Αποτελέσματα αναζήτησης

Εργαστήρι θεάτρου forum , σώμα, εικόνα, λόγος, αντίλογος

Λάρισα, 22-23/10/2005, Εργαστήριο 2ης Διημερίδας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Γιάννα Πιτούλη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 22/10/2005 3:00 μμ - 23/10/2005 1:30 μμ Export event

2Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Λάρισα, 22-23 Οκτωβρίου 2005
(αμφιθέατρο 6ου Ενιαίου Λυκείου)

 

5) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ FORUM, ΣΩΜΑ, ΕΙΚΟΝΑ, ΛΟΓΟΣ, ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ...

Εισηγήτρια: Γιάννα Πιτούλη, Νίκος Γκόβας

 

Περίληψη

Αφετηρία εργασίας του εργαστηρίου αποτελεί το πρόβλημα της άσκησης σωματικής, ψυχολογικής βίας μεταξύ των μαθητών στο σχολικό χώρο. Για να προσεγγίσουμε το θέμα χρησιμοποιούμε τεχνικές του θεάτρου Forum, με έμφαση στο θέατρο Εικόνων. Το θέατρο Forum είναι μια θεατρική πρόταση διαχείρισης εντάσεων και συγκρούσεων, που οι προσωπικές στάσεις απέναντι σε θέματα όπως η ειρήνη, η βία, η ξενοφοβία, αποδοχή του διαφορετικού, περιβάλλον κ.ά. - δημιουργούν. Λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες, υλικό από την ευρύτερη εκπαιδευτική πραγματικότητα μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια τέτοια προσέγγιση διαπραγμάτευσης και επαναδιαπραγμάτευσης στάσεων. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εισαγάγει τους εκπαιδευτικού στις βασικές τεχνικές του θεάτρου Forum προκειμένου οι ίδιοι να ενισχύσουν, με ένα βιωματικό παιδαγωγικό εργαλείο, τον τρόπο διαχείρισης των όποιων εντάσεων και συγκρούσεων καλούνται να επιλύσουν στη σχολική πράξη. Η εφαρμογή του Forum στη σχολική τάξη μπορεί να οδηγήσει και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των εργασιών, με ομαδική δημιουργία θεατρικού έργου και παράστασης από τους ίδιους τους μαθητές.

 

Η Γιάννα Πιτούλη σπούδασε Παιδαγωγικά στην Αλεξανδρούπολη (1995). Η ενασχόλησή της με το θεατρικό παιχνίδι (1996-1998) αποτέλεσε το ερέθισμα για αναζήτηση σπουδών επιστημονικής κατάρτισης για το θέατρο στην εκπαίδευση. Η αναζήτηση αυτή την οδηγεί στο School of Drama του Πανεπιστημίου του Exeter στη Βρετανία, από όπου και απέκτησε το MA in Applied Drama (2000). Στη συνέχεια ασχολείται με την εφαρμογή του Theatre in Education - Drama in Education στα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα. Δουλεύει ως εμψυχώτρια θεατρικών εργαστηρίων με ομάδες εκπαιδευτικών και υλοποιεί θεατρικά project με ομάδες παιδιών μέσα και έξω από το σχολικό χώρο. Είναι εταίρος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Εργάζεται ως δασκάλα και έχει διδάξει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής σε ολοήμερα σχολεία.

 

 

Συνδιοργάνωση 

Σύνδεσμος φιλολόγων Ν. Λάρισας, τηλέφωνα επικοινωνίας : 2410627524 και 619990 .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,

www.TheatroEdu.gr , e-mail: theatro@theatroedu.gr , τηλ/fax 210 6564109

 

Χορηγός επικοινωνίας :  Εφημερίδα « Ελευθερία»

 

Κατηγορία Δράσης
  • Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
Έτος
  • 2005
Πόλεις
  • Λάρισα
Εμψυχωτές
  • Πιτούλη Γιάννα
Συνεργαζόμενοι
  • Σύνδεσμος Φιλολόγων Λάρισας
Print

Number of views (1748)/Σχόλια (0)

Αρχείο

«Οκτώβριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
29301234
«Η τέχνη αντίδοτο στη βία»

«Η τέχνη αντίδοτο στη βία»

Θεσσαλονίκη, 4/10/2025 εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή, Ειρήνη Ζώη, Ειρήνη Μαρνά, Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Γιάννα Τσόκου, Μελίνα Χατζηγεωργίου
5
678
9101112
13141516
R-Lab

R-Lab

Online, 16/10/2025 Partners Kick-off meeting
1718
19
20
2122
«Η τέχνη αντίδοτο στη βία» - 'Σχολικός εκφοβισμός και ψυχική ανθεκτικότητα εκπαιδευτικών'

«Η τέχνη αντίδοτο στη βία» - 'Σχολικός εκφοβισμός και ψυχική ανθεκτικότητα εκπαιδευτικών'

Διαδικτυακά, 22/10/2025 εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Ματίνα Γαβριήλογλου
23242526
2728293031
1
2
Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Αθήνα 31/10-2/11/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Ολγα Ορφανίδου, Αρετή Τζελέπη
34
«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

Διαδικτυακά, 4/11/2025 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
56
Πάμε θέατρο ‘Εχθρός του λαού’

Πάμε θέατρο ‘Εχθρός του λαού’

Αθήνα, 6/11/2025, Πάμε Θέατρο
789

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά