10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2011

«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»
& 4η Κατασκήνωση Νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”
Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Δημήτρης ΚαταλειφόςDavid Oddie,  Κώστας ΦιλίππογλουΣοφία Πάσχου, Koldo VioΜάρθα ΚατσαρίδουΤζωρτζίνα Κακουδάκη 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση -Σπέτσες 2011
«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»

& 4η Κατασκήνωση Νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”
Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011


 

«Χιλιάδες χρόνους περπατάμε. Λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα». Θ’ αλλάξουν όλα μια μέρα κι εμείς μαζί τους θ΄ αλλάξουμε … προς το βαθύτερο νόημα ενός ταπεινού Παραδείσου, που είναι ο αληθινός μας εαυτός, το δίκιο μας, η ελευθερία μας, ο δεύτερος και πραγματικός ηθικός μας ήλιος.» Οδυσσέας  Ελύτης, Ο Μικρός Ναυτίλος

2002-2011: 10 Χρόνια Θεατρικές Κατασκηνώσεις: Μικρές και μεγάλες ιστορίες, πορείες παράλληλες, αναζητήσεις, συναντήσεις. Δάσκαλοι, μαθητές, καλλιτέχνες που δημιουργούν μαζί, που γελάνε μαζί, που χορεύουν και τραγουδούν μαζί, που συγκινούνται μαζί  σε αλαφρωμένες μέρες. Φίλοι  απ’ όλη την Ελλάδα, απ’ την Ευρώπη, απ’ την Αμερική, απ’ την Ασία. Μια μεγάλη παρέα που διευρύνεται κάθε καλοκαίρι. Αυτή είναι 10 χρόνια τώρα η Θεατρική Κατασκήνωση στις Σπέτσες. Ένας τόπος συνάντησης, χαράς, δημιουργίας, προσωπικής και συλλογικής μεταμόρφωσης. Κάθε φορά πλάθουμε ρόλους και ζωντανεύουμε  σκηνές με την πίστη ότι «όλα θα αλλάξουν μια μέρα και εμείς μαζί τους θα αλλάξουμε», όπως λέει κι ο ποιητής. Με την ίδια δύναμη και ελπίδα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζοντας  φέτος τα 10 χρόνια της Θεατρικής Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης-Σεμιναρίου, ανανεώνει το ραντεβού  μας στις Σπέτσες για τις 25-30 Αυγούστου 2011. Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής Σπετσών, δίπλα στη θάλασσα, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και  νέοι θα  συνθέσουν και φέτος  και θα αφηγηθούν συλλογικά ιστορίες, θα  πλάσουν ρόλους, θα ανακαλύψουν πώς  μπορεί να αξιοποιηθεί  το θέατρο στη διαχείριση συγκρούσεων, θ’ απελευθερώσουν το εγκλωβισμένο συναίσθημα,  θα κάνουν πρόβες για παράσταση, θα γνωρίσουν διαφορετικές θεατρικές τεχνικές και φόρμες. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια  και τη 4η κατασκήνωση νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”. Στη νεανική αυτή ομάδα συμμετείχαν και 2 έφηβοι από την Παλαιστίνη, συγγραφείς δύο από τους “Μονολόγους από τη Γάζα”, κειμένων που αποτέλεσαν βάση για το μεγάλο ομόνωμο πρόγραμμα του Δικτύου το 2010. Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και φυσικά, διασκέδαση. Φέτος θα παρουσιαστεί από τον David Oddie και η παράσταση Albert & Equiano”, η οποία θέτει το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα από μια ιστορική βιογραφία. Η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Μ. Βρετανία, την Παλαιστίνη και σε πολλές αφρικανικές χώρες. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια της Κατασκήνωσης μαζί με εμψυχωτές και φίλους που συνέβαλαν στην μέχρι τώρα πορεία της.

100 και 1 άνθρωποι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης, το οποίο εκτός από τα εργαστήρια συμπεριέλαβε και παράλληλες εκδηλώσεις: - Παρουσίαση 5 μονολόγων από τη Γάζα: 2 από αυτούς ακούστηκαν στην αυθεντική τους γλώσσα, τα αραβικά, από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, ενώ 3 ακούστηκαν στα ελληνικά, από εφήβους που συμμετείχαν πέρυσι στο πρόγραμμα “Μονόλογοι από τη Γάζα” σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μία από τις μαθήτριες άκουσε το μονόλογο που έπαιζε στο περσυνό πρόγραμμα, να παίζεται στα αραβικά από τον ίδιο του το συγγραφέα, ένα συνομίληκό της. - Διάλεξη & προβολή βίντεο από τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη, με τίτλο: τα είδη του χιούμορ στην κινηματογραφική γλώσσα. Η πολύ αστεία παρουσίαση αποτέλεσε τροφή για σκέψη γύρω από τη διαχείριση του χιούμορ στο σχολείο, στα πλαίσια μιας θεατρικής παράστασης, αλλά ακόμη κι όταν αυτό προκύπτει αυτό στην ίδια την τάξη. - Παρουσίαση του έργου “Albert & Equiano”, ενός μονολόγου όπου ο ηθοποιός David Oddie ενσάρκωνε όλους τους ρόλους για να μας διηγηθεί την τρομερή ιστορία του Equiano, ενός παιδιού που έγινε σκλάβος και που κατάφερε να εξαγοράσει την ελευθερία του. - Παρουσίαση του εργαστηρίου νέων, με τίτλο: “Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους”. Η κατασκήνωση έκλεισε με ένα πάρτυ για τα 10 χρόνια θεατρικής κατασκήνωσης, στο οποίο συμμετείχαν κι άλλοι φίλοι και συνεργάτες του Δικτύου από τη μέχρι τώρα πορεία του.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός, David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης),  Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Σοφία Πάσχου, ηθοποιός,   Koldo Vio, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, Τζωρτζίνα Κακουδάκη,ηθοποιός, θεατρολόγος 

Εργαστήριο 1: Η λύση του δράματος: θέατρο/δράμα και διαχείριση συγκρούσεων, David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης)

Εργαστήριο 2: Σωματικό Θέατρο και αυτοσχεδιασμός: σύνθεση και  παρουσίαση ιστοριών σε ομαδικό καμβά, Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Σοφία Πάσχου, ηθοποιός

Εργαστήριο 3: Πρόβες για ένα θεατρικό έργο, Δημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Εργαστήριο 4: Το θέατρο ως γέφυρα επικοινωνίας με τον εαυτό μας και με τους άλλους, (Μόνο για νέους 17-23), Koldo Vio, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός



Εισήγηση – προβολή ταινιών «Οι ποικιλίες του χιούμορ στην γλώσσα του κινηματογράφου» Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός
Μια μικρή διάλεξη διανθισμένη με κωμικές σκηνές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, με στόχο την ανάδειξη των κατηγοριών του χιούμορ (από τα gag και το σουρεαλισμό, ως την φάρσα και το wit) και τους τρόπους που έχει αναπτυχθεί μέσα από τα μέσα της τηλεοπτικής κουλτούρας. Μια παρουσίαση ωφέλιμη για τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη και τον δάσκαλο στην τάξη. Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και ηθοποιός. Έχει διδάξει θεατρική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως: ολοήμερα σχολεία, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρακα και σε πλήθος σεμιναρίων ενηλίκων με το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και άλλους φορείς (Κέντρο Δραματοθεραπείας Αιών, ΣΑΝ, Μαιρηβή, Μικρό Πολυτεχνείο κ.ά). Δραματουργία/ ιστορία θεάτρου σε Δραματικές Σχολές (Ωδείο Αθηνών, Σχολή Θεάτρου Εμπρός, Σχολή Θ. Γράμψα/Κ. Καζάκου, σχολή Τ. Χαλκιά, Art Academy Ακμή κ.ά.), καθώς και Διδακτική του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Δραματουργία Κουκλο-θεάτρου στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας του εκπαιδευτικού βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (Κέντρου Εκπαίδευ-σης Ενηλίκων- ΥΠΠΟ) και μέρους του βιβλίου «Βιωματική διδασκαλία της ιστορίας μέσω του θεάτρου» (προσωρινός τίτλος. Αναμένεται η έκδοσή του το 2010). Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα άρθρα και εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και αυτόνομες εκδόσεις. Οργάνωσε το θεατρικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (1997-2004). Έχει παίξει στο θέατρο (12 παραστάσεις), έχει συνεργαστεί ως δραματουργός με πολλές ομάδες θεάτρου και χορού (16 παραστάσεις) και έχει σκηνοθετήσει 4 παραστάσεις.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Πέμπτη  25/8/2011, 11.00-14.00 Αναχώρηση: Τρίτη  30/8/2011, μέχρι τις 11.00 Τόπος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι ΔΙΑΜΟΝΗ: 5 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Ντίνα Τσολάκη, Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Νάσια Χολέβα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

Διαμονή-Διατροφή-Υγεία

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/6/2022 10:30 πμ - 1:30 μμ Export event
Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης

Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης

Ζάκυνθος 5/6/2022, 10.30πμ Ημέρα δράσης σχολείων Ζακύνθου

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

"Kι αν ήσουν εσύ;»  «Τα δικαιώματα μας γίνονται γιορτή»

8 σχολεία, 21 εκπαιδευτικοί, 215 μαθητές και μαθήτριες

ΖΑΚΥΝΘΟΣ, Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, 10.30  - 13.30  ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΝΗ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου – Γραφείο Σχολικών δραστηριοτήτων & τον Σύλλογο Φίλων της Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης διοργανώνουν μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ, την Κυριακή 5 Ιουνίου  2022, ώρα 10.30 - 13.30,  στο Λόφο του Στράνη Ζακύνθου.  

Το φεστιβάλ  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Οι μαθητές έδωσαν ένα ραντεβού, να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες που έχουν υλοποιήσει στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να γνωριστούν, να συμμετέχουν από κοινού σε εργαστήρια με άλλους  μαθητές.  Έτσι 215 μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με όχημα το θέατρο & το βιβλίο γνωρίζουν, παρουσιάζουν, παίζουν και σέβονται τα δικαιώματα τα δικά τους και των άλλων, των διαφορετικών, των ξένων με κοινό στόχο   να πορευτούν μαζί για την ειρήνη.

 

 

  

   

   

 

Το πρόγραμμα  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται από το 2015 με τη συνεργασία του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης  Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Ζακύνθου:

Νηπιαγωγείο Πηγαδακίων Ζακύνθου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμμου Ζακύνθου, Δημοτικό Σχολείο Γερακαρίων Ζακύνθου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα Ζακύνθου.   

Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών : Αθανασία Γκλεζάκη, Ναταλία Κοντόγγονα, Ειρηνάντια Κασσωτάκη, Ευθυμία Κίρκη,  Αλεξάνδρα Σαϊτανίδου, Μαρία Μπουρίκα , Αντιγόνη Μουρίκη,  Χαρά Καποδίστρια, Μαγδαληνή Πατέρα, Έφη Λάζου, Αλίκη Κουστένη, Αναστασία Γεωργιάδου, Παναγιώτης Κεφαλάς, Πέτρος Αρβανιτάκης, Κατερίνα Ζουπάνου, Αθανάσιος Αθανασίου, Μαρία Κοντονή, Δήμητρα  Γιαννούλη , Μαρία Πολατσίδου, Αννα Μαρία Λιβέρη.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Συνεργασία: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου– Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων

           Σύλλογος Φίλων Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης

Περιφερειακός Συντονισμός Δυτικής Ελλάδας: Γιώργος Μπεκιάρης 
Τοπικός Συντονισμός Ζακύνθου: Αλεξάνδρα Κατσαίτου 

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / info@theatroedu.gr

 

 

Print