Όλες οι δράσεις στην Αττική

«Το παιδί και το βιβλίο: οι περιπέτειες του χαμόγελου»

Αθήνα, 21/1/2006, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Μάρω Λοΐζου, Δάφνη Μπινιάρη, Ελένη Μάρρα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/1/2006 12:30 μμ - 3:00 μμ Export event

Αθήνα, Άλιμος, 20-21 Ιανουαρίου 2006
Σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών θεμάτων Δ’ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας ΔΕ Αθήνας και το 4ο Λύκειο Αλίμου

ImageΔιαβάστε περισσότερα 


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

«ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΕΝΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΣΤΟ ΦΩΣ»

Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2006
Θέατρο «Κάρολος Κουν» (οδός Θησείου & Υψηλάντου - Άλιμος)
4ο Λύκειο Αλίμου (οδός Υψηλάντου & Παρθενώνος - Άλιμος)

Η Διημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία
με το Πολιτιστικό Τμήμα & το 4ο Λύκειο του Δήμου Αλίμου
και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Με την ευγενή χορηγία του Δήμου Αλίμου,
του 4ου Λυκείου Αλίμου
& της 9ης Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Νέας Σμύρνης

Αιτήσεις συμμετοχής: Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην Υπεύθυνη Γραμματείας, κα. Μαριάνθη Βαλανιδά μέχρι 16 Ιανουαρίου 2006, ώρες 8.30-10.30,  τηλ. 210-9851018, 210-9884646 ή στο Φαξ 210-9851797, e-mail: tomeaspol@sch.gr. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Προσοχή: Λόγω των εργαστηρίων, συνολικά ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 100. Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί της Δ΄ Δ/νσης.  Από τις άλλες Δ/νσεις θα προηγηθούν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.  

Οργανωτική Επιτροπή:
Δόμνα Καζακοπούλου, Διευθύντρια Δ' Δ/νσης Β/βάθμιας Εκπ/σης Αθήνας
Χάρη Αλεξάκη & Μαρία Χατζή, Υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων & Καλλιτεχνικών Αγώνων της Διεύθυνσης

Γραμματεία: Βούλα Κακκούρη, Μαριάνθη, Βαλανιδά, Ιωάννα Μαργέλη, Μαρία Πέττα, Σοφία Μητσιοπούλου


Σάββατο 21 Ιανουαρίου

Β΄Συνεδρία
Εργαστήρια (παράλληλες συνεδρίες): 12:45-15:15

Εργαστήριο 3: Μάρω Λοΐζου- Λογοτέχνης, Δάφνη Μπινιάρη- Μουσικός, Ελένη Μάρρα- Ηθοποιός
"Το παιδί και το βιβλίο: οι περιπέτειες του χαμόγελου"

 

Γράμματα παιδιών που έστειλαν στη Μάρω Λοΐζου μιλώντας τους για το παντοδύναμο χαμόγελο. Η ιστορία είναι: το πρώτο του δοντάκι ή την πρώτη τούφα απ’ τα μαλλιά του τα φύλαξε η Παναγία. Το πρώτο του χαμόγελο τι απέγινε; Στις περιπέτειες του χαμόγελου του παντοδύναμου τα παιδιά καταθέτουν το πρόβλημά  τους και η Μάρω Λοΐζου το επιμηκύνει και το αναπλάθει. Ας κάνουμε λοιπόν και εμείς μια περιπέτεια με το παντοδύναμο χαμόγελο του Χριστού.

Η Μάρω Λοΐζου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940. Η καταγωγή της είναι αιγαιοπελαγίτικη, από τα νησιά Κω και Λέσβο. Από πολύ μικρή άρχισε να δημοσιεύει κείμενά της σε φιλολογικά περιοδικά της εποχής εκείνης. Στα είκοσί της χρόνια έγινε μέλος ενός πανελλήνιου πολιτιστικού αγωνιστικού κινήματος, τους Λαμπράκηδες, με πρόεδρο την Μίκη Θεοδωράκη, που είχε μεγάλη επίδραση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τύπωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή το 1972. Το 1965 παντρεύτηκε το μουσικοσυνθέτη Μάνο Λοΐζο και το 1966 απόκτησε τη μοναχοκόρη της Μυρσίνη. Η γέννηση της τη βοήθησε να μυηθεί στο κόσμο της λογοτεχνίας και να προσπαθήσει να γράψει και αυτή παραμύθια. Δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά το 1974. Σε όλα της τα βιβλία στόχο της έχει να διατηρήσει ζωντανή την αίσθηση του θαύματος για τα μικρά και τα μεγάλα του κόσμου. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει 35 βιβλία για παιδιά. Έξι από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ολλανδικά. Η σειρά των 10 βιβλίων ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ έχει μεταφραστεί στα κορεάτικα και αραβικά. Το 1995 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας και το 1998 ήταν υποψήφια της Ελλάδας για το διεθνές βραβείο Άντερσεν. Κείμενα της περιλαμβάνονται σε εκπαιδευτικά βιβλία του απόδημου ελληνισμού. Τα βιβλία της προτείνονται προς μετάφραση σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπου υπάρχει έδρα νεοελληνικής φιλολογίας. Το 1998 παρουσίασε το έργο της στο πανεπιστήμιο της Νάπολης στην Ιταλία και το 1999 στην Τεχεράνη του Ιράν. Βιβλία της έχουν δραματοποιηθεί και παίζονται σε σχολεία, θέατρα και τηλεόραση. Το 1998 η πατρίδα της τής προσέφερε τιμητική καλλιτεχνική σύνταξη. Πιστεύοντας πως η σύγχρονη επανάσταση είναι πλέον πλανητική, η Μάρω Λοΐζου συνεχίζει να μάχεται μέσα από τα βιβλία της για μια νέα διεθνή ποιητική του κόσμου που στόχο της έχει, στο βαθμό που το ταλέντο της και η τέχνη της τής επιτρέπουν, να καλλιεργήσει τις ύψιστες ιδιότητες του ανθρώπου - τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Η Ελένη Μάρρα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική σχολή μοναχών Ουρσουλινών, σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών σπουδών και συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Το 2003 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα σωματικού θεάτρου στη ‘European Academy of Physical Theatre: Studio Magenia’ με την Ella Jaroszewicz στο Παρίσι. Παράλληλα έκανε μαθήματα αργεντίνικου ταγκό με τους  Carmen και Victor, κλακέτες με τον Georges TAPS’ KING και μοντέρνα τζαζ με την Kim Kan. Από το 2004 σπουδάζει κλασσικό χορό με το  Δημήτρη Καμινάρη και  φωνητική με τη  Νένη Ζάππα. Από το 1998 μέχρι και σήμερα παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής με δασκάλους το Στάθη Λιβαθινό, το Δημήτρη Καταλειφό, το Θοδωρή Αθερίδη, μαθήματα ξιφασκίας με το Γεννάδιο Πάτση, musical theatre με τη Νένη Ζάππα και το  Γιώργο Μαργαρίτη, σωματικού θεάτρου στο Παρίσι με τον Andrzej Sczuzewski, στην Ελλάδα με την ομάδα ab ovo και φυσιολογικής ψυχολογίας στο ‘American Deree College’. Το καλοκαίρι 2005 συμμετείχε στη θερινή θεατρική κατασκήνωση που οργάνωσε το πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση με τίτλο ‘ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ’, σε διδασκαλία της χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη, Μαργαρίτας Μάντακα και του μουσικού Νίκου Βασιλείου. Τον Ιούνιο του 2005 συμμετείχε στη παράσταση του άδειου χώρου της πειραματικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ‘HUMAN BEANS Η ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΙΑΣ’ του Βασίλη Ραΐση, σε σκηνοθεσία Michael Seibel. Αυτή τη περίοδο συμμετέχει στο παραμύθι της Μάρως Λοίζου ‘ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ’, ένα παραμύθι για φωνή και φλάουτο με τη μουσικό Δάφνη Μπινιάρη-Παντελέων.

Η Δάφνη Μπινιάρη Παντελέων γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου Πειραιά. Σπουδάζει φλάουτο με δασκάλα τη Μαρία Βασιλοπούλου και θεωρία της  μουσικής στο ωδείο ATHENAEUM από το έτος 2000. Φοίτησε για 3 χρόνια στο θεατρικό εργαστήριο ‘ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ’ με δασκάλους τον σκηνοθέτη Γιώργο Μπινιάρη, τη μουσικό Σμαρώ Γρηγοριάδου και την ηθοποιό Σάντρα Μαυροειδή. Παρακολούθησε μαθήματα χορού με τον Ερμή Μαλκότση, τη Σταυρούλα Σιάμου και τη Μαργαρίτα Μάντακα καθώς και μαθήματα υποκριτικής με την Αννέζα  Παπαδοπούλου  το 2003. Πήρε μέρος σε σεμινάρια στα πλαίσια της διεθνούς συνδιάσκεψης για το θέατρο στην εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα παρακολούθησε commedia dell arte με το  Mario Gallo, μέθοδο Suzuki με το Marco Martinez και capoeira  με την Marta Cotrin. Το καλοκαίρι του 2005 συμμετείχε στη θερινή θεατρική κατασκήνωση που οργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με θέμα ‘ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ’, σε διδασκαλία της χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη, Μαργαρίτας Μάντακα  και του μουσικού Νίκου Βασιλείου. Συμμετείχε ως μουσικός στη θεατρική παράσταση ‘ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ’ με το δημοτικό θέατρο Ναυπλίου και το δημοτικό ωδείο Ναυπλίου την άνοιξη 2003 και στην θεατρική παράσταση ‘ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ’ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με το δημοτικό θέατρο Καστοριάς το καλοκαίρι 2003. Το φθινόπωρο του 2005 πήρε μέρος στο αφιέρωμα στην ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Χολαργού. Αυτή τη περίοδο συμμετέχει στο παραμύθι της Μάρως Λοίζου "το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα", ένα παραμύθι για φωνή και φλάουτο με την ηθοποιό Ελένη Μάρρα.


 

Αττική - Ημερολόγιο δράσεων

«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345
"Εγώ – εσύ – εμείς… μαζί"

"Εγώ – εσύ – εμείς… μαζί"

Αθήνα, 5/12/2024, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Στέλιος Βγαγκές, Χριστίνα Στουραΐτη
678
910111213
«κι αν ήσουν εσύ;  - Πες το δυναμικά με εικόνες»

«κι αν ήσουν εσύ; - Πες το δυναμικά με εικόνες»

Αθήνα 13-14 /12/2024 , Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου
14
15
16171819202122
23242526272829
303112345

Αναζήτηση