Όλες οι δράσεις στην Αττική

Θέατρο για την Ανάπτυξη: Αξίες και Μεταμόρφωση

Θέατρο για την Ανάπτυξη: Αξίες και Μεταμόρφωση

Αθήνα, 15-17/3/2004, Συμπληρωματικό σεμινάριο Συνδιάσκεψης 2004, David Pammenter, Alex Mavrocordatos

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 15/3/2004 5:00 μμ - 17/3/2004 9:00 μμ Export event


4η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 

12-13-14 Μαρτίου 2004, Αθήνα, Αρσάκειο Ψυχικού

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 4

Θέατρο για την Ανάπτυξη: Αξίες και Μεταμόρφωση 
David Pammenter,  Alex Mavrocordatos, King Alfred’s University College, UK

Αθήνα 15-16-17 Μαρτίου 2004, 17.00-21.00

 

Στη διάρκεια των τριών ημερών, θα εξερευνηθούν, με βιωματικό τρόπο, η θεωρία και η πρακτική του δράματος και του θεάτρου, ως εργαλεία διερεύνησης και ανάπτυξης της δημιουργικότητας, της κριτικής αντίληψης και της ικανότητας μας για πολιτιστική μεταμόρφωση. Θα αναρωτηθούμε για τη ταυτότητα μας και για την ταυτότητα των “άλλων”. Για τις αφηγήσεις και για τις αντι-αφηγήσεις της κυρίαρχης κουλτούρας και των αντίθετων της. Θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα του δράματος να αναπτύσσει και να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την κριτική ικανότητα των παιδιών, έτσι ώστε να κατανοούν και να συνεισφέρουν στις αλλαγές του κοινωνικού και πολτιστικού τους περιβάλλοντος.

Θα παίξουμε! Θα ανακαλύψουμε πώς, παίζοντας, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας θέατρο, που θα μιλάει στους άλλους για μας. Θα μάθουμε να υπηρετούμε ως δάσκαλοι τη διαλογική μορφή της εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν οι νέοι μας να φτιάξουν το δικό τους θέατρο, που θα μιλάει για αυτούς. Θα μάθουμε πώς η Τέχνη μπορεί να τροφοδοτήσει τη δικιά μας μεταμόρφωση, ώστε να είμαστε ικανοί να εμψυχώσουμε τους νέους μας να κινηθούν πρός τη δική τους μεταμόρφωση, που θα είναι μέρος της κοινωνικής μεταμόρφωσης.

Θα εξετάσουμε τους πολιτισμικούς και πολιτικούς στόχους αυτών που ελέγχουν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας και τις επιδράσεις που έχουν οι στόχοι και τα συστήματά τους στη δημιουργία και τον έλεγχο της πολιτισμικής και προσωπικής ταυτότητας και της επικοινωνίας. Θα ρωτήσουμε ποιανών η ταυτότητα, η βιωμένη εμπειρία, η φωνή, τα όνειρα και οι δυνατότητες περιθωριοποιούνται.Θα διερευνήσουμε τρόπους, μέσα από τη δημιουργικότητα, τη κριτική ικανότητα και τη φαντασία, για τη μεταμόρφωσή μας σε πολίτες που αρθώνουν λόγο, ικανούς να απορρίψουν αυτή την περιθωριοποίηση.

Εάν η αίσθηση της ύπαρξης και της αλλαγής μας ελέγχεται από κάποιον άλλον, ποιες είναι οι δυνατότητες του παιχνιδιού, του δράματος, της δημιουργίας μιας ιστορίας, της πατρότητας των ιδεών και των αντιλήψεων μας, της γλώσσας, της επικοινωνίας, της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της αλήθειας στη εκφορά του δικού μας λόγου και στη πραγμάτωση της δικής μας μεταμόρφωσης; Μπορούμε ως καλλιτέχνες και παιδαγωγοί ως δάσκαλοι και παιδιά να μετατρέψουμε τη υποταγή μας σε απελεύθερωση “ορίζοντας” τον κόσμο μας;

Αυτό το σεμινάριο συνδέεται με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Theatre and Media for Development (Education and Cultural action for social Transformation) στο King Alfred’s University College στη Αγγλία. Σχετίζεται, επεκτείνει και εμβαθύνει την εμπειρία των αντίστοιχων σεμιναρίων του 2003 και μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα. Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία η γνώση των εφαρμοζομένων μεθόδων.

 

Ο Alex Mavrocordatos είναι Λέκτορας στη Σχολή Κοινότητας και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου King Alfred, στο Winchester. Ειδικεύεται στο Θέατρο στην Κοινότητα και ασχολείται με το θέατρο σε επίσημους και ανεπίσημους εκπαιδευτικούς χώρους. Ερευνά τη χρήση του θεάτρου για την υποστήριξη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στην έκφραση και διατύπωση των προβλημάτων τους. Έχει δουλέψει με παιδιά του δρόμου, εκπαιδευτικούς, λειτουργούς ανάπτυξης, αγρότες καθώς επίσης και με ηθοποιούς. Παράλληλα με τη δουλειά του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Το Θέατρο για την Ανάπτυξη (Theatre for Development), εργάζεται σε διεθνές επίπεδο είτε ως εκπαιδευτής είτε ως σύμβουλος. Έχει μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα στην Αφρική, στην Ασία, στον Ειρηνικό και στη Μ. Βρετανία.

Ο David Pammenter είναι Λέκτορας και Διευθυντής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο King Alfred, στη Σχολή Κοινότητας και Παραστατικών Τεχνών. Είναι επίσης επισκέπτης λέκτορας, σκηνοθέτης, σύμβουλος και εξεταστής σε μια σειρά Πανεπιστημίων, Εταιρειών και οργανισμών στη Μ. Βρετανία και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Belgrade για το Θέατρο στην Εκπαίδευση του Coventry (Belgrade TIE Team Coventry), της πρώτης ομάδας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Theatre-in-Education), η οποία αποτέλεσε πρότυπο για την πρακτική του Θεάτρου στην Εκπαίδευση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του Δράματος στην Εκπαίδευση (DIE, Drama in Education). Έχει μεγάλη εμπειρία δουλειάς στην Αφρική και στην Ασία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο του Θεάτρου για την Ανάπτυξη (TfD - Theatre for Development.)

Αττική - Ημερολόγιο δράσεων

«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345
"Εγώ – εσύ – εμείς… μαζί"

"Εγώ – εσύ – εμείς… μαζί"

Αθήνα, 5/12/2024, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Στέλιος Βγαγκές, Χριστίνα Στουραΐτη
678
910111213
«κι αν ήσουν εσύ;  - Πες το δυναμικά με εικόνες»

«κι αν ήσουν εσύ; - Πες το δυναμικά με εικόνες»

Αθήνα 13-14 /12/2024 , Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου
14
15
16171819202122
23242526272829
303112345

Αναζήτηση