Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Πελοποννήσου 2007

Θέατρο, Σχολείο, Ζωή: ανιχνεύοντας σημεία επαφής, δημιουργώντας δεσμούς

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τo
Πανεπιστήμιο Πατρών/Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η, τα Αρσάκεια σχολεία Πατρών,
την Ένωση Φιλολόγων Πάτρας, την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας
και τον Σύλλογο Αποφοίτων Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών


 

Δρώμενα

Παρασκευή, 23/02/2007

19.00-20.00
 

Σκηνικές προσεγγίσεις στο θεατρικό έργο του Αλ. Αδαμόπουλου "Ο Σιμιγδαλένιος" από το θεατρικό εργαστήρι της Πολυφωνικής Xορωδίας της Πάτρας και το θεατρικό εργαστήρι του χώρου έκφρασης "επί δράσει"

Σάββατο, 24/02/2007 18.00-19.00
 

Μουσική βραδιά από το καλλιτεχνικό σχήμα "Περίπλους":

οι μουσικοί Γιώργος Δρίτσας, Στέλιος Παλαρμάς και Κώστας Στεφανόπουλος παρουσιάζουν παραδοσιακά, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια  καθώς και ορχηστρική μουσική (παραδοσιακή και λαϊκή)


 


"Ο Σιμιγδαλένιος"

Με αφορμή την επανάληψη της παράστασης του "Σιμιγδαλένιου" στο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας στη διάρκεια του καρναβαλιού, θα παρουσιαστούν, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δρώμενων της τριημερίδας, αποσπάσματα από αυτή την παραγωγή (η α' πράξη του έργου)

Το έργο, που αποτελεί διασκευή του ομότιτλου λαϊκού παραμυθιού από τον Αλέξανδρο Αδαμόπουλο (7η έκδοση, εκδόσεις Εστίας, ISBN960-O51150-0), ανέβηκε από το θεατρικό εργαστήρι της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας τον Απρίλη του 2006 στον πολυχώρο "Πολιτεία" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σιούντα, σκηνικά Μιχ. Αντωνέλλου, μουσική και κουστούμια Μάνιας Ασημακοπούλου, και παρουσιάστηκε επίσης στο Αντίρριο και τη Ναύπακτο.

Την ομάδα αποτελούν νέοι ερασιτέχνες ηθοποιοί, φοιτητές καθώς και μέλη της Πολυφωνικής Χορωδίας και η παράσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα του πρώτου χρόνου λειτουργίας του εργαστηρίου.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί μια διαφορετική εκδοχή των ίδιων σκηνών του "Σιμιγδαλένιου" από την παιδική ομάδα θεάτρου "επί δράσει".

Η ομάδα, που αποτελείται από παιδιά σχολικής ηλικίας και παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου στο χώρο έκφρασης "επί δράσει", επιχειρεί να δώσει μια άλλη οπτική μέσα από την παιδική της αθωότητα και τον αυθορμητισμό της, υπό την καθοδήγηση της Ζωής Λυμπεροπούλου και της Γιούλης Δούβου. 


 

ΧΩΡΟΣ "επί δράσει"

Η ανάγκη για δημιουργία σε συνδυασμό με την αγάπη για το θέατρο και τις άλλες παρασταστικές τέχνες γέννησαν το χώρο έκφρασης "επί δρασει" το Σεπτέμβριο του 2006. Ένα χώρο όπου παιδιά ηλικίας από 3- 12 ετών μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και εικαστικών. Επίσης, οι ενήλικες μπορούν να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν, με άξονα το θέατρο και τις συμπληρωματικές μ'αυτό τέχνες (χορός, ορθοφωνία). 

Τέλος, στο χώρο "επί δράσει" διοργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια.

Νοέμβριος 2006: "Θεατρική Αγωγή, μια διδακτική πρόκληση!", εμψυχώτρια Τζ. Κακουδάκη.

Ιανουάριος 2007: "Η ενδραμάτιση μιας ιστορίας ζωής", εμψυχωτής Λ. Γιώτης.

Υπεύθυνες του χώρου είναι η Ζωή Λυμπεροπούλου και η Γιούλη Δούβου, θεατρολόγοι Πανεπιστημίου Πατρών.

"επί δράσει"
Επιδαύρου 11, Έξω Αγυιά, Πάτρα
τηλ: 2610. 422080, fax:2610.421080
epidrasei@epidrasei.gr
www.epidrasei.gr


ΟΜΑΔΑ "ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ"

Η καλλιτεχνική ομάδα "Περίπλους"  συστάθηκε  πριν από ένα περίπου χρόνο, με στόχο  την ανάδειξη και παρουσίαση σημαντικών στιγμών του μουσικού μας παρελθόντος και παρόντος (παραδοσιακή, λαϊκή, έντεχνη μουσική). Επιχειρεί  παράλληλα να παρουσιάσει πρωτότυπες δημιουργίες των μελών της σε έναν "διάλογο" ανάμεσα  σε "δόκιμα" και "πρώτα" ακούσματα.

Ο Γιώργος Δρίτσας είναι συνθέτης, εκτελεστής (μπουζούκι και άλλα έγχορδα), δάσκαλος μουσικής και μέλος της Λαικής Ορχήστρας Πάτρας

Ο Στέλιος Παλαρμάς παίζει κρουστά και έχει συνεργαστεί με τη Λαϊκή Ορχήστρα Πάτρας, την "Εαρινή Ζυγιά" και άλλα τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα.

Ο Κώστας Στεφανόπουλος έχει κάνει σπουδές στο τραγούδι και τη βυζαντινή μουσική. Υπήρξε μέλος της "Εαρινής Ζυγιάς" (παραδοσιακή μουσική και τραγούδι) και παίζει σάζι και άλλα ανατολίτικα έγχορδα όργανα.