Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Εργαστήριο για μαθητές - "Σκληρό Καρύδι"

Εργαστήριο για μαθητές - "Σκληρό Καρύδι"

Θεσσαλονίκη, 14/9/2016, Εργαστήριο για μαθητές, 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου της ΔΕΘ

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 14/9/2016 9:00 πμ - 11:00 πμ Export event


"Το Σκληρό Καρύδι"

 

Θεσσαλονίκη 14/9/2016

Εργαστήριο για φιλοξενούμενους της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και τους συνοδούς τους, στο 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου της ΔΕΘ

Τόπος: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Συνεργαζόμενοι: Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου της ΔΕΘ

Εμψυχώτριες: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Τζένη Καραβίτη

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 10 φιλοξενούμενοι και 4 συνοδοί (ειδικοί ψυχικής υγείας Μιράντα Πουλιοπούλου, Δέσποινα Τζούνη, Χρύσα Οικονομίδου και Κυριακή Ορφανίδου)

 

Λίγα λόγια για το "Σκληρό Καρύδι"

"Το Σκληρό Καρύδι" είναι ένα εργαστήριο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Είναι κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού και Α' Γυμνασίου -δωρεάν για περιορισμένο αριθμό σχολείων- με προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

​Το εργαστήριο και το βιβλίο με συνοδευτικό υλικό με δραστηριότητες διανέμονται δωρεάν και το όλο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Στόχοι: Ευαισθητοποίηση των μαθητών για το προσφυγικό, καλλιέργεια ενσυναίσθησης και ικανότητας να μπαίνουν στη θέση του άλλου, καλλιέργεια αλληλεγγύης και κλίματος συνεργασίας στην τάξη, πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών που διαφέρουν. Για τους μεγαλύτερους μαθητές επίσης: καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, καλλιέργεια ικανότητας κριτικής σκέψης και ένταξης των προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση.

Περιγραφή: Εισαγωγικά παιχνίδια συγκέντρωσης και δημιουργίας πνεύματος συνεργασίας (δημιουργία ομάδων, σωματικών εικόνων κ.ά.).Εισαγωγή στην ιστορία που πραγματεύεται το  «σκληρό καρύδι». Διάβασμα αποσπάσματος και συνέχισης της ιστορίας από τους μαθητές (γραφή). Επεξεργασία των διαφορετικών εκδοχών συνέχισης της ιστορίας και δραματοποίησή τους με δυναμικές εικόνες. Συζήτηση για την έννοια του «ξένου». 

Για να μάθετε περισσότερα πατήστε εδώ.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.