Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

Συμβίωση: Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων - για παιδιά δημοτικού

Συμβίωση: Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων - για παιδιά δημοτικού

Τρίκαλα, 5/12/2015, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Αρτέμης Αρκουμάνης, Βίκυ Ιακωβάκη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/12/2015 12:00 μμ - 2:00 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 & ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Σάββατο: Ιστορικό Κέντρο Τρικάλων
Κυριακή: Δημοτικό Θεατρικό Εργαστήρι (Μύλος Ματσόπουλου)

Είσοδος ελεύθερη

''Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;''
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Εργαστήριο Α: «Συμβίωση: Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων - για παιδιά δημοτικού»
Εμψυχωτές: Αρτέμης Αρκουμάνης, Βίκυ Ιακωβάκη

Το βιωματικό Εργαστήρι αποτελείται από πρακτικές δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού που βασίζονται στο εγχειρίδιο «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων». Το εγχειρίδιο αυτό είναι αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Συμβίωση: Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της ανεκτικότητας και την πρόληψη του ρατσισμού στο σχολείο», που υλοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2014, ενώ αποτελεί βασικό εργαλείο στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το 2015 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο εγχειρίδιο περιλαμβάνονται 39 βιωματικές δραστηριότητες για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ομάδες νέων στις εξής θεματικές ενότητες: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αξίες, Ταυτότητα, Διακρίσεις και Στερεότυπα, Φροντίδα και Ασφάλεια, Διαπολιτισμικότητα, Πρόσφυγες-Μετανάστες-Αιτούντες άσυλο, Το Περιβάλλον όπου ζω, Εκπαίδευση, Δημοκρατία. Οι αρχικές πηγές των προτεινόμενων δραστηριοτήτων είναι εγχειρίδια και προγράμματα που έχουν αναπτύξει διεθνείς, περιφερειακοί και εθνικοί οργανισμοί και φορείς με εμπειρία και εξειδίκευση στις αντίστοιχες θεματικές. Το Συμβίωση είναι ελεύθερο προς χρήση από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.

Ο Αρτέμης Αρκουμάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο φλάουτο, την Αρμονία και την Αντίστιξη. Είναι καθηγητής θεατρικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον εργάζεται στο Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου του Δήμου Τρικκαίων και στο Ωδείο Κολόβα. Είναι μέλος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και μέλος του Συντονιστικού γραφείου Τρικάλων του Δικτύου

Η Βίκυ (Βασιλική) Ιακωβάκη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1981.Σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου (2009) και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Παν/μίου Θεσσαλίας (2004).Παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού. Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι-εμψύχωση στα θεατρικά εργαστήρια του Δημοτικού ΘεάτρουΤρικάλων, ενώστο παρελθόν συμμετείχε σε παραστάσεις του ως ηθοποιός. Ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα