Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2014 


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση προς τα σχολεία
Το μήνυμα του IDEA για την Παγκόσμια Ημέρα 2014 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2014 - Αθήνα

Διαβάζουμε «Μηχανή Άμλετ» - Διεκδικούμε δικαιώματα

Διαβάζουμε «Μηχανή Άμλετ» - Διεκδικούμε δικαιώματα

Αθήνα, 22/11/2014, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Μαρία Βουβούση

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 22/11/2014 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

«Θέατρο και δικαίωμα στην εκπαίδευση»
Τόπος: 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ακταίου 2-4 και Επταχάλκου Θησείο
(5΄από Σταθμό ΗΣΑΠ Θησείου, στον πεζόδρομο παράλληλα και ακριβώς διπλά στις γραμμές)
Είσοδος ελεύθερη

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 22/11/2014

ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Εργαστήριο 6: 9.30πμ-12.30μμ "Διαβάζουμε «Μηχανή Άμλετ» - Διεκδικούμε δικαιώματα"
Μαρία Βουβούση,
Ένα μικρό απόσπασμα από τη δυσανάγνωστη κειμενική κοινωνία του θεατρικού έργου Η Μηχανή Άμλετ του Χάυνερ Μύλλερ θα εμπνεύσει τους συμμετέχοντες αυτού του εργαστηρίου για να δημιουργήσουν ιστορίες. Οι τεχνικές του Εκπαιδευτικού δράματος θα τους βοηθήσουν να ζωντανέψουν αυτές τις ιστορίες. Θα ψάξουν δικαιώματα που χάθηκαν. Θα βρουν τρόπους να τα διεκδικήσουν.

Η Μαρία Βουβούση είναι νηπιαγωγός. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Open University της Αγγλίας (MA of Arts in Education -Leadership and Management). Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις Θεατρικές Σπουδές στη θεματική ενότητα Θεατρική Πρακτική: Εφαρμογές Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Έχει παρακολουθήσει ετήσια σεμινάρια Εκπαιδευτικού Δράματος με καθηγητές από την Ελλάδα αλλά και την Αγγλία (University Of Central England και Trinity College of Dublin). Δουλεύει με το Εκπαιδευτικό Δράμα από το 1999 στο σχολείο και σε θεατρικά εργαστήρια. Συνεργάστηκε με το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Θεάτρου Νέων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια» οργανώνοντας θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Έχει παρουσιάσει σαν εισηγήτρια και εμψυχώτρια σχεδιασμούς Εκπαιδευτικού Δράματος σε συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες. Συμμετείχε στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής της Συγγραφικής Λέσχης Πετρούπολης. Συνεργάζεται και αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και στο ηλεκτρονικό περιοδικό για γονείς mamakid. Γράφει παραμύθια, ποίηση, θεατρικά έργα.


Print

Number of views (983)/Σχόλια (0)