Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

"Των ερώτων τα θαύματα": θεατρική σπουδή στον ερωτικό λόγο

"Των ερώτων τα θαύματα": θεατρική σπουδή στον ερωτικό λόγο

Αθήνα, 9/12/2001, Εργαστήριο Συνδιάσκεψης 2001, Γιώργος Μπινιάρης, Σμαρώ Γρηγοριάδου, Μαρία Χανιωτάκη, Μαρία Λούρου, Νίκος Γκόβας

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 9/12/2001 11:30 πμ - 6:00 μμ Export event


2η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

7-8-9 Δεκεμβρίου 2001, Αθήνα

 

"Των ερώτων τα θαύματα": θεατρική σπουδή στον ερωτικό λόγο

Γιώργος Μπινιάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Σμαρώ Γρηγοριάδου, μουσικός
Μαρία Χανιωτάκη, σκηνογράφος, ενδυματολόγος
Μαρία Λούρου, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός
Νίκος Γκόβας, εκπαιδευτικός θεάτρου
5 ώρες, Κυριακή, Ελληνικά

Ο ερωτικός λόγος στο διάβα των αιώνων από τη ποίηση της Σαπφούς, του Ευριπίδη και του Κρητικού Θεάτρου μέχρι τη ποίηση του Ρίτσου και του Σινόπουλου, ως έναυσμα σωματικής έκφρασης και ως όχημα θεατρικής πράξης. Το εργαστήριο θα διερευνήσει τα όρια της σκηνής και της λογοτεχνίας και τα σημεία που αυτά συναντώνται. Τα ρυθμικά παιχνίδια, οι ασκήσεις επαφής, εμπιστοσύνης και επικοινωνίας και οι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί προετοιμάζουν την ομάδα ενώ η δημιουργία εικαστικού περιβάλλοντος και η σύνθεση των στοιχείων λόγου-εικόνας-μουσικής-κίνησης την οδηγούν σε ένα ενιαίο σύνολο θεατρικής πράξης. Θα υπάρξει παρουσίαση με τη μορφή ανοιχτής δοκιμής από δύο νέους ηθοποιούς και μουσικούς. Θα αναφερθούν ανάλογες θεατρικές συνθέσεις με σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ο Γιώργος Μπινιάρης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος θεάτρου με μακρόχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Έχει συνεργαστεί με πολλά θέατρα της Αθήνας και έχει περιοδεύσει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Έχει διδάξει και σκηνοθετήσει στα πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, σε Δημοτικά Θέατρα και ΔΗΠΕΘΕ, στη σχολή του 'Εμπρός' και είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας 'Μυθολογία'.

Η Σμαρώ Γρηγοριάδου σπούδασε κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στην Ελλάδα και την Αγγλία. Είναι σολίστ συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει τιμηθεί με διεθνή και ελληνικά βραβεία ερμηνείας και σύνθεσης. Έχει ευρύτατα συνθέσει μουσική για το θέατρο στην Ελλάδα και αρκετές πόλεις της Ευρώπης. Διδάσκει κιθάρα στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας και έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια με θέμα την ιστορία και εξέλιξη της μουσικής, την τεχνική της κιθάρας και την έννοια της μουσικής και θεατρικής εμπειρίας στην εκπαίδευση.

Η Μαρία Χανιωτάκη σπούδασε Τεχ. Πολ. Μηχανικός, Μουσική και Σκηνογραφία στο Λονδίνο (ΜΑ Theatre Design). Ασχολείται με το θέατρο και την εκπαίδευση ως σκηνογράφος και με τη Λογοτεχνία ως συγγραφέας παιδικών παραμυθιών. Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές εκθέσεις και Αίθουσες Τέχνης.

Η Μαρία Λούρου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εφαρμοσμένο Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση (MA University Exeter). Εχει δουλέψει σε σχολεία στην Ελλάδα και Αγγλία. Συμμετείχε στη θεατροπαιδαγωγική ομάδα ΑΤΡΥΤΟΝ και έχει διδάξει σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και έχει πάρει μέρος σερ παραστάσεις στην Ελλάδα και Αγγλία.

Ο Νίκος Γκόβας έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτης με θεατρικά και μουσικά σχήματα στην Αθήνα (Θέατρο Του Νέου Κόσμου, 'Ομάδα Μπουφόνοι' κ.ά), στη Μελβούρνη, στο Μόναχο, στο Λονδίνο, με το ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου και με τα Δημοτικά Θέατρα Σπάρτης, Καστοριάς, Τρίπολης, Λουτρακίου, Λαυρίου κ.α. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο το Theatre Lab Company και σκηνοθετεί παραστάσεις στα Saddler's Well, Chelsea Theatre, Theatro Technis. Παίρνει μέρος στο European Festival of Theatre in Camden London, στο Διεθνές Φεστιβάλ 'Θεατρική Άνοιξη' της Πειραματικής Σκηνής στη Θεσσαλονίκη και βραβεύεται με το Hellenic Foundation Award 1997. Είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1982, συντονιστής πολιτιστικών προγραμμάτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής από το 1998 και εμπνευστής του προγράμματος "εκπαίδευση & θέατρο".