8η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2009

«Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις»
Σπέτσες 21-27 Ιουλίου 2009


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Βrendon Burns,  Μένης Θεοδωρίδης, Μαρία ΛεωνίδαΚωστής Καπελώνης,, Αριστείδης Παπανικολάου,  Μαρία Χανιωτάκη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

8η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2009

«Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις»
Σπέτσες 21-27 Ιουλίου 2009
& «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2009»
για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές και νέους

 

 

Στις 21-27 Ιουλίου 2009 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για όγδοη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο: «Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις».  Στο χώρο της Αναργυρείου σχολής, δίπλα στη θάλασσα, με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές και νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν σημαντικά θέματα και πλευρές της σύγχρονης ζωής με όχημα τεχνικές θεάτρου και άλλων παραστατικών τεχνών. Τα βιωματικά εργαστήρια θα προσεγγίσουν το θεατρικό λόγο, τη σκηνογραφία, την οπτικοακουστική έκφραση, τη μουσική και το ρυθμό, τη σχέση δημοκρατίας και συλλογικής θεατρικής δημιουργίας. Η Κατασκήνωση περιλαμβάνει 5 βιωματικά εργαστήρια, ένα εκ των οποίων με τίτλο «Νεανικές Θεατρικές Φωνές» είναι ειδικά σχεδιασμένο για νέους 17-22 χρονών (με την υποστήριξη της ΓΓΝΓ). Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι. 

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Βrendon Burns, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Citizen Arts (Ίδρυμα για τις Τέχνες και τον Ενεργό Πολίτη), Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης κινηματογράφου, Κωστής Καπελώνης, σκηνοθέτης θεάτρου, Αριστείδης Παπανικολάου, μουσικός, κοινωνιολόγος,  Μαρία Χανιωτάκη, σκηνογράφος ΜΑ, εικαστικός

Εισήγηση, προβολή ταινιών: «Μέσα στο σχολείο- πέρα από το θρανίο: μια επιλεκτική κινηματογραφική αναδρομή στα εκπαιδευτικά συστήματα όπως πα-ρουσιάζονται στον κινηματογράφο» - Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τρίτη 21/7/2009, 12.00-16.30 Αναχώρηση: Δευτέρα 27/7/2009, μέχρι τις 11.00

ΩΡΑΡΙΟ
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-12.00 Εργαστήρια
12.00-13.30 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
13.30-14.30 Γεύμα
14.30-17.00 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
17.00-17.30 Απογευματινός καφές
17.30-20.30 Εργαστήρια
20.30- ... άλλες δραστηριότητες

ΤΟΠΟΣ Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι

ΔΙΑΜΟΝΗ 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μπέττυ Γιαννούλη
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Διονυσία Ασπρογέρακα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Ηρώ Ποταμούση, Ιωάννα Τότσιου, Ντίνα Τσολάκη


ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: «Δημοκρατία και Συλλογική Θεατρική Δημιουργία: Οράματα για το Μέλλον» Burns Brendon, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Citizen Arts (Ίδρυμα για τις Τέχνες και τον Ενεργό Πολίτη)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: «Δραστηριότητες και τρόποι εξοικείωσης εκπαιδευτικών και μαθητών γύρω από τις βασικές έννοιες της οπτικοακουστικής έκφρασης», Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης κινηματογράφου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: «Από το μηδέν στον ποιητικό μονόλογο» Κωστής Καπελώνης, σκηνοθέτης θεάτρου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: «Η γλώσσα του Ρυθμού» Αριστείδης Παπανικολάου, μουσικός, κοινωνιολόγος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5: «Η Σκηνογραφία στο Θέατρο-ένα πολύτιμο πεδίο συνεργασίας με την ομάδα» Μαρία Χανιωτάκη, Σκηνογράφος ΜΑ- Εικαστικός


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/3/2018 10:00 πμ - 1:00 μμ Export event
Μαθητικό φεστιβάλ

Μαθητικό φεστιβάλ

Καλαμάτα, 21/3/2018, μαθητικά φεστιβάλ

Ημέρα δράσης - «κι αν ήσουν εσύ;»

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 22 Μαρτίου 2018

Καλαμάτα, Θουρία, Αρφαρά, Πεταλίδι, Διαβολίτσι, Γαργαλιάνοι

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

267 μαθητές και 21 εκπαιδευτικοί την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018,παρουσιάζουνστην Καλαμάτα, στη Θουρία, στα Αρφαρά, στο Πεταλίδι, στο Διαβολίτσι και στους  Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαφορετικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

(ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ περί 500 άτομα)

Συμμετείχαν 267 μαθητές

Παρακολούθησαν:
Στην Καλαμάτα - πλατεία: περί τους 300 γονείς κ.ά. 
Στο Διαβολίτσι: 50 μαθητές από άλλα τμήματα
Στα Νηπιαγωγεία στη Θυρία, Πεταλίδι, Αρφαρά, Καλαμάτα: περί τους 150 γονείς, κ.ά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης «Μαζί» του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», που διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στην κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας στις 21 Μαρτίου στις 12μ,παιδιά από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας  θα κατασκευάσουν πανό με μήνυμα σχετικό με τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή. Επίσης θα παρουσιάσουν ταμπλό με στίχους και θα απαγγείλουν ποιήματα. Τέλος, θα διανείμουν και θα αναρτήσουν αφίσες που δημιούργησαν τα ίδια και θα κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης για να μοιραστούν με το κοινό το μήνυμα - αν όχι αίτημα και συνάμα βεβαιότητα - πως “μόνο μαζί μπορούμε”. Μαθητές από το  14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας στο χώρο τους θα αναρτήσουν αφίσες με μήνυμα «Είμαστε μοναδικοί γιατί είμαστε διαφορετικοί».

Στο Διαβολίτσι το τοπικό  Γυμνάσιο Διαβολιτσίου θα πραγματοποιήσει ανάλογη δράση με πανό στο χώρο του σχολείου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και συμμαθητών τους.

Στη Θουρία το Νηπιαγωγείο Θουρίας, στο Πεταλίδι το Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου, στα Αρφαρά το Νηπιαγωγείο Αρφαρών και στους Γαργαλιάνους το 1ο& 2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων θα αναρτήσουν αφίσες με μήνυμα «Είμαστε μοναδικοί γιατί είμαστε διαφορετικοί» σε διάφορα σημεία σε τοπικό επίπεδο και θα μοιράσουν στους κατοίκους μπαλόνια με μηνύματα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για τέταρτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγωνμέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Συμμετέχουν τα σχολεία: 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, Γυμνάσιο Διαβολιτσίου, Νηπιαγωγείο Αρφαρών, 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων,2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων, Νηπιαγωγείο Θουρίας, 14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου.

Οι εκπαιδευτικοίΠέρσα Κοτσονούρη, Σταύρος Αράπογλου, Άλκη Δίμιζα, Αναστασία Αποστολοπούλου, Δήμητρα Τζανετάκη, Ειρήνη Σταθοπούλου, Αθηνά Κολαΐτη, Πωλίνα Γαιτανάρου, Ασημένια Ηλιοπούλου, Πηνελόπη Γιαννουσά, Δώρα Παπαδοπούλου, Δήμητρα Κανελλίδη, Μαρία Σάλμα, Γεωργία Τζήλου, Κονδυλία Μακρή, Φωτεινή Μπρέγιαννη, Άννα–Χαρά Τενέντε, Μαρία Πούλιου, Γαρυφαλλιά Τεριζάκη, Παρασκευή Κουσαρίδα, Ανδρονίκη Λέκκα.

Συντονισμός: Δήμητρα Τζανετάκη, Γεωργία Τζήλου

Βοηθός: Κοτσονούρη Πέρσα

Σε συνεργασία με τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας - Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print