Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2009


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)



 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2009 - Θεσσαλονίκη

«Απελευθερώνοντας την πολιτική φωνή μέσω του θεάτρου» - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

«Απελευθερώνοντας την πολιτική φωνή μέσω του θεάτρου» - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Θεσσαλονίκη, 29-30/11/2009, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Brendon Burns

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/11/2009 4:00 μμ - 30/11/2009 8:00 μμ Export event


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2009

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, 27 Νοεμβρίου 2009, οργανώνει το βιωματικό εργαστήριο

“Απελευθερώνοντας την πολιτική φωνή μέσω του θεάτρου”

με τον Brendon Burns, σκηνοθέτη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Foundation for Citizen Arts (Ίδρυμα για τις Τέχνες και τον Ενεργό Πολίτη) του Λονδίνου.

Θεσσαλονίκη, 29-30 Νοεμβρίου 2009

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009, 16.00- 20.00
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009, 16.00- 20.00

Περιγραφή εργαστηρίου

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα προσεγγίσουμε μια ποικιλία δυναμικών τεχνικών, συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου σκιών και της συνδυαστικής χρήσης πολυμέσων όπως το  μοντάζ (multimedia montage). Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε συλλογικά και βιωματικά τρόπους με τους οποίους το θέατρο μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο πολιτικής έκφρασης και προσέγγισης πολιτικών ζητημάτων. Ο απώτερος στόχος είναι να βρεθούν ποικίλοι τρόποι που να προσελκύουν και να ενεργοποιούν τους νέους ανθρώπους σε διάλογο για την πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε διάλογο που μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για θετικές αλλαγές στην κοινωνία. 
Το εργαστήριο θα είναι έντονα σωματικό και βιωματικό, γι’ αυτό  παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φοράνε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. 
 Γλώσσα εργαστηρίου : αγγλικά, με βοήθεια στα ελληνικά

Βιογραφικό
Ο Brendon Burns είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Foundation for Citizen Arts (Ίδρυμα για τις πολιτικές τέχνες). Ως έμπειρος σκηνοθέτης, εισηγητής και εμψυχωτής, ο Brendon έχει ηγηθεί πολλών συμμετοχικών και θεατρικών προγραμμάτων στην Αγγλία, την Ευρώπη και τη Δυτική Αφρική. Εκπαιδεύτηκε ως ηθοποιός στο Arts Educational School του Λονδίνου και αργότερα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές  στην εκπαίδευση στο University of Middlesex στην Αγγλία. Προηγούμενες θέσεις του συμπεριλαμβάνουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Solent Peoples Theatre, The Haymarket, Basingstoke (Βοηθός σκηνοθέτη), Proteus Theatre (Βοηθός σκηνοθέτη), Indefinite Article (Καλλιτεχνικός Διευθυντής) and First Draft Theatre (Καλλιτεχνικός Διευθυντής).

Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των εργαστηρίων οι θέσεις είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πριν την αποστολή της αίτησης ,καλό θα ήταν να επιβεβαιώνετε στα παρακάτω τηλέφωνα την ύπαρξη κενών θέσεων.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Ηρώ Ποταμούση 6976639058, Ιωάννα Παλαιορούτη 6974740848, Μάριος Λιάγκης 6977745370, Γραμματεία 2106541600