Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Σκηνική Πάλη: Η πραγματική όψη της Βίας στο θέατρο και τον κινηματογράφο

Σκηνική Πάλη: Η πραγματική όψη της Βίας στο θέατρο και τον κινηματογράφο

Αθήνα, 24/11/2012, Εργαστήριο Συνδιάσκεψης 2012, Βαγγέλης Μανιτάκης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2012 9:00 πμ - 12:00 μμ Export event


7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  

«Θέατρο & Εκπαίδευση: δεσμοί αλληλεγγύης»

Σκηνική Πάλη:

Η πραγματική όψη της Βίας στο θέατρο και τον κινηματογράφο. 

Μανιτάκης ΕυάγγελοςΘεατρολόγος, Ηθοποιός, Anatolia College, International Bacalaureat 

Εργαστήριο 3 ωρών

Το εργαστήρι στο μάθημα της Σκηνικής Πάλης (Stage Fight)  έχει σαν σκοπό να διδάξει στους συμμετέχοντες έναν μικρό αριθμό από τεχνικές Σκηνικής Πάλης. Οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν στον επαγγελματία ή ερασιτέχνη ηθοποιό να συμμετάσχει σε σκηνές που απαιτείται η ρεαλιστική ή μη απεικόνιση πράξεων βίας (ραπίσματα, πνιγμός, λακτίσματα, τράβηγμα μαλλιών  και …γενικώς κλωτσοπατινάδα!).

Το εργαστήριο αυτό ανταποκρίνεται στο νέο πνεύμα σωματικής εκπαίδευσης που απαιτεί σήμερα η αγορά εργασίας και το σύγχρονο  θεατρικό ρεπερτόριο για τον επαγγελματία ηθοποιό είτε θέλει να παίξει φανταστικούς ήρωες (Μπάτμαν, Σούπερμαν, το Καλό ή Κακό Μπάτσο κ.α.) είτε ρόλους ρεπερτορίου (Στέλιο από Αυλή των Θαυμάτων, τέλος 1ηςπράξης, Οθέλλο – Δυσδαιμόνα  από Οθέλο (σκηνή κρεβατοκάμαρας) κ.α.)

Στο τέλος του εργαστηρίου θα ακολουθήσει παρουσίαση από τους συμμετέχοντες σύντομων σκηνών σκηνικής πάλης το σενάριο των οποίων θα έχει δημιουργηθεί μέσα από απλές τεχνικές αυτοσχεδιασμού και επινοητικού θεάτρου.

Για τα παιδιά και τους έφηβους το μάθημα της Σκηνικής Πάλης έχει δύο λειτουργίες. Η πρώτη είναι η αποφόρτιση και η διασκέδαση που εμπεριέχει κάθε σωματική ενασχόληση με το θέατρο. Η δεύτερη  και η κυριότερη είναι η απομυθοποίηση και η αποδόμηση όλων των σκηνών βίας που βλέπουν στο θέατρο και κυρίως στη μεγάλη ή μικρή οθόνη. Η απομυθοποίηση ενισχύεται και από την ίδια τη φύση των τεχνικών σκηνικής μάχης που απαιτούν απόλυτη συνεργασία και αναστροφή της σχέσης θύματος-θύτη.  Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι αυτή η απομυθοποίηση βοηθά στην ακύρωση των στερεοτυπικών μορφών βίαιης επίλυσης των συγκρούσεων που προβάλει ως πρότυπο ο σύγχρονος εμπορικός κινηματογράφος.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτου ηλικίας, σωματικής διάπλασης ή εμπειρίας με το θέατρο. Το μόνο απαραίτητο είναι ρούχα που να μην δυσκολεύουν την κίνηση. Βασικός κανόνας του εργαστηρίου είναι ότι η σωματική ασφάλεια υπερέχει του αισθητικού αποτελέσματος και ότι φαίνεται αληθινό δεν είναι ρεαλιστικό.

Ο Βαγγέλης Μανιτάκης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ  και έχει σπουδάσει θεατρολόγος (ΒΑ, ΜΑ in Theatre Studies, Lancaster University) στην Αγγλία. Δούλεψε ως παραγωγός στο χοροθέατρο του ΚΘΒΕ (Μνήμη των Κύκνων) και έχει συνεργαστεί στα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα του ΚΘΒΕ (Σας έχουμε στη…Μπούκα) και της Πειραματικής Σκηνής της “Τέχνης” (Η Κυράνη του Δάσους). Έχει  διδάξει Θεατρική Αγωγή στα Ολοήμερα Δημοτικά και διδάσκει το μάθημα του Theatre Arts στο International Bacaulaureat του Αμερικάνικου Κολλεγίου “Ανατόλια”. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί για 4 χρόνια με την “Ούγκα Κλάρα” (Το Πορτοκάλι με την Περόνη – Σκυλιά στο Πάρκο) και με την Όπερα Θεσσαλονίκης στο Παις Όπερα (Η Έξυπνη - Ποιο παπί έκανε πιπί στη μέση του Μισισιπή;.)'Έχει διδάξει το μάθημα Σκηνική Πάλη στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και στο τμήμα Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει συνεργαστεί ως σκηνοθέτης σκηνικής πάλης (Stage Fight Director) σε έργα την Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης». Επί του παρόντος διδάσκει στο Θέατρο Φλέμινγκ και στη Δραματική Σχολή Α. Βουτσινάς.


 

Print

Number of views (939)/Σχόλια (0)