Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Θέατρο Πικάσο – η διαπολιτισμικότητα των γλωσσών ως προπαρασκευή για την Commedia dell’Arte

Θέατρο Πικάσο – η διαπολιτισμικότητα των γλωσσών ως προπαρασκευή για την Commedia dell’Arte

Αθήνα, 18/3/2006, Εργαστήριο, Mario Gallo

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/3/2006 11:00 πμ - 1:30 μμ Export event


5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Mario Galloσκηνοθέτης θεάτρου, εμψυχωτής, συγγραφέας, Teatro Ricerche, Ιταλία

«Θέατρο Πικάσο – η διαπολιτισμικότητα των γλωσσών ως προπαρασκευή για την Commedia dellArte»

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Αγγλικά

 

Το Θέατρο Πικάσο είναι ένα προπαρασκευαστικό εργαστήριο Commedia dell’ Arte, το οποίο διερευνά πειραματικά την ποίηση και την εικόνα μέσα από τη μελέτη της θεατρικής γλώσσας. Έχει σκοπό να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εντρυφήσουν στο θέμα του Θεάτρου από την πλευρά της κίνησης και του λόγου, να χρησιμοποιήσουν την ποίηση και τη ζωγραφική στην τεχνική και την παραγωγή της Commedia dell’ Arte. Ο Πικάσο και κάποια έργα του αποτελούν μέρος της διδασκαλίας και της ερευνητικής προσπάθειας για όσμωση ανάμεσα στις γλώσσες της τέχνης, οι οποίες συνιστούν το πολιτισμικό περιεχόμενο του θεάτρου: το λόγο, την κίνηση, τη ζωγραφική, τη μουσική, ως μορφή και ως περιεχόμενο. Ο λόγος διαφοροποιείται μέσα από τους χαρακτήρες του Πικάσο και κάθε έργο κινείται στο μύθο της ποίησης που γίνεται θέατρο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα επιλεγούν ποιήματα στο πλαίσιο της παιδαγωγικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης αυτής της ερευνητικής δουλειάς. Έπειτα, θα συνδεθούν εικόνες και ποιήματα και θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας (μια ομάδα για κάθε έργο του Πικάσο). Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλλιτέχνες, ηθοποιούς, σε όσους ασχολούνται με κοινωνικά ή πολιτιστικά θέματα κι έχουν βασικές γνώσεις και εμπειρία θεάτρου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια και να ξέρουν απ’ έξω τουλάχιστον ένα μικρό ποίημα στα ελληνικά.

 

Ο Mario Gallo είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου, εμψυχωτής και συγγραφέας. Εργάζεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών της Ιταλίας. Δίδαξε Commedia dell'Arte στην Ακαδημία της Ρώμης “Teatro del Sogno” υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Anna Mazzamauro. Αυτή την περίοδο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader στην περιοχή της Καλαβρίας με θέμα «Το ταξίδι του Οδυσσέα: κλασικές και σύγχρονες αναζητήσεις». Το 1992 ίδρυσε το 'Θέατρο Έρευνας και Πειραματισμού Γλωσσών' (Teatro Ricerche Sperimentazione dei Linguaggi) και το 1993 την εταιρεία Λαϊκού Θεάτρου "Arte/Mascaru" στη Φλωρεντία με τον G. Pedullu. Σπούδασε στην Cantiere Internazionale Arte του Montepulciano και στο Ινστιτούτο Επιστημών Θεάματος και Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας (Instituto di Scienze delloSpettacolo e Sociologia della Comunicazione) του Πανεπιστημίου του Urbino. Ορόσημα για την πορεία του θεωρεί τις συναντήσεις του με τους Jan Ferslev (Odin Theatre), SostaPalmizi, Marcel Marceau, Hal Yamanouchi, Phil Radice (Σχολή J. Lecoq, Παρίσι), Kassim Bayatly και Gianfranco Pedullu (Κέντρο Θεατρικής Εκπαίδευσης E.G.Craig, Φλωρεντία).