Θέατρο & Φυλακή

στοιχεία, κείμενα, παραστάσεις, εκδηλώσεις
(στείλτε μας ανακοινώσεις για αυτή τη σελίδα στο info@theatroedu.gr)


 

"Ρόλοι στη ζωή - ρόλοι στο θέατρο"
Πρόγραμμα 22 θεατρικών εργαστηρίων του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 
στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακων Κορυδαλλου
Σχολ Χρονιά: 2016-2017

Τη σχολική χρονιά 2016-2017 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στηρίζει ένα από τα προγράμματα (projects) που γίνονται κάθε Τρίτη, 10πμ-12μ, στο πλαίσιο του προγράμματος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού. 

Η συνεργασία ξεκίνησε το 2016 μετά από σχετική πρόσκληση της Δ/νσης του σχολείου σε στελέχη του Πανελληνίου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Μετά από μια περίοδο συζητήσεων και ενημερώσεων συγκροτήθηκε η Ομάδα Έργου η οποία και σχεδίασε μια σειρά στοχευμένων θεατρικών εργαστηρίων με τίτλο: «Ρόλοι στη ζωή - ρόλοι στο θέατρο»

Τα εργαστήρια ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου 2017 και ολοκληρώθηκαν στις 28 Ιουνίου 2017 με την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου από τους συμμετέχοντες.
Συμμετέχοντες: 15 ενήλικες άνδρες
Διάρκεια: 25 συναντήσεις 2,5 διδακτικών ωρών

Με την χρήση διαφορετικών θεατρικών τεχνικών (πρακτικές παιχνιδιού και θεάτρου της επινόησης, σωματικό θέατρο, εκπαιδευτικό δράμα, αυτοσχεδιασμό), στόχος είναι οι συμμετέχοντες να φτιάξουν το δικό τους θέατρο, μέσα από τις δικές τους ιστορίες, τις δικές τους εικόνες, τα δικά τους βιώματα. 

Με αυτή την διαδικασία διερευνώνται οι διάφοροι κοινωνικοί ρόλοι που παίζει καθημερινά ο ίδιος άνθρωπος, καθώς και τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν κατά την επικοινωνία, η συνειδητοποίηση και η διαχείρισή τους. 

Αξιοποιούνται θεατρικές τεχνικές για τη διερεύνηση του βασικού ερωτήματος: πώς επικοινωνούμε ή γιατί δε μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους άλλους, όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε για αυτά που μας απασχολούν και αυτά που μας ενδιαφέρουν; 

Με όχημα το θέατρο διεκδικούμε εκ νέου τη φαντασία μας και τολμάμε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας που (πιθανόν) θα συμβάλλουν στην επαναδιαπραγμάτευση της αντίληψης του τρόπου που «κοιτάμε» τον κόσμο.

Έννοιες-κλειδιά: Επικοινωνία, Ομάδα, Εγώ, Θέατρο

Ενδεικτική δομή εργαστηρίων
Α΄ Φάση (Εργαστήρια 1 έως 5): ασκήσεις επικοινωνίας (λεκτική, μη λεκτική) και συνοχής ομάδας, δυναμικές εικόνες με στιγμιότυπα από την καθημερινότητα.
Β’ Φάση (Εργαστήρια 6 έως 12): αξιοποίηση θεατρικών τεχνικών και θεατροπαιδαγωγικών συμβάσεων με στόχο την διερεύνηση του βασικού ερωτήματος του προγράμματος και τη δημιουργία νέων αφηγήσεων και εικόνων από την πλευρά της ομάδας.
Γ’ Φάση (Εργαστήρια 13 έως 22): σύνθεση δρώμενου και πρόβες για παρουσίαση σε ευρύτερο κύκλο.

Εμψυχώτριες του εργαστηρίου: 
Κουμπαρούλη Ειρήνη: ηθοποιός- εμψυχώτρια νεανικών θεατρικών ομάδων
Μολογούση Σόνια: θεατρολόγος- θεατροπαιδαγωγός
Τσουκαλά Χαρά: εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΣΔΕ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 27 & 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Την Τρίτη 27/6 και την Τετάρτη 28/6, στις 11.30πμ, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού θα παρουσιαστεί από μαθητές του σχολείου το θεατρικό δρώμενο
"Ποτεφλάς ωρέ…. Ποτεφλάς"( σου μιλάω ωρέ….σου μιλάω)
Το δρώμενο έχει αναφορές στο θεατρικό έργο του Σ. Μπέκετ "Περιμένοντας τον Γκοντό’’ και είναι αποτέλεσμα 25 βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων. 
Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο των projects που πραγματοποιούνται στο σχολείο της φυλακής. Το συγκεκριμένο project έχει τίτλο: «Ρόλοι στη ζωή - ρόλοι στο θέατρο»
Παίζουν: 8 ενήλικες άντρες
Εμψυχώτριες των εργαστηρίων και υπεύθυνες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του δρώμενου: 
Κουμπαρούλη Ειρήνη: ηθοποιός- εμψυχώτρια νεανικών θεατρικών ομάδων
Μολογούση Σόνια: θεατρολόγος- θεατροπαιδαγωγός
Τσουκαλά Χαρά: εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός
Η παράσταση δεν είναι ανοικτή στο κοινό. Θα την παρακολουθήσουν οι υπόλοιποι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ καθώς και κάποιοι εκπρόσωποι φορέων της πολιτείας.
 


Θέατρο πίσω από τα κάγκελα: από την Ιταλία στην Ελλάδα
Συγκριτική έρευνα της Beatrice Montorfano
Δημοσιεύεται στο τεύχος 17 του Περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο (2016)

 


Η Τέχνη διώχνει τη σκιά του φόβου μέσα και έξω από τη φυλακή

ΕΠΑΝΟΔΟΣ - Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων 
Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 |Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Είσοδος ελεύθερη

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ – Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων, Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διοργανώνει την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015,στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα)ένα καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό αφιέρωμα με θέμα
«Η Τέχνη διώχνει τη σκιά του φόβου μέσα και έξω από τη φυλακή».

Το πολύμορφο αυτό αφιέρωμα, που συνδυάζει το θέατρο, τον λόγο, την εκπαίδευση και την επιστημονική προσέγγιση, στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της τέχνης στην επανένταξη των κρατουμένων, των αποφυλακισμένων και των ενηλίκων, που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια για επαγγελματίες, δρώμενα από τις θεατρικές ομάδες των συνεργαζομένων φορέων  και επιστημονικό συνέδριο γύρω από τη συμβολή της τέχνης του θεάτρου στην κοινωνική επανένταξη.

Συνεργάζονται το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ,το 18 ΑΝΩ,το ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ και η ΕΠΑΝΟΔΟΣ.

Συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ...ΕΔΩ!