Θέατρο της επινόησης - νέα νοήματα και νέα αφηγήματα
Σοφία Βγενοπούλου
παιδοψυχίατρος, σκηνοθέτρια, θεατροπαιδαγωγός-εμψυχώτρια ομάδων
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Στο Διεθνές Συνέδριο "Θέατρο & Συμπεριληπτική Εκπαίδευση"
Αθήνα 21, 22, 23 Μαρτίου 2025
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Γλώσσα: Ελληνικά
Θέσεις περιορισμένες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
«imagining things being otherwise maybe a first step toward acting on the belief that they can be changed» , Maxine Greene
Το θέατρο της επινόησης είναι μία μέθοδος δημιουργίας παραστάσεων που χρησιμοποιεί την ανυπέρβλητη δύναμη της φαντασίας και της επινοητικότητας που καθένας μας κρύβει μέσα του. Μπορεί έτσι να βοηθήσει να φανταστούμε καινούργιες προοπτικές για την ζωή μας και για την θέση μας στον κόσμο, και να χτίσουμε τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται για να τις επιδιώξουμε.
Το εργαστήριο αυτό στοχεύει να αναδείξει
-τον τρόπο συνεργατικής προσέγγισης ενός θέματος μέσα σε μια θεατρική συνθήκη (χτίσιμο ομάδας, νοηματοδότηση στο παιχνίδι και στην δράση, παραγωγή νέων νοημάτων και νέων αφηγημάτων)
-την πολιτική και κοινωνική διάσταση των συγκεκριμένων μεθοδολογιών
-την ομάδα ως ένα δυναμικό σύνολο ατόμων που βασίζεται στην διαθεσιμότητα και την αλληλεξάρτηση και όχι στην ομοιομορφία
-τον ρόλο του εμψυχωτή με την αυτορρύθμιση και λειτουργία της ομάδας
-την σχέση όλων των παραπάνω με την δυναμική των εφηβικών ομάδων, ειδικά μπροστά στις νέες προκλήσεις της εποχής
Προϋποθέσεις συμμετοχής Άνετα ρούχα.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις με πιθανή σωματική επαφή.
Η Σοφία Βγενοπούλου εργάζεται στην Αθήνα από το 2002 ως παιδοψυχίατρος, σκηνοθέτρια, και θεατροπαιδαγωγός-εμψυχώτρια ομάδων. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Πάτρας και με εμπειρία στο ερασιτεχνικό θέατρο από παιδί, μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου έκανε την ειδικότητά της στην Παιδοψυχιατρική, και μεταπτυχιακές σπουδές αρχικά στην Δραματοθεραπεία και στην συνέχεια στην Σκηνοθεσία-Δραματουργία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εστίασε το ενδιαφέρον της στο εφαρμοσμένο θέατρο και στο θέατρο από, με και για νέους. Από το 2017 έως το 2024 διετέλεσε Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού και των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων του Εθνικού Θεάτρου. Σημαντικότερη επαγγελματική φιλοδοξία της είναι η επιδίωξη το θέατρο για νέους να είναι πεδίο μελέτης, έρευνας και πειραματισμού, να έχει αναμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Παράλληλα, έχει αφοσιωθεί στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων που καθιστούν τους νέους ανθρώπους συν-δημιουργούς σε κάθε στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας και προάγουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση και συνοχή.