Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

Η εξαφάνιση του Ναβίντ - Ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού δράματος για τον ρατσισμό και τον σχολικό εκφοβισμό

Η εξαφάνιση του Ναβίντ - Ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού δράματος για τον ρατσισμό και τον σχολικό εκφοβισμό

Θεσσαλονίκη, 5/12/2015, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Κατερίνα Βαλάνη

Event date: 12/5/2015 1:30 PM - 4:30 PM Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΔΡΩΜΕΝΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 & ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015


"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;-
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων".


Τόπος: 1ο Λύκειο Συκεών (Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο)
Είσοδος ελεύθερη

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ 13.45 -16.45
Η εξαφάνιση του Ναβίντ Ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού δράματος για τον ρατσισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Κατερίνα Βαλάνη, θεατρολόγος, εμψυχώτρια
Ο Ναβίντ 14 ετών και η μητέρα του έχουν λίγα χρόνια που μετανάστευσαν στην Ελλάδα. Όνειρό του είναι μια μέρα να μπει στο Πανεπιστήμιο και προσπαθεί πολύ γι’ αυτό τον σκοπό. Ωστόσο, μία μέρα κάτι μυστήριο συνέβη και δεν γύρισε από το σχολείο. Έτσι μια ομάδα ερευνητών καλείται να διερευνήσει την εξαφάνιση του. Οι συμμετέχοντες μέσα από τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος και του θεάτρου καλούνται να ανακαλύψουν συναισθήματα, να βιώσουν καταστάσεις και να ανακαλύψουν τον κόσμο του Ναβίντ.

Κατερίνα Βαλάνη, θεατρολόγος, εμψυχώτρια

Η Κατερίνα Βαλάνη είναι θεατρολόγος-εμψυχώτρια, τελειόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού, Θεατρικής Παιδείας και ψυχοδράματος Εκπονεί διπλωματική εργασία πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Συμμετείχε ως εμψυχώτρια στην περιπατητική παράσταση “Φωνές της πόλης” και έχει διδάξει θεατρική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 


 

Print

Number of views (454)/Comments (0)