλή Αντιγόνη, Aριστοφάνη Νεφέλες,  Ευριπίδη Ελένη (Οκτώβριος 2018 και εξής στο Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και Ναυπλίου, στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και σε πλήθος δημόσιων οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου. Διδάσκει Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου σε δραματικές σχολές. Συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (ΙΔΕΚΕ 2007) και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης» (εκδ. Κέδρος, 2011). Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Λυκείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ (2015). Από τον Απρίλιο 2016 είναι υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.


Ο Θοδωρής Αμπαζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Με υποτροφία από το Ίδρυμα  Α. Ωνάσης, σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης (1989-1993). Παράλληλα συνεργάστηκε με την Ακαδημία Θεάτρου της Ουτρέχτης σε μουσικοθεατρικές παραγωγές και σεμινάρια (1989-1993). Την περίοδο 1993-95 διεύρυνε τις γνώσεις  του στη  σύνθεση δίπλα στον καθηγητή Δημήτρη Τερζάκη, στην Μουσική Ακαδημία της Βέρνης. Είναι Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Aπό το 2012 έως το 2015 υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και από το 2010 έως το 2012 Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε Ταμίας, Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco. Το 2006, του απονεμήθηκε από το Μουσείο Θεάτρου το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» για τη μουσική του στις παραστάσεις «Όνειρο» και «Οι τρεις αδελφές- UtConsecutivum». Διδάσκει Σκηνική Σύνθεση στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την περίοδο 2013 εως το 2016 δίδαξε  Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ενώ από το 2006 έως το 2014 δίδαξε Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και στις Η.Π.Α. από διάφορα μουσικά σύνολα, ενώ έχει συνεργαστεί με χορογράφους, σκηνοθέτες, ποιητές και εικαστικούς καλλιτέχνες. Έχει σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το 1997 ίδρυσε  το MusicTheatreGroupAmsterdam με το οποίο πραγματοποίησε μουικοθεατρικές παραγωγές και σεμινάρια.Το 2000 ίδρυσε μαζί με τις ηθοποιούς Τζ. Δαλιάνη, Μ. Καλλιμάνη και Δ. Σαριδάκη την Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ με σκοπό την έρευνα και εξέλιξη του μουσικού θεάτρου.  Στις παραγωγές αυτής της ομάδας αναλαμβάνει τόσο τη μουσική σύνθεση, όσο και την σκηνοθεσία.


Image

Η Μαρία Τσιμά γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε  Ιστορία- Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι απόφοιτος της  Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών. Ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Οργανισμού Στιγμή.  Έχει εργαστεί στο  θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Έχει διασκευάσει τη νουβέλα «Τρελοβγενιώ» της ΙνέςΚανιατί και τα «13 ρολόγια» του Τζέιμς Θέρμπερ. Βραβεύτηκε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για τη νουβέλα «Κριστέλλα». Έχει γράψει  το θεατρικό έργο «Ίσια δικαιώματα» που παρουσιάστηκε το 2016/17 στο θέατρο Vault, ενώ  τον Ιούνιο του 2017 η  νουβέλα της «Το Λιθόστρατο» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στερέωμα. Είναι Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου  Ελλάδος.


Image

Μυρτώ Λάβδα σπούδασε Ιστορία Τέχνης, με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Τέχνης από το Teachers College του Columbia University της Νέας Υόρκης. Έχει εργαστεί στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, MoMA και του Μουσείου Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης στην Αθήνα. Από το 2010 είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει αναπτύξει προγράμματα για βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προγράμματα για σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) καθώς και δράσεις που επικεντρώνονται σε άτομα με και χωρίς αναπηρία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλύπτει όλες τις τέχνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Στέγης, όπως θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικά, νέα μέσα.


Γιάννα Τσόκου είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βιέννης  όπου σπούδασε Θεατρολογία και Ιστορία της Τέχνης. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης» της Ρούλας Πατεράκη.  Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ (1989-2003) με αντικείμενο την εκδοτική δραστηριότητα του θεάτρου, εκθέσεις  και την καταγραφή της παραστασιογραφίας του ΚΘΒΕ (1961-2001). Το 1989-90 εργάστηκε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας και το 1994-96  στον «9,58 Σταθμός στον πολιτισμό» της ΕΡΤ ως επιμελήτρια και παρουσιάστρια πολιτιστικών εκπομπών. Δημοσίευσε άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές σε περιοδικά και εφημερίδες. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Επί διεύθυνσης Γιώργου Λούκου, συνεργάστηκε με το Ελληνικό Φεστιβάλ στη συγγραφή κειμένων για τα προγράμματα. Ως θεατρολόγος  συμμετείχε με επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε θεατρολογικά συνέδρια. Μεταφράζει έργα γερμανόφωνων συγγραφέων. Το  2017-18 ανέβηκε σε μετάφραση της, από τη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, το έργο του Ράινερ Χάχφελντ Σε μένα μιλάς; σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδη. Έχει οργανώσει και παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Δίδαξε Ιστορία Θεάτρου στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς» (2008-2017), όπου ίδρυσε το τμήμα «Η Θεατρική Τέχνη στην Εκπαίδευση» ειδικά για εκπαιδευτικούς. Μέλος της Επιτροπής κρίσης για την απονομή «Κρατικού βραβείου συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου» του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2004. Το 2015-16 οργάνωσε τα μαθήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο το θέατρο. Από το 2011 ορίζεται μέλος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης της οποίας είναι πρόεδρος από το 2014.