10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2011

«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»
& 4η Κατασκήνωση Νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”
Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Δημήτρης ΚαταλειφόςDavid Oddie,  Κώστας ΦιλίππογλουΣοφία Πάσχου, Koldo VioΜάρθα ΚατσαρίδουΤζωρτζίνα Κακουδάκη 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση -Σπέτσες 2011
«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»

& 4η Κατασκήνωση Νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”
Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011


 

«Χιλιάδες χρόνους περπατάμε. Λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα». Θ’ αλλάξουν όλα μια μέρα κι εμείς μαζί τους θ΄ αλλάξουμε … προς το βαθύτερο νόημα ενός ταπεινού Παραδείσου, που είναι ο αληθινός μας εαυτός, το δίκιο μας, η ελευθερία μας, ο δεύτερος και πραγματικός ηθικός μας ήλιος.» Οδυσσέας  Ελύτης, Ο Μικρός Ναυτίλος

2002-2011: 10 Χρόνια Θεατρικές Κατασκηνώσεις: Μικρές και μεγάλες ιστορίες, πορείες παράλληλες, αναζητήσεις, συναντήσεις. Δάσκαλοι, μαθητές, καλλιτέχνες που δημιουργούν μαζί, που γελάνε μαζί, που χορεύουν και τραγουδούν μαζί, που συγκινούνται μαζί  σε αλαφρωμένες μέρες. Φίλοι  απ’ όλη την Ελλάδα, απ’ την Ευρώπη, απ’ την Αμερική, απ’ την Ασία. Μια μεγάλη παρέα που διευρύνεται κάθε καλοκαίρι. Αυτή είναι 10 χρόνια τώρα η Θεατρική Κατασκήνωση στις Σπέτσες. Ένας τόπος συνάντησης, χαράς, δημιουργίας, προσωπικής και συλλογικής μεταμόρφωσης. Κάθε φορά πλάθουμε ρόλους και ζωντανεύουμε  σκηνές με την πίστη ότι «όλα θα αλλάξουν μια μέρα και εμείς μαζί τους θα αλλάξουμε», όπως λέει κι ο ποιητής. Με την ίδια δύναμη και ελπίδα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζοντας  φέτος τα 10 χρόνια της Θεατρικής Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης-Σεμιναρίου, ανανεώνει το ραντεβού  μας στις Σπέτσες για τις 25-30 Αυγούστου 2011. Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής Σπετσών, δίπλα στη θάλασσα, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και  νέοι θα  συνθέσουν και φέτος  και θα αφηγηθούν συλλογικά ιστορίες, θα  πλάσουν ρόλους, θα ανακαλύψουν πώς  μπορεί να αξιοποιηθεί  το θέατρο στη διαχείριση συγκρούσεων, θ’ απελευθερώσουν το εγκλωβισμένο συναίσθημα,  θα κάνουν πρόβες για παράσταση, θα γνωρίσουν διαφορετικές θεατρικές τεχνικές και φόρμες. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια  και τη 4η κατασκήνωση νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”. Στη νεανική αυτή ομάδα συμμετείχαν και 2 έφηβοι από την Παλαιστίνη, συγγραφείς δύο από τους “Μονολόγους από τη Γάζα”, κειμένων που αποτέλεσαν βάση για το μεγάλο ομόνωμο πρόγραμμα του Δικτύου το 2010. Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και φυσικά, διασκέδαση. Φέτος θα παρουσιαστεί από τον David Oddie και η παράσταση Albert & Equiano”, η οποία θέτει το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα από μια ιστορική βιογραφία. Η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Μ. Βρετανία, την Παλαιστίνη και σε πολλές αφρικανικές χώρες. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια της Κατασκήνωσης μαζί με εμψυχωτές και φίλους που συνέβαλαν στην μέχρι τώρα πορεία της.

100 και 1 άνθρωποι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης, το οποίο εκτός από τα εργαστήρια συμπεριέλαβε και παράλληλες εκδηλώσεις: - Παρουσίαση 5 μονολόγων από τη Γάζα: 2 από αυτούς ακούστηκαν στην αυθεντική τους γλώσσα, τα αραβικά, από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, ενώ 3 ακούστηκαν στα ελληνικά, από εφήβους που συμμετείχαν πέρυσι στο πρόγραμμα “Μονόλογοι από τη Γάζα” σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μία από τις μαθήτριες άκουσε το μονόλογο που έπαιζε στο περσυνό πρόγραμμα, να παίζεται στα αραβικά από τον ίδιο του το συγγραφέα, ένα συνομίληκό της. - Διάλεξη & προβολή βίντεο από τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη, με τίτλο: τα είδη του χιούμορ στην κινηματογραφική γλώσσα. Η πολύ αστεία παρουσίαση αποτέλεσε τροφή για σκέψη γύρω από τη διαχείριση του χιούμορ στο σχολείο, στα πλαίσια μιας θεατρικής παράστασης, αλλά ακόμη κι όταν αυτό προκύπτει αυτό στην ίδια την τάξη. - Παρουσίαση του έργου “Albert & Equiano”, ενός μονολόγου όπου ο ηθοποιός David Oddie ενσάρκωνε όλους τους ρόλους για να μας διηγηθεί την τρομερή ιστορία του Equiano, ενός παιδιού που έγινε σκλάβος και που κατάφερε να εξαγοράσει την ελευθερία του. - Παρουσίαση του εργαστηρίου νέων, με τίτλο: “Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους”. Η κατασκήνωση έκλεισε με ένα πάρτυ για τα 10 χρόνια θεατρικής κατασκήνωσης, στο οποίο συμμετείχαν κι άλλοι φίλοι και συνεργάτες του Δικτύου από τη μέχρι τώρα πορεία του.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός, David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης),  Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Σοφία Πάσχου, ηθοποιός,   Koldo Vio, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, Τζωρτζίνα Κακουδάκη,ηθοποιός, θεατρολόγος 

Εργαστήριο 1: Η λύση του δράματος: θέατρο/δράμα και διαχείριση συγκρούσεων, David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης)

Εργαστήριο 2: Σωματικό Θέατρο και αυτοσχεδιασμός: σύνθεση και  παρουσίαση ιστοριών σε ομαδικό καμβά, Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Σοφία Πάσχου, ηθοποιός

Εργαστήριο 3: Πρόβες για ένα θεατρικό έργο, Δημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Εργαστήριο 4: Το θέατρο ως γέφυρα επικοινωνίας με τον εαυτό μας και με τους άλλους, (Μόνο για νέους 17-23), Koldo Vio, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός



Εισήγηση – προβολή ταινιών «Οι ποικιλίες του χιούμορ στην γλώσσα του κινηματογράφου» Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός
Μια μικρή διάλεξη διανθισμένη με κωμικές σκηνές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, με στόχο την ανάδειξη των κατηγοριών του χιούμορ (από τα gag και το σουρεαλισμό, ως την φάρσα και το wit) και τους τρόπους που έχει αναπτυχθεί μέσα από τα μέσα της τηλεοπτικής κουλτούρας. Μια παρουσίαση ωφέλιμη για τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη και τον δάσκαλο στην τάξη. Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και ηθοποιός. Έχει διδάξει θεατρική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως: ολοήμερα σχολεία, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρακα και σε πλήθος σεμιναρίων ενηλίκων με το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και άλλους φορείς (Κέντρο Δραματοθεραπείας Αιών, ΣΑΝ, Μαιρηβή, Μικρό Πολυτεχνείο κ.ά). Δραματουργία/ ιστορία θεάτρου σε Δραματικές Σχολές (Ωδείο Αθηνών, Σχολή Θεάτρου Εμπρός, Σχολή Θ. Γράμψα/Κ. Καζάκου, σχολή Τ. Χαλκιά, Art Academy Ακμή κ.ά.), καθώς και Διδακτική του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Δραματουργία Κουκλο-θεάτρου στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας του εκπαιδευτικού βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (Κέντρου Εκπαίδευ-σης Ενηλίκων- ΥΠΠΟ) και μέρους του βιβλίου «Βιωματική διδασκαλία της ιστορίας μέσω του θεάτρου» (προσωρινός τίτλος. Αναμένεται η έκδοσή του το 2010). Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα άρθρα και εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και αυτόνομες εκδόσεις. Οργάνωσε το θεατρικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (1997-2004). Έχει παίξει στο θέατρο (12 παραστάσεις), έχει συνεργαστεί ως δραματουργός με πολλές ομάδες θεάτρου και χορού (16 παραστάσεις) και έχει σκηνοθετήσει 4 παραστάσεις.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Πέμπτη  25/8/2011, 11.00-14.00 Αναχώρηση: Τρίτη  30/8/2011, μέχρι τις 11.00 Τόπος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι ΔΙΑΜΟΝΗ: 5 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Ντίνα Τσολάκη, Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Νάσια Χολέβα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

Διαμονή-Διατροφή-Υγεία

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 11/3/2006 9:30 πμ - 12/3/2006 5:30 μμ Export event
Διημερίδα «Η διδασκαλία και η εφαρμογή του θεάτρου στην εκπαίδευση»

Διημερίδα «Η διδασκαλία και η εφαρμογή του θεάτρου στην εκπαίδευση»

Αθήνα, 11-12/3/2006, Προ-συνεδριακό Εργαστήριο στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης 2006

5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:

 

«Η διδασκαλία και η εφαρμογή του θεάτρου στην εκπαίδευση»

 

Κερατσίνι, 11-12 Μαρτίου 2006

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

 

 

9:30-10:00         ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΦΕΣ-ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ

10:00-10:30       ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

10:30-11:30       ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ     ΤΑΚΗΣ ΤΖΑΜΑΡΓΙΑΣ – ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

 

Θόδωρος Γραμματάς, Καθηγητής Παν. Αθηνών

«Το Θέατρο στο Σχολείο. Μια εναλλακτική προσέγγιση διδασκαλίας και  μάθησης»

Νίκος Καμτσής, σκηνοθέτης

«Δημιουργική μάθηση»

Γιάννης Καλαντζόπουλος, σκηνοθέτης-ηθοποιός

«Ένα κι ένα κάνουν πρόβα»

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ηθοποιός-σκηνοθέτης

«Πάνω και κάτω στη σκηνή: Ο μύθος στο παιχνίδι και στο θέατρο, μια γέφυρα ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης και στα παιδιά»

 

11:30-12:00    ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-ΚΑΦΕΣ

ΟΜΑΔΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ «ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ»

Φαίη Ρεϊζίδου, Τσαμπίκα Φεσάκη

«Το ασχημόπαπο», του Χ.Κ. Αντερσεν

 

 

12:00-14:30    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

1o  Εργαστήριο:

Μαρία Σάββα, σκηνοθέτης, ηθοποιός «Η ομάδα δημιουργός της παράστασης»

2o Εργαστήριο:

Άβα Χαλκιαδάκη, εκπαιδευτικόςTάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης – ΕΕΔΙΠ Παν.Αθηνών, Μπέκη Νάστου-Μπλουμ αρχιτέκτων-visual artist - «Όταν ο Ροβινσώνας Κρούσος συνάντησε το Χαρρυ Πότερ»

3o Εργαστήριο:

Μαρία Καρανάνου, θεατρολόγος, εμψυχώτρια - «Ξεκλειδώνοντας το κουτί: παίζουμε, ταξιδεύουμε, μαθαίνουμε με το Θέατρο στην Εκπαίδευση»

4o Εργαστήριο:

Βίκος Μαχμίας, σκηνοθέτης, ψυχοθεραπευτής – «Δραματοποίηση και Συμμετοχή»

5o Εργαστήριο:

Αρκαδία Ψάλτη, θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός - «Σονέτα και σκηνές από έργα του Σαίξπηρ»

 

14:30-15:30    ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΓΕΥΜΑ

 

15:30-18:00      ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

1o  Συνέχεια…Με την ίδια ομάδα

2o Συνέχεια… Με την ίδια ομάδα

3o  Το ίδιο με άλλη ομάδα

4o Το ίδιο με άλλη ομάδα

5o Εργαστήριο:

Εύα Κωνστανταράκη, Μ.Α. Θέατρο για την Ανάπτυξη - «Η φαντασία ως μέσο σμίλευσης ερωτημάτων για την αναδημιουργία του κόσμου»

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

 

10:00-11:00    ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

                        ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ : NΙΝΑ ΓΡΗΓΟΡΕΑ – ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

 

Σάββας Κυριακίδης - «Το Θέατρο στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πλαστοί στόχοι και ουσιαστικές αναζητήσεις»

Φίλια Δενδρινού - «Θέατρο, ο χώρος του μαγικού. Μια διδακτική προσέγγιση»

Τάκης Τζαμαργιάς - «Το Θέατρο στο σχολείο. Από τις γιορτές του σχολείου στη διδακτική μεθοδολογία της τάξης»

Ειρήνη Μουντράκη - «Η εφαρμογή της Θεατρικής Αγωγής στην Εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής Αξιωματικών-Νοσηλευτικής»

 

11:00 - 11:30  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ  – ΚΑΦΕΣ

 

11:30 – 14:00  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

1o  Εργαστήριο:

Δημήτρης Ήμελλος, ηθοποιός - «Η Σκηνή ως Χώρος Ανακάλυψης: εφαρμογή σε αποσπάσματα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή»

2o Εργαστήριο:

Μαρία- Λουίζα Παπαδοπούλου, σκηνοθέτης - «Παίζοντας, επικοινωνώντας με τον άλλον (συμπαίχτη, χώρο, χρόνο) και το άλλο (κείμενο, θέμα)»

3o Εργαστήριο:

Στέλιος Βγαγκές, δάσκαλος, εμψυχωτής Θ. Παιχνιδιού - «Αισθητοποίηση του μαθήματος, Θεατρικό παιχνίδι-διδακτικό αντικείμενο»

4o Εργαστήριο:

Ζωή Χατζηαντωνίου, χορογράφος, θεατρολόγος - «Impro-move-I-sation»

5o Εργαστήριο:

Εύα Κωνστανταράκη, Μ.Α. Θέατρο για την Ανάπτυξη - «Η φαντασία ως μέσο σμίλευσης ερωτημάτων για την αναδημιουργία του κόσμου»                      

 

14:00 - 15:00  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΓΕΥΜΑ

 

15.00 - 17:30   ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

1ο  Συνέχεια... Με την ίδια ομάδα

2ο  Συνέχεια... Με την ίδια ομάδα

3o Εργαστήριο:

Βασίλης Πανόπουλος, δάσκαλος, μουσικός - «Η μουσική ως ενισχυτικός κώδικας στη θεατρική πράξη»

4ο Το ίδιο με άλλη ομάδα

5o Εργαστήριο:

Αρκαδία Ψάλτη, θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός - «Σονέτα και σκηνές από έργα του Σαίξπηρ»

 

17:30  - 18:00 ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η διημερίδα πλαισιώνεται με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις: χάπενιγκ, κουκλοθέατρο που ετοίμασαν οι φοιτητές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Κερατσινίου και οι φοιτητές ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Δ/νση Δ.Ε Πειραιά, Δ/νση Π.Ε. Πειραιά, Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήρι Τέχνης και Λόγου Π.Τ.Δ.Ε.), ΔΕΠΑΚ Κερατσινίου, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΤΑΚΗΣ ΤΖΑΜΑΡΓΙΑΣ

 

ΒΟΗΘΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ Β. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

 

 

 

 

Print