Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Αττικής 2007

Θεατρική τέχνη και εκπαίδευση: διάλογος με κοινές προθέσεις;

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τη
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας και τα
Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου


 

Δρώμενα

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2007

19.00-20.00

Δείγματα δουλειάς από θεατρικές ομάδες

"Οι μπαλάντες του Μπραμς"

"Η Τοσοδούλα"

"Cheek to cheek"

"Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα"

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2007

17.50-19.30

Θεατρικό Δρώμενο από μαθητές του σουηδικού σχολείου Wendela

Hebbegymnasiet Teater/Scenkonst

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2007

13.15-14.15

«Αντιγόνη», δείγμα από παράσταση στα αρχαία ελληνικά

 

 


Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2007, ώρα 19.00-20.00

«Οι μπαλάντες του Μπραμς»: δείγμα εργασίας από μια διακειμενική σύνθεση πάνω το θέμα των προσφύγων που προέκυψε από εργαστήρι γραφής με φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος και άλλων Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συντονίζει ο Τάκης Τζαμαργιάς.

Σχολεία παρουσιάζουν δείγματα από δουλειές τους

1ο ΕΠΑΛ/ΤΕΕ Σιβιτανιδείου

«Η τοσοδούλα», Χανς Άντερσεν, χοροθέατρο-δραματοποίηση

1ο Λύκειο Μοσχάτου

«Cheek to cheek», χορευτικό παραμύθι για τον έρωτα στην εφηβεία

ΕΠΑΛ/ΤΕΕ Ελληνικού

«Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» Χανς Άντερσεν

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2007, ώρα 17.50 (στο θέατρο)

"Απροσδόκητες συναντήσεις"

Μαθητές και μαθήτριες από το σουηδικό σχολείο Wendela Hebbegymnasiet θα συναντηθούν με μαθητές και μαθήτριες από τα Εκπ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου το πρωινό της 10ης Μαρτίου. Θα δουλέψουν όλη την ημέρα για ένα μικρό δρώμενο το οποίο θα στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και το οποίο θα παρουσιαστεί το απόγευμα.

Θέμα εργασίας: "Απροσδόκητες συναντήσεις"


Κυριακή, 11 Μαρτίου 2007, ώρα 13.15-14.15

"Διαλογικό μέρος ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ – ΙΣΜΗΝΗΣ και ΠΑΡΟΔΟΣ από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στο πρωτότυπο: Η δραματοποίησή τους με βάση το εσωτερικό τους μουσικό περιεχόμενο"

Μουσική έρευνα, σύνθεση, διδασκαλία: Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου
Θεατρική ανάπτυξη: Άρης Μπινιάρης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μπινιάρης
ΗΘΟΠΟΙΟΣ: Άρης Μπινιάρης
ΜΟΥΣΙΚΟΣ: Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου

Το δρώμενο που σήμερα παρουσιάζεται από τη Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ, αποτελεί απόσπασμα ολοκληρωμένης παράστασης της Αντιγόνης του Σοφοκλή που παίζεται σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Η παράσταση είναι βασισμένη στην αρχαία μετρική. Πρόκειται για το καλλιτεχνικό απόσταγμα μιας έρευνας σχετικά με τη σημαντική συμβολή της μουσικής σκέψης στις τραγωδίες του Σοφοκλή, που εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιεί η ΘΕ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ και η μουσικός Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου. Αν και πλούσια σε κίνηση και σύγχρονες θεατρικές τεχνικές, η παράσταση αποτελεί πρωτίστως ένα μουσικό δρώμενο, όπου ο ήχος, ο ρυθμός, η μουσικότητα του αρχαίου ποιητικού λόγου και η τέχνη της αρχαίας μετρικής γίνονται το όχημα του θεατή-ακροατή για την κατανόηση της τραγωδίας και την εσωτερική πρόσληψη των νοημάτων της. Η παράσταση ακούγεται στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, με επιλεγμένα μέρη στα νέα ελληνικά (μετάφραση: Κ. Χ. Μύρη). Όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται στη σκηνή από έναν ηθοποιό (Άρης Μπινιάρης) που ανέλαβε τη θεατρική ανάπτυξη και μία μουσικό (Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου) που εκπόνησε τη μουσική έρευνα, τη σύνθεση και τη διδασκαλία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Γιώργος Π. Μπινιάρης.

Η παραγωγή αυτή της ΘΕ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ έχει προσκληθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ετήσιο θεατρικό φεστιβάλ της Grenoble (3-13 Ιουλίου 2007), που φέτος αφιερώνει ειδικά τις εργασίες του στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Ολόκληρη η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ (Ιερά Οδός 44, τηλ: 210-3412313) και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη ως τέλος Απριλίου 2007.

Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

Η Θεατρική Εταιρεία «Αντίλαλοι» ιδρύθηκε τον Μάιο του 2006 και αποτελεί συνέχεια της πλούσιας σε καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο θεατρικής εταιρείας «Μυθολογία», της οποίας ιδρυτής υπήρξε το 1994 ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και παιδαγωγός θεάτρου Γιώργος Μπινιάρης. Η ταυτότητά της καθορίζεται από την επιστροφή σε αρχαίες μορφές δράματος και από την αξιοποίηση μορφών επικοινωνίας παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η μουσική, ο ρυθμός και η σωματική έκφραση. Εξερευνά την «τελετουργική» διάσταση της τέχνης και την απήχησή της στον κόσμο του σήμερα, ανεξάρτητα από περιορισμούς φυλής, γλώσσας, θρησκείας, μορφωτικού-βιοτικού επιπέδου, φύλου και κοινωνικών πεποιθήσεων. Ενσωματώνει παραδοσιακές και νεώτερες θεατρικές τεχνικές σε απαιτητικές ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσής τους και καινοτόμες παραστάσεις.
Πρώτη παραγωγή της ΘΕ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ είναι η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο πρωτότυπο (2007).