8η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2009

«Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις»
Σπέτσες 21-27 Ιουλίου 2009


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Βrendon Burns,  Μένης Θεοδωρίδης, Μαρία ΛεωνίδαΚωστής Καπελώνης,, Αριστείδης Παπανικολάου,  Μαρία Χανιωτάκη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

8η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2009

«Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις»
Σπέτσες 21-27 Ιουλίου 2009
& «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2009»
για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές και νέους

 

 

Στις 21-27 Ιουλίου 2009 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για όγδοη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο: «Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις».  Στο χώρο της Αναργυρείου σχολής, δίπλα στη θάλασσα, με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές και νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν σημαντικά θέματα και πλευρές της σύγχρονης ζωής με όχημα τεχνικές θεάτρου και άλλων παραστατικών τεχνών. Τα βιωματικά εργαστήρια θα προσεγγίσουν το θεατρικό λόγο, τη σκηνογραφία, την οπτικοακουστική έκφραση, τη μουσική και το ρυθμό, τη σχέση δημοκρατίας και συλλογικής θεατρικής δημιουργίας. Η Κατασκήνωση περιλαμβάνει 5 βιωματικά εργαστήρια, ένα εκ των οποίων με τίτλο «Νεανικές Θεατρικές Φωνές» είναι ειδικά σχεδιασμένο για νέους 17-22 χρονών (με την υποστήριξη της ΓΓΝΓ). Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι. 

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Βrendon Burns, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Citizen Arts (Ίδρυμα για τις Τέχνες και τον Ενεργό Πολίτη), Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης κινηματογράφου, Κωστής Καπελώνης, σκηνοθέτης θεάτρου, Αριστείδης Παπανικολάου, μουσικός, κοινωνιολόγος,  Μαρία Χανιωτάκη, σκηνογράφος ΜΑ, εικαστικός

Εισήγηση, προβολή ταινιών: «Μέσα στο σχολείο- πέρα από το θρανίο: μια επιλεκτική κινηματογραφική αναδρομή στα εκπαιδευτικά συστήματα όπως πα-ρουσιάζονται στον κινηματογράφο» - Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τρίτη 21/7/2009, 12.00-16.30 Αναχώρηση: Δευτέρα 27/7/2009, μέχρι τις 11.00

ΩΡΑΡΙΟ
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-12.00 Εργαστήρια
12.00-13.30 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
13.30-14.30 Γεύμα
14.30-17.00 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
17.00-17.30 Απογευματινός καφές
17.30-20.30 Εργαστήρια
20.30- ... άλλες δραστηριότητες

ΤΟΠΟΣ Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι

ΔΙΑΜΟΝΗ 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μπέττυ Γιαννούλη
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Διονυσία Ασπρογέρακα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Ηρώ Ποταμούση, Ιωάννα Τότσιου, Ντίνα Τσολάκη


ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: «Δημοκρατία και Συλλογική Θεατρική Δημιουργία: Οράματα για το Μέλλον» Burns Brendon, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Citizen Arts (Ίδρυμα για τις Τέχνες και τον Ενεργό Πολίτη)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: «Δραστηριότητες και τρόποι εξοικείωσης εκπαιδευτικών και μαθητών γύρω από τις βασικές έννοιες της οπτικοακουστικής έκφρασης», Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης κινηματογράφου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: «Από το μηδέν στον ποιητικό μονόλογο» Κωστής Καπελώνης, σκηνοθέτης θεάτρου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: «Η γλώσσα του Ρυθμού» Αριστείδης Παπανικολάου, μουσικός, κοινωνιολόγος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5: «Η Σκηνογραφία στο Θέατρο-ένα πολύτιμο πεδίο συνεργασίας με την ομάδα» Μαρία Χανιωτάκη, Σκηνογράφος ΜΑ- Εικαστικός


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 17/3/2018 5:30 μμ - 8:30 μμ Export event
Μαθητικό φεστιβάλ

Μαθητικό φεστιβάλ

Ναύπλιο, 17/3/2018, μαθητικά φεστιβάλ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - «κι αν ήσουν εσύ;»
"Μαζί"

ΝΑΥΠΛΙΟ,  17 Μαρτίου 2018, 5.30 μ.μ.


 

Πλατεία Εθνοσυνελεύσεως, Ναύπλιο

Είσοδος: ελεύθερη

Συμμετείχαν 70 μαθητές. Παρακαλούθησαν περί τα 200 άτομα (γονείς , κ.ά.)

 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης & Αποδοχής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου διοργανώνει μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ, το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, ώρα 5.30 μ.μ., στην Πλατεία Εθνοσυνελεύσεως στο Ναύπλιο. Το φεστιβάλ  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». 

Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, 70 μαθητές και μαθήτριες, από τέσσερα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αργολίδας, συνδημιουργούν μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο της Ελένης Σβορώνου «Το σκληρό καρύδι». Κοινός στόχος των παιδιών είναι να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την αγάπη τους στους συνομηλίκους τους που ζουν στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχουν περάσει την παιδική τους ηλικία μέσα στον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για τέταρτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το αντίστοιχο μαθητικό φεστιβάλ τον Μάρτιο του 2017 είχε θέμα «Μονόλογοι από το Αιγαίο» και βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο - συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο.

Η Ημέρα Δράσης «Κι αν ήσουν εσύ;»

Τον Μάρτιο του 2018 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διοργανώνει μαθητικά φεστιβάλ «Κι αν ήσουν εσύ;» με θέμα «Μαζί» σε πολλές πόλεις της χώρας.  Καλλιτεχνικές δράσεις και εκδηλώσεις σχολείων θα παρουσιαστούν μέσω της ιστοσελίδας www.humanrights@theatroedu.gr

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο φεστιβάλ στο Ναύπλιο

  • Από το “γυάλινο γοβάκι” των παραμυθιών του πολιτισμού μας βρεθήκαμε να περπατάμε μαζί με τα παιδιά που έχουν διαβεί τα πιο δύσβατα μονοπάτια φορώντας ακατάλληλα παπούτσια! Σ’ αυτά καταφέραμε να χωρέσουμε ό,τι θα μπορούσε να κάνει τον κόσμο μας πιο ανθρώπινο. Κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη, αποδοχή.

Μαθητές και μαθήτριες από

το 7ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου, 

το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου,

το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αδριανού

και το Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου

με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Μαρίας Μπακάλη, Χρύσας Σαββάκη, Ελένης Δριβάκου, Βασιλικής Σαγκιώτη, Mαρίνας Σταματοπούλου, συναντιούνται  δημιουργικά στη θεατρική σύνθεση που βασίζεται στο έργο «Το σκληρό καρύδι», για να μοιραστούν με το κοινό μια καλλιτεχνική πράξη αλληλεγγύης.

Υποστήριξη σχολείων: Χριστίνα Ζώνιου, Ελπίδα Κομιανού

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ελπίδα Κομιανού, Ελένη Δριβάκου
Σκηνογραφική επιμέλεια - σκηνικά αντικείμενα: Βασιλική Σαγκιώτη, Μαρία Μπακάλη

Μουσική επιμέλεια: Χρύσα Σαββάκη

Συντονισμός: Ελπίδα Κομιανού, Χρύσα Σαββάκη

Βοηθοί: Τίνα Μέμου Αγγελίνα Αλφαντάκη Ειρήνη Χαιρετάκη Αλεξάνδρα Σαμσαρέλου 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Συνεργασία: 2ο Φεστιβάλ Τέχνης & Αποδοχής 3ο ΔΣ Ναυπλίου

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 


ΣΧΟΛΙΑ

Ευχαριστώ για την πρόσκληση και χαίρομαι ιδιαίτερα που τη 2η χρονιά το Φεστιβάλ επεκτάθηκε και αγκάλιασε ακόμη περισσότερους συναδέλφους και φίλους. Από  τη μεριά μου θέλω να επισημάνω ότι, και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς απαιτείται να συμφιλιώσουν τα παιδιά με την σκληρή πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης, για να διαλύσουν στερεότυπα περί της πραγματικής ή μη ανάγκης των προσφύγων να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Ας δείτε ιδιαίτερα πως μέσα από τα μάτια της μικρής Αϊσέ από την Καμπούλ στο "Σκληρό Καρύδι" της Ελένης Σβορώνου θα τα βοηθήσετε να δουν τον εαυτό τους ακριβοδίκαια και με τα μέσα που διαθέτει ένα παιδί, περιγράφοντας την εμπειρία του. Η Αϊσέ πηγαίνει στο σχολείο, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, τα υπόλοιπα παιδιά είναι επιφυλακτικά κι εύκολα καταφεύγουν στον χλευασμό για αυτό που δεν γνωρίζουν. Η μικρή, σαν «σκληρό καρύδι», πνίγει τα δάκρυά της, δίνει τη μάχη της και την κερδίζει.

Το μήνυμα μου για το φεστιβάλ είναι καθαρό: "Μας ενώνουν πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που μας χωρίζουν. Υπερβαίνουμε τους εαυτούς μας και στεκόμαστε συμπαραστάτες στους ανήμπορους, δημιουργούμε γέφυρες και όχι χάσματα, κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη στα παιδιά και όχι κήρυγμα!

Σας ευχαριστώ!

Παναγιώτης Ν. Πετρόπουλος

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου

Print