11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012

«Του κύκλου τα γυρίσματα»
& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Mark Storor, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012
«Του κύκλου τα γυρίσματα»

& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ.
 

Κύκλοι κλείνουν, κύκλοι ανοίγουν, δρόμο παίρνουμε, δρόμο αφήνουμε κάθε καλοκαίρι. Συναντιόμαστε, συμπορευόμαστε, μαθαίνουμε και χαιρόμαστε. Το καράβι μας φέτος τον Αύγουστο θα αράξει σε άλλο νησί. Του Ιονίου πελάγους. Η 11η Θερινή Κατασκήνωση – Σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο, στο γαλήνιο τοπίο του ελαιώνα του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του Θεάτρου Αβούρη, που βρίσκεται στο Δήμο Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου (http://www.zakynthos-net.gr/skalia/). 

 Θα φιλοξενηθούμε στους πέτρινους ξενώνες και στα υπαίθρια χτιστά θέατρα που έχτισε με μεράκι ο οικοδεσπότης του χώρου, ο συνεργάτης μας παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης. Θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια του ελαιώνα, θα φάμε ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά. Θα ζήσουμε μέσα στη φύση, θα πηγαίνουμε για μπάνιο, θα διασκεδάζουμε μαζί τα βράδια. Θα βρούμε τις παλιές και θα φτιάξουμε καινούργιες παρέες. Στο χώρο λοιπόν του Πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά», εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και νέοι θα μυηθούν στο συνδυασμό της «τέχνης σε πραγματικό χρόνο» (live art) με το θέατρο και στην καλλιτεχνική δημιουργία που εμπνέεται από συγκεκριμένο χώρο και/ή δημιουργείται και παρουσιάζεται σε αυτόν (site specific work). Θα διερευνήσουν τη σχέση του θεάτρου με τη λογοτεχνία και γενικότερα θα παίξουν με τεχνικές θεατρικής αφήγησης,  θα φτιάξουν οδηγίες για να αλλάξει ο κόσμος, μέσα από το όνειρο και την ουτοπία. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 3 βιωματικά εργαστήρια, εκ των οποίων το ένα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους 16-23 χρονώνΚαθένας μπορεί να συμμετάσχει σε ένα μόνο εργαστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης. Περιλαμβάνει επίσης αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές και συζητήσεις κάτω από τις ελιές του κτήματος, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση.Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ: Mark Storor, εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης θεάτρου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σκηνοθέτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τετάρτη 22/8/2011, 11.00-15.00. Αναχώρηση: Δευτέρα 27/8/2011, μετά τις 12.00 το μεσημέρι Ώρες σεμιναρίου: 35 διδακτικές ώρες

ΧΩΡΟΣ: Πολιτιστικό χωριό «Σκαλιά», Δήμος Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. ΔΙΑΜΟΝΗ 5 διανυκτερεύσεις: α) σε κοιτώνες του Πολιτιστικού χωριού (για τους νέους), β) σε ξενώνα 50 μέτρα από το χώρο «Σκαλιά», γ) σε ξενοδοχεία στη θέση Τσιλιβί. Μεσημεριανό, βραδινό, με ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά στο χώρο του πολιτιστικού χωριού. ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Δάφνη Μουστακλίδου, Δημήτρης Μαυρέας, Βάλια Γκότση, Ιωάννα Γεωργακοπούλου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/11/2014 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event
Ο Παιδαγωγικός Αυτοσχεδιασμός

Ο Παιδαγωγικός Αυτοσχεδιασμός

Θεσσαλονίκη, 29/11/2014, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Koldobika G. Vío, Μάρθα Κατσαρίδου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔιΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28-29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΔΡΩΜΕΝΑ

"Εκπαίδευση και Θέατρο: Βιωματικές Δράσεις μέσω του θεάτρου"
στο 1ο Λύκειο Συκεών

Είσοδος ελεύθερη


Α΄ ΚΥΚΛΟΣ 9.30 – 12.30 

Ο Παιδαγωγικός Αυτοσχεδιασμός, Koldobika GVíoπαιδαγωγός θεάτρου-σκηνοθέτης, Μάρθα Κατσαρίδου, δασκάλα, παιδαγωγός θεάτρου, δρ. Α.Π.Θ.
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα προτείνουμε μια ολοκληρωμένη μορφή του παιδαγωγικού αυτοσχεδιασμού: ξεκινώντας από απλά βιωματικά παιχνίδια, θα οδηγηθούμε σε θεατρικές τεχνικές που στόχο έχουν την προώθησή του ατομικά, σε ζευγάρια, σε ομάδες και συνολικά στην τάξη. Στόχος είναι η καλλιέργεια της επικοινωνίας, της έκφρασης, του προφορικού και του γραπτού λόγου και της κριτικής σκέψης των συμμετεχόντων. Μέσα από διαφορετικές μορφές και τεχνικές, θα προσεγγίσουμε τον παιδαγωγικό αυτοσχεδιασμό ως εκπαιδευτικό εργαλείο και ως μέσο για την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης. Μέσα από τη διαδικασία του παιδαγωγικού αυτοσχεδιασμού, οι μαθητές ενεργοποιούν παλιές και νέες εμπειρίες τους, αφουγκράζονται τις ανάγκες της ομάδας, ακούν ενεργητικά, αφηγούνται μοναδικές ιστορίες, μοιράζονται σκέψεις και προβληματισμούς και καταλήγουν –σεβόμενοι την ομάδα– σε από κοινού αποφάσεις που στοχεύουν στην κατανόηση του εαυτού και του κόσμου, στην αλλαγή στάσεων, στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της συμπεριφοράς τους. 

Koldobika G. Vío, Παιδαγωγός θεάτρου, σκηνοθέτης.  Μαθητής του Georges La Ferriere (Καναδάς), o Koldobika G. Vío είναι ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της Παιδαγωγικής της Έκφρασης στην Ισπανία, όπου δίνει μαθήματα και σεμινάρια. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Universidad del País Vasco. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στα Πανεπιστήμια Ramon Llull στη Βαρκελώνη και Porto στην Πορτογαλία. Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις με επαγγελματικούς θιάσους και παιδιά. Έχει εργαστεί σε διάφορες χώρες: Παλαιστίνη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Βραζιλία, Νότιο-Αφρική. Δίδαξε Θέατρο Δρόμου και Κουκλοθέατρο στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου-Παντομίμας του Κιλκίς. Έχει συνεργαστεί με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε διαφορετικά θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα (σχεδιασμός-εμψύχωση). Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Εntrenando emociones» (Ψυχολογία-παιδαγωγική-συναίσθημα: Μια προσέγγιση μέσω της τέχνης). Έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Μάρθα Κατσαρίδου, Δασκάλα, παιδαγωγός θεάτρου, δρ. Α.Π.Θ.. Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι δασκάλα σε σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος Σ.Ε.Π. στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και διδάσκει το μάθημα «Θεατρικό Παιχνίδι» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. και υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας. Υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο και Εκπαίδευση στο Goldsmith’s College, University of London. Διδάκτωρ του Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. το 2011. Έχει σχεδιάσει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα και έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει συνεργαστεί ως εμψυχώτρια με τα National Theatre και Tricycle Theatre (Λονδίνο). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας με τίτλο Η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος. Μια πρόταση για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σε διαπολιτισμική τάξη (Σταμούλης, 2014). Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.


 

Print