Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Δωδεκανήσου 2007

Θέατρο στην Εκπαίδευση: Γνωρίζοντας τον εαυτό μας και τους άλλους

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
σε συνεργασία με τη ΚΕ.Σ.Υ.Υ-Ν.Ε.Λ.Ε. Δωδεκανήσου
και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής Δωδεκανήσου


 

Δρώμενα

Παρασκευή, 4/5/2007

19:30-20.30

Δρώμενα
Κλασικό  μπαλέτο  από τη Σχολή Χορού της Σοφίας Μελισσουργού
Θαλάσσιες ανεμώνες (κλασικό μπαλέτο, τάξη pre-points)
Γλάροι (κλασικό μπαλέτο, τάξη 1η μπαλέτου)
Ο γάμος του Έρικ και της Άριελ, από το παραμύθι «Η μικρή γοργόνα»

"Σύγχρονη τυφλόμυγα" από τη θεατρική ομάδα του 7ου Γυμνασίου Ρόδου

Σάββατο, 5/5/2007

18:30-19:30

"Αντιγόνη", δείγμα από τη παράσταση στα αρχαία ελληνικά με βάση τη μετρική

Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ: Σμαρώ Γρηγοριάδου και Άρης Μπινιάρης


Παρασκευή, 4/5/2007, 19:30-20:30

Κλασικό  μπαλέτο  από τη Σχολή Χορού της Σοφίας Μελισσουργού

Θαλάσσιες ανεμώνες (κλασικό μπαλέτο, τάξη pre-points)
Γλάροι (κλασικό μπαλέτο, τάξη 1η μπαλέτου)
Ο γάμος του Έρικ και της Άριελ, από το παραμύθι «Η μικρή γοργόνα»

 

Σύγχρονη τυφλόμυγα

Δρώμενο από τη θεατρική ομάδα του 7ου Γυμνασίου Ρόδου.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Παπασιδέρης Σπύρος

Κατά τη διάρκεια του εορτασμούς της Ημέρας του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, έγινε ένα βιωματικό εργαστήριο σε τέσσερα τμήματα του σχολείου. Ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν σε ένα φύλο χαρτί κάτι που τους έκανε εντύπωση, τους παραξένεψε, τους στιγμάτισε όταν ήταν σε μικρότερη  ηλικία ή κάτι που του απασχολεί τώρα. Επίσης, τους ζητήθηκε να γράψουν τι δεν τους αρέσει γενικά στο σχολείο. Αξιολογήσαμε τις απαντήσεις των παιδιών, τις επεξεργαστήκαμε, τις συμπληρώσαμε και τις ενώσαμε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα δρώμενο στο οποίο φαίνεται ότι μέσα στο σχολείο εξαφανίζεται η παιδική αφέλεια και ο αυθορμητισμός, καθώς ο εκπαιδευτικός, εξαιτίας των καθηκόντων του, «τυφλώνεται»…


Σάββατο, 5/5/2007, 18:30-19:30

«Αντιγόνη, η αυτόνομη πορεία: Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει»

Μουσική έρευνα, σύνθεση, διδασκαλία: Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου
Θεατρική ανάπτυξη: Άρης Μπινιάρης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μπινιάρης

ΗΘΟΠΟΙΟΣ: Άρης Μπινιάρης
ΜΟΥΣΙΚΟΣ: Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου

Το δρώμενο που σήμερα παρουσιάζεται από τη Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ, αποτελεί απόσπασμα ολοκληρωμένης παράστασης της Αντιγόνης του Σοφοκλή που παίζεται σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Η παράσταση είναι βασισμένη στην αρχαία μετρική. Πρόκειται για το καλλιτεχνικό απόσταγμα μιας έρευνας σχετικά με τη σημαντική συμβολή της μουσικής σκέψης στις τραγωδίες του Σοφοκλή, που εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιεί η ΘΕ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ και η μουσικός Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου. Αν και πλούσια σε κίνηση και σύγχρονες θεατρικές τεχνικές, η παράσταση αποτελεί πρωτίστως ένα μουσικό δρώμενο, όπου ο ήχος, ο ρυθμός, η μουσικότητα του αρχαίου ποιητικού λόγου και η τέχνη της αρχαίας μετρικής γίνονται το όχημα του θεατή-ακροατή για την κατανόηση της τραγωδίας και την εσωτερική πρόσληψη των νοημάτων της. Η παράσταση ακούγεται στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, με επιλεγμένα μέρη στα νέα ελληνικά (μετάφραση: Κ. Χ. Μύρη). Όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται στη σκηνή από έναν ηθοποιό (Άρης Μπινιάρης) που ανέλαβε τη θεατρική ανάπτυξη και μία μουσικό (Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου) που εκπόνησε τη μουσική έρευνα, τη σύνθεση και τη διδασκαλία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Γιώργος Π. Μπινιάρης.

Η παραγωγή αυτή της θεατρικής εταιρείας  ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ έχει προσκληθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ετήσιο θεατρικό φεστιβάλ της Grenoble (3-13 Ιουλίου 2007), που φέτος αφιερώνει ειδικά τις εργασίες του στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

Η Θεατρική Εταιρεία «Αντίλαλοι» ιδρύθηκε το Μάιο του 2006 και αποτελεί συνέχεια της πλούσιας σε καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο θεατρικής εταιρείας «Μυθολογία», της οποίας ιδρυτής υπήρξε το 1994 ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και παιδαγωγός θεάτρου Γιώργος Μπινιάρης. Η ταυτότητά της καθορίζεται από την επιστροφή σε αρχαίες μορφές δράματος και από την αξιοποίηση μορφών επικοινωνίας παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η μουσική, ο ρυθμός και η σωματική έκφραση. Εξερευνά την «τελετουργική» διάσταση της τέχνης και την απήχησή της στον κόσμο του σήμερα, ανεξάρτητα από περιορισμούς φυλής, γλώσσας, θρησκείας, μορφωτικού-βιοτικού επιπέδου, φύλου και κοινωνικών πεποιθήσεων. Ενσωματώνει παραδοσιακές και νεώτερες θεατρικές τεχνικές σε απαιτητικές ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσής τους και καινοτόμες παραστάσεις.
Πρώτη παραγωγή της θεατρικής εταιρείας ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ είναι η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο πρωτότυπο (2007).