Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

""Να ελαφρύνουμε από τα περιττά…" "

""Να ελαφρύνουμε από τα περιττά…" "

Χιλιομόδι, 27/8/2023, Συμπληρωματικό (απογευματινό) εργαστήριο για εφήβους/έφηβες Κατασκήνωσης 2023, Διονυσία Ασπρογέρακα, Χαρά Τσουκαλά

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 27/8/2023 5:30 μμ - 8:30 μμ Export event


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ  2023
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ)  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ / ΕΦΗΒΕΣ

"Να ελαφρύνουμε από τα περιττά…

Διονυσία Ασπρογέρακα, Χαρά Τσουκαλά

27/8/2023, 5.30μμ-8.30μμ

(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 2023 ΕΔΩ)

 

Σε αυτό το εργαστήριο, που βασίζεται στο πρόγραμμα «Χωρίς Πατρόν»*, θα επιχειρήσουμε μαζί με τους/τις εφήβους να προσεγγίσουμε θέματα ισότητας των φύλων και αποδοχής της διαφορετικότητας, διερευνώντας τα έμφυλα στερεότυπα καθώς και τις προκαταλήψεις / αντιλήψεις που συνδέονται με αυτά. Αξιοποιώντας βιωματικές μεθόδους, θεατρικές και κινησιολογικές τεχνικές, θα μελετήσουμε τη σύνδεση των έμφυλων στερεοτύπων με νοοτροπίες και συμπεριφορές οι οποίες με τη σειρά τους γεννούν την έμφυλη βία.

Η ποικιλία των θεατρικών τεχνικών που θα χρησιμοποιηθούν, ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή των εφήβων και χτίζουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, που επιτρέπει τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο όλοι/όλες/όλα αισθάνονται ελεύθερα να εκτεθούν και να μη διστάσουν να εκφράσουν την προσωπική τους θέση σχετικά με τις έμφυλες διακρίσεις.

Στόχος του εργαστηρίου είναι, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες έφηβοι/έφηβες :

  • να ανακαλύψουν νέους δρόμους σκέψης, αντίληψης και αίσθησης για το διαφορετικό σώμα, για την επιθυμία, για τα όρια, για τη συναίνεση.
  • να ενδυναμώσουν τις αντιστάσεις τους στον κυρίαρχο σεξιστικό λόγο καθώς και στις σεξιστικές συμπεριφορές.
  • να είναι να θέση να αναγνωρίζουν  περιπτώσεις στερεοτυπικών αντιλήψεων και να διακρίνουν μορφές έμφυλης βίας.

Οι έφηβοι/ες δικαιούνται να ζήσουν σε ένα κόσμο ισότητας, συντροφικότητας, χαράς και δημιουργίας πετώντας από πάνω τους το βάρος των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων και της έμφυλης βίας. Για αρχή, ελάτε με άνετα ρούχα και παπούτσια, με όλες τις απορίες και τα ερωτήματά σας, να παίξουμε, να μιλήσουμε, να αισθανθούμε, να αναρωτηθούμε, να ελαφρύνουμε από τα περιττά και να γεμίσουμε με όσα συνθέτουν μια ζωή όμορφη.

 

*Το «Χωρίς Πατρόν» είναι ένα καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που απευθύνεται σε ομάδες εφήβων και αναφέρεται στην προσέγγιση των διαστάσεων της έμφυλης βίας, διερευνώντας τους παράγοντες που την προκαλούν. Την σχολική χρονιά 2022-2023 πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος βιωματικών εργαστηρίων, σε ομάδες μαθητών, σε 6 σχολεία, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αξιοποιώντας θεατρικές και κινησιολογικές τεχνικές.

 

Η Διονυσία Ασπρογέρακα γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτη του Ιστορικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε σε δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υλοποιώντας ποικίλα προγράμματα (Πολιτιστικά, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικά, Ευρωπαϊκά). Έχει συγγράψει και διασκευάσει δέκα θεατρικά έργα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, επιστημονικά συμπόσια, ημερίδες και διεθνείς συνδιασκέψεις για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση, είτε ως συμμετέχουσα είτε ως εισηγήτρια, εμψυχώτρια ομάδων και μέλος οργανωτικής επιτροπής. Έχει επίσης εργαστεί ως εμψυχώτρια θεατρικών εφηβικών ομάδων και ομάδων ενηλίκων. Την περίοδο 2008-2011 υπήρξε μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετείχε ως επιμορφώτρια στην υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, όπως το «κι αν ήσουν εσύ;» σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το «Χωρίς Πατρόν» κ.ά.

Η Χαρά Τσουκαλά είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, του Deree College, BA in Economics και του Univercity of Kent (UK), Master of Arts in Economics. Επίσης έχει τίτλο σπουδών στα Παιδαγωγικά από τη σχολή ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας, Κοινωνιολογίας και Δικαίου σε Δημόσια Γενικά Λύκεια. Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (1998). Συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Τεχνικές Θεάτρου και το διαπολιτισμικό σχολικό περιβάλλον» (Αθήνα-Λονδίνο, Ιούνιος- Οκτώβριος 1999). Έχει παρακολουθήσει δεκάδες θεατρικά εργαστήρια από έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και θεατροπαιδαγωγούς. Υπήρξε εμψυχώτρια της θεατρικής ομάδας του Γενικού Λυκείου Βουλιαγμένης (1997- 2014): σκηνοθεσία / παραγωγή 16 θεατρικών παραστάσεων, συμμετοχή στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς Αγώνες. Συμμετείχε με το Γ.Λ. Βουλιαγμένης στη δράση «Μονόλογοι από τη Γάζα» που οργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σκηνοθετώντας ένα ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 17/10/2010). Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν συντονίστρια του Γραφείου Αθήνας του ΠΔΘΕ. Επίσης ήταν συντονίστρια της Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο» (Απρίλιος- Δεκέμβριος 2016), και επιμελήθηκε την ομώνυμη έκδοση στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Συμμετείχε ως εμψυχώτρια στο πρόγραμμα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση «Ρόλοι στη ζωή- Ρόλοι στο θέατρο»/ Εργαστήριο Θεάτρου στο ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού (Ιανουάριος-Ιούνιος 2017). Από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, εμψύχωσε εργαστήριο ενδυνάμωσης γυναικών «Ας μιλήσουμε για εμάς» στο Επίκεντρο, Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΔΘΕ με την  ActionAid Hellas. Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο 2022 συμμετείχε μαζί με άλλες γυναίκες του ΠΔΘΕ στον σχεδιασμό του προγράμματος ‘’Χωρίς Πατρόν’’.  Το «Χωρίς Πατρόν» είναι ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ομάδες εφήβων και αναφέρεται στην προσέγγιση των διαστάσεων της έμφυλης βίας, διερευνώντας τους παράγοντες που την προκαλούν. Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, εμψύχωσε εργαστήριο 12 ωρών στο 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθήνας. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο 2020.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληρ. info@theatroedu.gr / 2106541600

Print

Number of views (780)/Σχόλια (0)