Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

"Θέατρο του Καταπιεσμένου-Τεχνικές Φόρουμ στην Εκπαίδευση και το Πρόγραμμα Διαφυγές" - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

"Θέατρο του Καταπιεσμένου-Τεχνικές Φόρουμ στην Εκπαίδευση και το Πρόγραμμα Διαφυγές" - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

Τρίκαλα, 13-15/2/2015, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Νίκος Γκόβας, Αντονέλλα Χήρα, Βίκυ Ιακωβάκη, Αρτέμης Αρκουμάνης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 13/2/2015 5:00 μμ - 15/2/2015 8:00 μμ Export event


2015 ΔιΗμερίδα Τρικάλων - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

"Θέατρο του Καταπιεσμένου-Τεχνικές Φόρουμ στην Εκπαίδευση και το Πρόγραμμα Διαφυγές" Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη

Τρίκαλα 13-14-15 Φεβρουαρίου 2015

Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς
Εμψυχωτές: Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη
Τι περιλαμβάνει: το εργαστήριο είναι εισαγωγικό στις τεχνικές του «Θεάτρου του Καταπιεσμένου». Θα διερευνηθούν ασκήσεις, παιχνίδια και τεχνικές από το Θέατρο Εικόνων, το Θέατρο Φόρουμ κ.ά.
Απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες, εκπαιδευτικούς, κά, ανεξαρτήτως ηλικίας ή προηγούμενης εμπειρίας, που ενδιαφέρονται για το θέατρο ως εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης και θέλουν να γνωρίσουν το είδος αυτό και τις τεχνικές του όπως αναπτύχτηκαν από τον Augusto Boal και εξελίχθηκαν από τους συνεργάτες του.
Ειδική αναφορά θα γίνει στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Διαφυγές».
Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν επίσης παράσταση ΘτΚ από την Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ.
Προϋποθέσεις: συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις, όρεξη για παιχνίδια, ελαφριά ρούχα/παπούτσια για κινητική/σωματική δουλειά.
Ημέρες / Ώρες:
Παρασκευή 13/2/2015, 16:00-20:00
Σάββατο 14/2/2015, 09:00-13:00
Κυριακή 15/2/2015, 12:00-15:00
Επίσης Σάββατο 14/2/2015 στις 7μμ: η νέα παράσταση της Ακτιβιστικής Ομάδας ΘτΚ
Τόπος: Σοφίτα, Μύλος Ματσόπουλου

Δηλώσεις συμμετοχής: λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου οι θέσεις περιορίζονται σε μεγ25.

Πληρ: ckrithari@yahoo.gr Χριστίνα Κρίθαρη
www.TheatroEdu.gr
Οργάνωση:
-Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση -Γραφείο Τρικάλων
-Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Τρικκαίων
-Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης ΟΚΑΝΑ-Δήμου Τρικκαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "Θεατρο του Καταπιεσμένου" Τρίκαλα 13-14-15/2/2015
σχολια από το facebook
" Αν το ζητούμενο σε μια κοινωνία που δεν υπάρχουν ούτε σούπερ ήρωες, αλλά και ούτε μαγικές λύσεις είναι η συμμετοχική διαδικασία ενεργών πολιτών, στον απόηχο του τριήμερου εργαστηρίου του Θεάτρου Φόρουμ "Θέατρο του Καταπιεσμένου και Θέατρο Φόρουμ στην Εκπαίδευση", με εμψυχωτές τον Νίκο Γκόβα και την Cristina Krithari , παραθέτω μια δέσμη από κλειδιά, που συνήθως βρίσκονται στα πόδια μας, αλλά τα πατάμε & το κάτωθι απόσπασμα που με εκφράζει απόλυτα: “Για μένα έτσι θα έπρεπε να είναι οι μάγοι. Πρώτα να εκτελούν τα μαγικά τους για να μας μαγέψουν, μετά να μας διδάσκουν τα κόλπα τους. Έτσι θα έπρεπε να είναι και οι καλλιτέχνες: να είμαστε εμείς οι δημιουργοί και να διδάξουμε στο κοινό πώς να είναι και εκείνοι δημιουργοί, πώς να κάνουν τέχνη, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε την τέχνη όλοι μαζί’’. (Α.Boal).
Υ.Σ. ευχαριστίες πολλές στους διοργανωτές και στην Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ.
Καλοτάξιδο και το "Πρόγραμμα Διαφυγές"
Ιουλία Κούρτη

"Ενα τριήμερο σεμινάριο,σχετικά με το Θέατρο του καταπιεσμένου, με τεχνικές του Θεάτρου Φόρουμ,με συμμετοχικές παραστάσεις,μα πάνω απ'ολα ένα τριήμερο, αναζήτησης, χαράς και γνώσης. Καταλύτης όλων αυτών ο υπέροχος δάσκαλος Νίκος Γκόβας που μας οδήγησε σε έναν κόσμο που εμείς μπορούμε,αν θέλουμε, να τον αλλάξουμε. Πολλά ευχαριστώ και συγχαρητήρια στην Antonella Hira , στην Cristina Krithari και σε όλα τα παιδιά που το οργάνωσαν. Μοναδικές εμπειρίες που θα τις κουβαλώ σαν πολύτιμο θησαυρό. Ευχαριστώ."
Γκουγκαρά Βάσω 

"Ενα μαγικό τριήμερο στο μύλο του ματσόπουλου, με παλιούς φίλους και καινούργιους ανθρώπους , εξερεύνηση και συγκίνηση, 'θέατρο του καταπιεσμένου' και 'διαφυγές' και θέατρο φόρουμ, χωρίς ηλικιακό όριο, μ΄έναν εξαιρετικό δάσκαλο, Cristina και Antonella ευχαριστίες από καρδιάς, γέμισε το μέσα μας, μετά από πολύ καιρό. Οι άνθρωποι που δεν είναι από την πόλη μας ερωτεύτηκαν το μέρος και το μύλο, ρωτούσαν γιατί δεν το κάνουμε κάτι όλο αυτό, άντε να τους εξηγήσεις τώρα ότι δεν ανοίγουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρονται από μια 'μυστήρια' αντίληψη 'κλειστής' διαχείρισης των ημετέρων εκ των ημετέρων.
— στην τοποθεσία Μύλος Ματσόπουλος."
Βράκα Ιωάννα
 

Print

Number of views (1318)/Σχόλια (0)