Αποτελέσματα αναζήτησης

Η Commedia dell' arte: παράδοση και καινοτομία

Η Commedia dell' arte: παράδοση και καινοτομία

Σπέτσες, 20-27/8/2004, Εργαστήριο, Mario Gallo

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 20/8/2004 9:00 πμ - 27/8/2004 12:30 μμ Export event

3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2004
Σπέτσες, 20-27 Αυγούστου 2004
«Δρόμοι του κωμικού: Αριστοφανική κωμωδία & Commedia dell' arte»


Εργαστήριο 3 με τον Mario Gallo, 
«Η Commedia dell' arte: παράδοση και καινοτομία» 

(με μετάφραση από τα Ιταλικά και Αγγλικά στα Ελληνικά)

Στο εργαστήριο αυτό θα κινηθούμε ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία: θα δούμε τη χρήση της μάσκας στο 16ο αι. και στη σύγχρονη εποχή. Θα χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα με την παραδοσιακή τεχνική και θα αναπτύξουμε τον ειρωνικό της χαρακτήρα μέσω των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών γεγονότων της εποχής μας. Το εργαστήριο θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τα ακόλουθα: α) Κατασκευή μάσκας, το χρώμα της μάσκας, θεατρική προπαιδεία στην'Commedia' (σκηνική παρουσία του ηθοποιού), β) Βασικές αρχές της Commedia dell' Arte: η στάση κι ο ρυθμός του σώματος, η χρήση της μάσκας στο σκηνικό χώρο, οι διάφοροι τύποι μάσκας, το κοστούμι, ο αυτοσχεδιασμός, γ) Η αφήγηση του ηθοποιού: (η φωνή, το σώμα, το κείμενο), η χρήση της φωνής μέσα από την μάσκα, έρευνα των ορίων και των φωνητικών δυνατοτήτων, έρευνα της ιδιαιτερότητας της φωνής του χαρακτήρα, δ) Ιστορικές πηγές της Commedia dell' Arte': προέλευση, η Κωμωδία του 16ου αι., του 17ου αι., ο Ιταλός Αρλεκίνος, ο Γάλλος Αρλεκίνος, οι θίασοι, η κοινωνική και αισθητική διάσταση, οι κωμικοί, η μάσκα, το "canovaccio", ε) Σύνθεση του "canovaccio" για την παράσταση. Στο εργαστήριο αυτό θεωρία και πράξη θα συνυπάρξουν. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστούν ένα σημειωματάριο. Θα δουλέψουμε ξυπόλητοι.

Ο Mario Gallo είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου και συγγραφέας. Εργάζεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών της Ιταλίας. Το 1992 ίδρυσε το 'Θέατρο Έρευνας και Πειραματισμού Γλωσσών' ( Teatro Ricerche sperimentazione dei linguaggi) και το 1993 την εταιρεία Λαϊκού Θεάτρου "Arte/ Mascaru" στη Φλωρεντία με τον G. Pedullu. Σπούδασε στη Cantiere Internazionale Arte του Montepulciano και στο Ινστιτούτο Επιστημών του Θεάματος και Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας (Instituto di Scienze dello Spettacolo e Sociologia della Comunicazione) στο Πανεπιστήμιο του Urbino. Ορόσημα για την πορεία του θεωρεί τις συναντήσεις του με τους Jan Ferslev (Odin Theatre), Sosta Palmizi, Marcel Marceau, Hal Yamanouchi, Phil Radice (Σχολή J. Lecoq, Παρίσι), Kassim Bayatly και Gianfranco Pedullu (Κέντρο Θεατρικής Εκπαίδευσης E.G.Craig, Φλωρεντία).
 

Κατηγορία Δράσης
  • Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
Έτος
  • 2004
Πόλεις
  • Σπέτσες
Εμψυχωτές
  • Gallo Mario
Print

Number of views (2059)/Σχόλια (0)

Αρχείο

«Δεκέμβριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
24252627
28
#Support_Hara

#Support_Hara

Θεσσαλονίκη, 28-30/11/2025 εργαστήριo για εκπαιδευτικούς, Ειρήνη Μαρνά, Αγλαΐα Νάκα
29
30
12
«Με λογισμό και μ’ όνειρο»

«Με λογισμό και μ’ όνειρο»

Πάτρα, 2/12/2025 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Γιούλη Δούβου, Γιώργος Μπεκιάρης
3
«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

Διαδικτυακά, 3/12/2025 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
45
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 5/12/2025, Παιδαγωγική-Οργανωτική συνάντηση προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος)
6
7
ΑΤΤΙΚΗ - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2025

ΑΤΤΙΚΗ - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2025

Αθήνα 6-7/12/2025, Διήμερο εκδηλώσεων: Εργαστήριο PlaybackTheatre & Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ Teen Talk
8
«Σκληρό Καρύδι!»

«Σκληρό Καρύδι!»

Διαδικτυακά, 8/12/2025 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
910
«…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου – Η σκηνή τόπος μαρτυρίας και μνήμης

«…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου – Η σκηνή τόπος μαρτυρίας και μνήμης

Διαδικτυακά, 10/12/2025, ανοιχτή συζήτηση με τη σκηνοθέτρια Σοφία Καραγιάννη
1112
13
14
15161718
«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

Διαδικτυακά, 18/12/2025, Γιώργος Μπεκιάρης, Λάμπρος Αραπάκος, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μόσχος, Διονύσης Παύλου, Ευγενία Ζάγουρα
192021
22232425262728
2930311234

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά