Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

Walking in your shoes

Walking in your shoes

Θεσσαλονίκη, 5/12/2015, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Αθηνά Δράγκου, Δημήτρης Παπαδόπουλος

Event date: 12/5/2015 1:30 PM - 4:30 PM Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΔΡΩΜΕΝΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 & ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015


"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;-
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων".


Τόπος: 1ο Λύκειο Συκεών (Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο)
Είσοδος ελεύθερη

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ 13.45 -16.45
’’Walking in your shoes’’ Αθηνά Δράγκου, σκηνοθέτης θεάτρου, physical theatre trainer, Δημήτρης Παπαδόπουλος, συνθέτης, performer
Βιωματικό σεμινάριο σωματικού θεάτρου. Μέσα από μια σειρά σωματικών, φωνητικών και ηχητικών ασκήσεων οι συμμετέχοντες θα ερευνήσουν και θα πειραματιστούν .πάνω στις έννοιες της μετακίνησης, της εγκατάλειψης, της μετάβασης, της αναζήτησης, της ελπίδας... Στόχος του σεμιναρίου είναι η βιωματική σωματική προσέγγιση των παραπάνω εννοιών, ώστε αυτές να επαναπροσδιοριστούν και να διευρυνθούν οδηγώντας τους συμμετέχοντες σε μια βαθύτερη, προσωπική κατανόηση των συνθηκών της μετανάστευσης...

Αθηνά Δράγκου, σκηνοθέτης θεάτρου, physical theatre trainer

Η Αθηνά Δράγκου είναι πτυχιούχος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Σπούδασε χορό στην Ανωτέρα Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης και θέατρο στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Κάτοχος ΜA THEATRE DIRECTING του Middlesex University of London. Υποψήφια διδάκτωρ ασιατικού θεάτρου στο Royal Holloway University of London.

Δημήτρης Παπαδόπουλος, συνθέτης, performer

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι συνθέτης, περφόρμερ. Απόφοιτος της δραματικής σχολής της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης. Έχει σπουδάσει κλασική και σύγχρονη μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης. Κάτοχος ΜΑ στις ηχητικές τέχνες στο Middlesex University of London.

 


 

Print

Number of views (489)/Comments (0)