11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012

«Του κύκλου τα γυρίσματα»
& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Mark Storor, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012
«Του κύκλου τα γυρίσματα»

& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ.
 

Κύκλοι κλείνουν, κύκλοι ανοίγουν, δρόμο παίρνουμε, δρόμο αφήνουμε κάθε καλοκαίρι. Συναντιόμαστε, συμπορευόμαστε, μαθαίνουμε και χαιρόμαστε. Το καράβι μας φέτος τον Αύγουστο θα αράξει σε άλλο νησί. Του Ιονίου πελάγους. Η 11η Θερινή Κατασκήνωση – Σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο, στο γαλήνιο τοπίο του ελαιώνα του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του Θεάτρου Αβούρη, που βρίσκεται στο Δήμο Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου (http://www.zakynthos-net.gr/skalia/). 

 Θα φιλοξενηθούμε στους πέτρινους ξενώνες και στα υπαίθρια χτιστά θέατρα που έχτισε με μεράκι ο οικοδεσπότης του χώρου, ο συνεργάτης μας παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης. Θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια του ελαιώνα, θα φάμε ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά. Θα ζήσουμε μέσα στη φύση, θα πηγαίνουμε για μπάνιο, θα διασκεδάζουμε μαζί τα βράδια. Θα βρούμε τις παλιές και θα φτιάξουμε καινούργιες παρέες. Στο χώρο λοιπόν του Πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά», εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και νέοι θα μυηθούν στο συνδυασμό της «τέχνης σε πραγματικό χρόνο» (live art) με το θέατρο και στην καλλιτεχνική δημιουργία που εμπνέεται από συγκεκριμένο χώρο και/ή δημιουργείται και παρουσιάζεται σε αυτόν (site specific work). Θα διερευνήσουν τη σχέση του θεάτρου με τη λογοτεχνία και γενικότερα θα παίξουν με τεχνικές θεατρικής αφήγησης,  θα φτιάξουν οδηγίες για να αλλάξει ο κόσμος, μέσα από το όνειρο και την ουτοπία. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 3 βιωματικά εργαστήρια, εκ των οποίων το ένα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους 16-23 χρονώνΚαθένας μπορεί να συμμετάσχει σε ένα μόνο εργαστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης. Περιλαμβάνει επίσης αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές και συζητήσεις κάτω από τις ελιές του κτήματος, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση.Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ: Mark Storor, εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης θεάτρου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σκηνοθέτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τετάρτη 22/8/2011, 11.00-15.00. Αναχώρηση: Δευτέρα 27/8/2011, μετά τις 12.00 το μεσημέρι Ώρες σεμιναρίου: 35 διδακτικές ώρες

ΧΩΡΟΣ: Πολιτιστικό χωριό «Σκαλιά», Δήμος Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. ΔΙΑΜΟΝΗ 5 διανυκτερεύσεις: α) σε κοιτώνες του Πολιτιστικού χωριού (για τους νέους), β) σε ξενώνα 50 μέτρα από το χώρο «Σκαλιά», γ) σε ξενοδοχεία στη θέση Τσιλιβί. Μεσημεριανό, βραδινό, με ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά στο χώρο του πολιτιστικού χωριού. ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Δάφνη Μουστακλίδου, Δημήτρης Μαυρέας, Βάλια Γκότση, Ιωάννα Γεωργακοπούλου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/1/2020 10:00 πμ - 3:00 μμ Export event
Ημέρα δράσης - Κι αν ήσουν εσύ; - Δράση Ευαισθητοποίησης για την Ημέρα Braille

Ημέρα δράσης - Κι αν ήσουν εσύ; - Δράση Ευαισθητοποίησης για την Ημέρα Braille

Αγία Παρασκευή Λέσβου, 29/1/2020, Ημέρα δράσης "κι αν ήσουν εσύ;"

Ημέρα δράσης «Κι αν ήσουν εσύ;»

Δράση Ευαισθητοποίησης για την Ημέρα Braille

Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγ. Παρασκευής Λέσβου

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Braille και σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ διοργανώσαμε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγ. Παρασκευής Λέσβου δράση ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν μέρος σε βιωματικές δράσεις με θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές με σκοπό την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και την ισότιμη ένταξη των ατόμων με προβλήματα όρασης στη σχολική κοινότητα. Τα παιδιά μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια αντιλήφθηκαν τις καταστάσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και διερεύνησαν εναλλακτικές δυνατότητες και κοινές δράσεις.

Συμμετείχαν οι σχολικές ομάδες του Δημοτικού Σχολείου Πηγής, του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τρίτους και του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με 80 μαθητές και μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Νάκκα, Βαγγελιώ Τσολάκη, Βάσω Καλαμιδιώτου, Μαριάντα Παπαδάκη, Μυρτώ Κοττικάκη, Βαγγέλης Λυριτζής, Ελένη Βλαχοπούλου, Διονύσης Παύλου, Δέσποινα Θεοδωρίδου.

Μας συνόδευαν η Γεωργία Χαλκουτσάκη και ο Μάριος Ανδριώτης από το γραφείο Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ξεκινήσαμε όλοι μαζί στην αυλή του Μουσείου με ασκήσεις γνωριμίας ανά σχολείο και την άσκηση «Λιώνει ο Χιονάνθρωπος» που εμψύχωσαν ο Διονύσης Παύλου και η Ελένη Βλαχοπούλου.

Μετά χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και κυκλικά περάσαμε από τέσσερις σταθμούς, τη Χώρα των ‘Ήχων, τη Χώρα των Εμποδίων, τη Χώρα των Ηχοχρωμάτων, τη Χώρα των Δικαιωμάτων. Τέσσερις εκπαιδευτικοί συνόδευαν τις τέσσερις ομάδες στις τέσσερις χώρες κυκλικά και άλλοι τέσσερις εκπαιδευτικοί εμψύχωναν τις ασκήσεις της κάθε Χώρας. Έτσι η κάθε ομάδα έκανε ένα ταξίδι σε τέσσερις Χώρες όπου έκανε δράσεις που είχαν σχέση με την ευαισθητοποίηση στα προβλήματα όρασης. Στη Χώρα των Ηχοχρωμάτων ο Βαγγέλης Λυριτζής έπαιζε στη κιθάρα του ένα κλασσικό κομμάτι και τα παιδιά ζωγράφιζαν τη μουσική μια φορά με κλειστά μάτια και μια με ανοιχτά. Στη Χώρα των εμποδίων η Μυρτώ Κοττικάκη εμψύχωνε μια εξελιγμένη μορφή της άσκησης «οδηγώ τον τυφλό», βάζοντας και κάποια παιδιά σαν εμπόδια. Στη Χώρα των Ήχων η Βαγγελιώ Τσολάκη εμψύχωνε την άσκηση «πομπός και δέκτης» δηλαδή δημιούργησε ζευγάρια παιδιών που έλκονταν μόνο από τους όμοιους ήχους που έκαναν έχοντας κλείσει τα μάτια τους και στη Χώρα των Δικαιωμάτων ο Διονύσης Παύλου εμψύχωνε την άσκηση «ένα βήμα μπροστά» κατάλληλα προσαρμοσμένη για το θέμα μας με κάποια από τα παιδιά με κλειστά μάτια.

Όπου χρειάστηκε τα παιδιά έκλειναν τα μάτια τους με μαντήλια.

Στο κλείσιμο, ενώ είμαστε όλοι μαζί σε κύκλο η Ελένη Βλαχοπούλου διηγήθηκε την καθημερινή περιπέτεια του κυρίου Κ. και έκαναν όλοι μαζί ήχους έχοντας κλείσει τα μάτια τους με τα μαντήλια. Η γενική ιδέα ήταν πως δεν θυματοποιήσαμε τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αλλά η δράση μας καλλιέργησε από τη μια την ενσυναίσθηση και από την άλλη προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις δικές τους ιδιαίτερες ικανότητες που έχουν αναπτύξει για να ανταποκριθούν επάξια στις ανάγκες τους.

Διονύσης Παύλου
Τοπικός Συντονιστής στη Λέσβο


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Πληροφορίες.: 210-6541600 / www.Theatroedu.gr

Print