Σπέτσες 22-27 Ιουλίου 2013 - «Θέατρο της Πραγματικότητας: Μια αναγνωριστική δοκιμή στο είδος του θεατρικού ντοκιμαντέρ» - για νέους 17-23 χρονών - Εμψυχωτής: Ανέστης Αζάς, σκηνοθέτης
Σπέτσες, 22-27 Ιουλίου 2013
«Θέατρο της Πραγματικότητας: Μια αναγνωριστική δοκιμή στο είδος του θεατρικού ντοκιμαντέρ»
για νέους 17-23 χρονών
Εμψυχωτής: Ανέστης Αζάς, σκηνοθέτης
Εργαστήριο: Τι είναι το «θεατρικό ντοκιμαντέρ» ή «θέατρο της πραγματικότητας», ποιος ο ρόλος του στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σχολείο και την εκπαίδευση; Το εργαστήριο αποτελεί μια πρώτη επαφή με το συγκεκριμένο θεατρικό είδος και τις τεχνικές του: την γέννηση σκηνικών κειμένων μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και την ακόλουθη θεατροποίηση τους. Μέσα από παιχνίδια, ασκήσεις, τοπική έρευνα και συνεντεύξεις θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πυκνή εισαγωγή στον τρόπο εργασίας και τις δυνατότητες που μας δίνει το «ντοκιμαντέρ» για να κάνουμε θέατρο σήμερα. Ως βάση της έρευνας, θα χρησιμοποιηθεί κάποιο κείμενο της ελληνικής γραμματείας που θα ανακοινωθεί σύντομα στους συμμετέχοντες στο εργαστήριο.
Ο Ανέστης Αζάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε στο τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ και στην ανώτατη δραματική σχολή Ernst Busch Βερολίνου (Σκηνοθεσία). Ως βοηθός σκηνοθέτη συμμετείχε στους Πέρσες του Αισχύλου (Dimiter Gotscheff, Εθνικό θέατρο Επίδαυρος 2009) και ως βοηθός για την έρευνα και την δραματουργία στην παράσταση «Προμηθέας στη Αθήνα» των Rimini Protokoll (Ηρώδειο 2010). Από το 2008 εργάζεται ως σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών , το ΚΘΒΕ, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και σε διάφορες σκηνές του ελεύθερου θεάτρου στην Αθήνα (Θέατρο Επι Κολωνώ, Θέατρο Χώρα, Bios). Η δουλειά του περιλαμβάνει κλασικά κείμενα (Koltès, Heiner Müller, Αισχύλος), καθώς επίσης έργα σύγχρονων συγγραφέων (Μανώλης Τσίπος, Σάκης Σερέφας, Anja Hilling) και έργα που αναπτύχθηκαν στους κώδικες του θεατρικού ντοκιμαντέρ (Sugar Babes, Μια μουσικοθεατρική παράσταση από την πόλη των Σερρών/ΔΗΠΕΘΕ Σερρών 2008). Το Μάιο του 2011 συμμετείχε με υποτροφία του ινστιτούτου Goethe στο διεθνές φόρουμ νέων καλλιτεχνών του φεστιβάλ Theatertreffen στο Βερολίνο. Το Δεκέμβριο του 2011 ήταν υποψήφιος με την ομάδα Projector για το βραβείο «Κάρολος Κουν» νέων δημιουργών των ελλήνων κριτικών θεάτρου και λογοτεχνίας. Σε συνεργασία με τον Πρόδρομο Τσινικόρη, και με βάση τον κώδικα του θεατρικού ντοκιμαντέρ ανέπτυξε τις παραστάσεις «Ταξίδι με τρένο» (Φεστιβάλ Αθηνών 2011), «Επίδαυρος, ένα ντοκιμαντέρ», (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2012), «Τηλέμαχος- Should I stay or should I go?» (Ballhaus Naunynstrasse Βερολίνο/ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αθήνα 2013).