10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2011

«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»
& 4η Κατασκήνωση Νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”
Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Δημήτρης ΚαταλειφόςDavid Oddie,  Κώστας ΦιλίππογλουΣοφία Πάσχου, Koldo VioΜάρθα ΚατσαρίδουΤζωρτζίνα Κακουδάκη 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση -Σπέτσες 2011
«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»

& 4η Κατασκήνωση Νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”
Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011


 

«Χιλιάδες χρόνους περπατάμε. Λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα». Θ’ αλλάξουν όλα μια μέρα κι εμείς μαζί τους θ΄ αλλάξουμε … προς το βαθύτερο νόημα ενός ταπεινού Παραδείσου, που είναι ο αληθινός μας εαυτός, το δίκιο μας, η ελευθερία μας, ο δεύτερος και πραγματικός ηθικός μας ήλιος.» Οδυσσέας  Ελύτης, Ο Μικρός Ναυτίλος

2002-2011: 10 Χρόνια Θεατρικές Κατασκηνώσεις: Μικρές και μεγάλες ιστορίες, πορείες παράλληλες, αναζητήσεις, συναντήσεις. Δάσκαλοι, μαθητές, καλλιτέχνες που δημιουργούν μαζί, που γελάνε μαζί, που χορεύουν και τραγουδούν μαζί, που συγκινούνται μαζί  σε αλαφρωμένες μέρες. Φίλοι  απ’ όλη την Ελλάδα, απ’ την Ευρώπη, απ’ την Αμερική, απ’ την Ασία. Μια μεγάλη παρέα που διευρύνεται κάθε καλοκαίρι. Αυτή είναι 10 χρόνια τώρα η Θεατρική Κατασκήνωση στις Σπέτσες. Ένας τόπος συνάντησης, χαράς, δημιουργίας, προσωπικής και συλλογικής μεταμόρφωσης. Κάθε φορά πλάθουμε ρόλους και ζωντανεύουμε  σκηνές με την πίστη ότι «όλα θα αλλάξουν μια μέρα και εμείς μαζί τους θα αλλάξουμε», όπως λέει κι ο ποιητής. Με την ίδια δύναμη και ελπίδα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζοντας  φέτος τα 10 χρόνια της Θεατρικής Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης-Σεμιναρίου, ανανεώνει το ραντεβού  μας στις Σπέτσες για τις 25-30 Αυγούστου 2011. Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής Σπετσών, δίπλα στη θάλασσα, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και  νέοι θα  συνθέσουν και φέτος  και θα αφηγηθούν συλλογικά ιστορίες, θα  πλάσουν ρόλους, θα ανακαλύψουν πώς  μπορεί να αξιοποιηθεί  το θέατρο στη διαχείριση συγκρούσεων, θ’ απελευθερώσουν το εγκλωβισμένο συναίσθημα,  θα κάνουν πρόβες για παράσταση, θα γνωρίσουν διαφορετικές θεατρικές τεχνικές και φόρμες. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια  και τη 4η κατασκήνωση νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”. Στη νεανική αυτή ομάδα συμμετείχαν και 2 έφηβοι από την Παλαιστίνη, συγγραφείς δύο από τους “Μονολόγους από τη Γάζα”, κειμένων που αποτέλεσαν βάση για το μεγάλο ομόνωμο πρόγραμμα του Δικτύου το 2010. Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και φυσικά, διασκέδαση. Φέτος θα παρουσιαστεί από τον David Oddie και η παράσταση Albert & Equiano”, η οποία θέτει το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα από μια ιστορική βιογραφία. Η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Μ. Βρετανία, την Παλαιστίνη και σε πολλές αφρικανικές χώρες. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια της Κατασκήνωσης μαζί με εμψυχωτές και φίλους που συνέβαλαν στην μέχρι τώρα πορεία της.

100 και 1 άνθρωποι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης, το οποίο εκτός από τα εργαστήρια συμπεριέλαβε και παράλληλες εκδηλώσεις: - Παρουσίαση 5 μονολόγων από τη Γάζα: 2 από αυτούς ακούστηκαν στην αυθεντική τους γλώσσα, τα αραβικά, από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, ενώ 3 ακούστηκαν στα ελληνικά, από εφήβους που συμμετείχαν πέρυσι στο πρόγραμμα “Μονόλογοι από τη Γάζα” σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μία από τις μαθήτριες άκουσε το μονόλογο που έπαιζε στο περσυνό πρόγραμμα, να παίζεται στα αραβικά από τον ίδιο του το συγγραφέα, ένα συνομίληκό της. - Διάλεξη & προβολή βίντεο από τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη, με τίτλο: τα είδη του χιούμορ στην κινηματογραφική γλώσσα. Η πολύ αστεία παρουσίαση αποτέλεσε τροφή για σκέψη γύρω από τη διαχείριση του χιούμορ στο σχολείο, στα πλαίσια μιας θεατρικής παράστασης, αλλά ακόμη κι όταν αυτό προκύπτει αυτό στην ίδια την τάξη. - Παρουσίαση του έργου “Albert & Equiano”, ενός μονολόγου όπου ο ηθοποιός David Oddie ενσάρκωνε όλους τους ρόλους για να μας διηγηθεί την τρομερή ιστορία του Equiano, ενός παιδιού που έγινε σκλάβος και που κατάφερε να εξαγοράσει την ελευθερία του. - Παρουσίαση του εργαστηρίου νέων, με τίτλο: “Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους”. Η κατασκήνωση έκλεισε με ένα πάρτυ για τα 10 χρόνια θεατρικής κατασκήνωσης, στο οποίο συμμετείχαν κι άλλοι φίλοι και συνεργάτες του Δικτύου από τη μέχρι τώρα πορεία του.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός, David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης),  Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Σοφία Πάσχου, ηθοποιός,   Koldo Vio, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, Τζωρτζίνα Κακουδάκη,ηθοποιός, θεατρολόγος 

Εργαστήριο 1: Η λύση του δράματος: θέατρο/δράμα και διαχείριση συγκρούσεων, David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης)

Εργαστήριο 2: Σωματικό Θέατρο και αυτοσχεδιασμός: σύνθεση και  παρουσίαση ιστοριών σε ομαδικό καμβά, Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Σοφία Πάσχου, ηθοποιός

Εργαστήριο 3: Πρόβες για ένα θεατρικό έργο, Δημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Εργαστήριο 4: Το θέατρο ως γέφυρα επικοινωνίας με τον εαυτό μας και με τους άλλους, (Μόνο για νέους 17-23), Koldo Vio, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός



Εισήγηση – προβολή ταινιών «Οι ποικιλίες του χιούμορ στην γλώσσα του κινηματογράφου» Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός
Μια μικρή διάλεξη διανθισμένη με κωμικές σκηνές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, με στόχο την ανάδειξη των κατηγοριών του χιούμορ (από τα gag και το σουρεαλισμό, ως την φάρσα και το wit) και τους τρόπους που έχει αναπτυχθεί μέσα από τα μέσα της τηλεοπτικής κουλτούρας. Μια παρουσίαση ωφέλιμη για τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη και τον δάσκαλο στην τάξη. Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και ηθοποιός. Έχει διδάξει θεατρική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως: ολοήμερα σχολεία, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρακα και σε πλήθος σεμιναρίων ενηλίκων με το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και άλλους φορείς (Κέντρο Δραματοθεραπείας Αιών, ΣΑΝ, Μαιρηβή, Μικρό Πολυτεχνείο κ.ά). Δραματουργία/ ιστορία θεάτρου σε Δραματικές Σχολές (Ωδείο Αθηνών, Σχολή Θεάτρου Εμπρός, Σχολή Θ. Γράμψα/Κ. Καζάκου, σχολή Τ. Χαλκιά, Art Academy Ακμή κ.ά.), καθώς και Διδακτική του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Δραματουργία Κουκλο-θεάτρου στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας του εκπαιδευτικού βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (Κέντρου Εκπαίδευ-σης Ενηλίκων- ΥΠΠΟ) και μέρους του βιβλίου «Βιωματική διδασκαλία της ιστορίας μέσω του θεάτρου» (προσωρινός τίτλος. Αναμένεται η έκδοσή του το 2010). Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα άρθρα και εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και αυτόνομες εκδόσεις. Οργάνωσε το θεατρικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (1997-2004). Έχει παίξει στο θέατρο (12 παραστάσεις), έχει συνεργαστεί ως δραματουργός με πολλές ομάδες θεάτρου και χορού (16 παραστάσεις) και έχει σκηνοθετήσει 4 παραστάσεις.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Πέμπτη  25/8/2011, 11.00-14.00 Αναχώρηση: Τρίτη  30/8/2011, μέχρι τις 11.00 Τόπος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι ΔΙΑΜΟΝΗ: 5 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Ντίνα Τσολάκη, Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Νάσια Χολέβα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

Διαμονή-Διατροφή-Υγεία

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 10/2/2025 6:00 μμ - 8:00 μμ Export event
«ActFem - Παρουσίαση Προγράμματος»

«ActFem - Παρουσίαση Προγράμματος»

Αθήνα, 10/2/2025, πρώτη παρουσίαση προγράμματος

 

Πρώτη συνάντηση παρουσίασης προγράμματος ActFem
Αθήνα Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 18:00, Πολυχώρος
Show What? Πλατεία Μεσολογγίου 6, Παγκράτι

Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ

Αγαπητέ/ή εκπαιδευτικέ, εμψυχωτή/τρια  ομάδας,
Στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες, πολλές μαθήτριες και νέες γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συχνά, τα υπάρχοντα περιβάλλοντα μάθησης δεν καταφέρνουν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον τους ή να ανοίξουν νέες προοπτικές για το μέλλον τους.

Τι είναι η σχολική διαρροή και πώς μπορούμε να στηρίξουμε νέα κορίτσια και νέες  γυναίκες να επανενταχθούν σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα; Πώς μπορούμε να τους δώσουμε το κίνητρο να δημιουργούν και να ονειρεύονται;

Το πρόγραμμα ActFem, που υλοποιείται στην Ελλάδα από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ομάδα 20 κοριτσιών και νεαρών γυναικών, ηλικίας 16-20 ετών, από ευάλωτα περιβάλλοντα. Αυτά τα άτομα είτε έχουν εγκαταλείψει το σχολείο είτε έχουν απομακρυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα 100 ωρών, επικεντρωμένο στην ενδυνάμωση, την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξή τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Θέατρο.


Απευθυνόμαστε σε εσάς, εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων, που έρχεστε σε επαφή με αυτή την ομάδα-στόχο και μπορείτε να προτείνετε συγκεκριμένα άτομα για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Σας καλούμε να ενημερώσετε τα άτομα αυτά για την ευκαιρία αυτή και να τους δώσετε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή για να συζητήσουμε τις σκέψεις σας. Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε τα στοιχεία επικοινωνίας μας με κοπέλες που πιστεύετε ότι θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα, ώστε να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί μας.


Τι είναι το πρόγραμμα #ActFem 
Το #ActFem- Girls ACTing For EMpowerment είναι ένα διετές καλλιτεχνικό πρόγραμμα για νέες γυναίκες 16-20 ετών, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Plaudite Theatre στην Ισπανία και την Transcena Theatre στη Ρουμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative Europe. Με έντονη παιδαγωγική διάσταση, χάρη στη φιλοσοφία και την πρακτική εφαρμογή του, το ActFem στοχεύει στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των μαθητριών και των νέων γυναικών για τη μάθηση, αξιοποιώντας τον κόσμο του θεάτρου, των παραστατικών τεχνών και των εφαρμοσμένων ψηφιακών τεχνολογιών. Επιδιώκει να εξοπλίσει τις ομάδες-στόχους, ιδιαίτερα από ευάλωτα περιβάλλοντα, με εργαλεία αυτοενδυνάμωσης, δίνοντας έμφαση και στην έμφυλη διάσταση της σχολικής διαρροής,  και να εφοδιάσει τις νεαρές γυναίκες με δεξιότητες που απαιτούνται για επαγγελματικές δραστηριότητες που βασίζονται σε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές μεθόδους. Το πρόγραμμα #ActFem, επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των μαθητριών και των νεαρών γυναικών, ενθαρρύνοντάς τες να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να αναστοχαστούν πάνω στα όνειρα και τις επιθυμίες τους και να διαμορφώσουν ένα θετικό όραμα για το παρόν και το μέλλον τους. Oι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο του θεάτρου, να γνωρίσουν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, να στήσουν μια παράσταση με θέματα που τους αφορούν και να δουν από κοντά πως είναι μια εταιρεία θεάτρου. Μέσα από  ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης θα συνδεθούν, θα μοιραστούν και θα αναδιαμορφώσουν μαζί τη ζωή τους.
Διάρκεια προγράμματος: Μάρτιος 2025-Ιούνιος 2026
Συναντήσεις: Κάθε Δευτέρα 18:00-20:30
Πρώτη συνάντηση παρουσίασης προγράμματος Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 18:00, Πολυχώρος Show What? Πλατεία Μεσολογγίου 6, Παγκράτι
Δηλώσεις συμμετοχής στην πρώτη συνάντηση 10/2 εδώ 
Με εκτίμηση 
Η ομάδα του #ACTFEM 
Συντονισμός/Επικοινωνία: Νικολέττα Δημοπούλου, Μπέττυ Γιαννούλη, theatroedu@gmail.com
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - 2024
Συνεργαζόμενοι φορείς: Plaudite Theatre (Ισπανία), Transcena Theatre (Ρουμαν

Γραμματεία/Πληρ.  info@theatroedu.gr/ 2106541600


 

Print