Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015 - Αθήνα

Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στις έννοιες της ομάδας, της διαφορετικότητας και της ελεύθερης επιλογής (Γυμνάσιο –Λύκειο)

Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στις έννοιες της ομάδας, της διαφορετικότητας και της ελεύθερης επιλογής (Γυμνάσιο –Λύκειο)

Αθήνα, 28/11/2015, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Βασίλης Ψυλλάς

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 28/11/2015 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ


"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;-
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων".


Τόπος: 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ακταίου 2-4 και Επταχάλκου Θησείο

Οργανωτική Επιτροπή Ημερίδας: Χαρά Τσουκαλά, Νίκος Γκόβας, Ηρώ Ποταμούση, Σόνια Μολογούση, Λουίζα Νικολάου, Νάσια Χολέβα, Μαίρη Καλδή και ομάδα εθελοντών του Δικτύου.

Διοργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Αθήνας
Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Διεθνής Αμνηστία, Κουκλοθέατρο AYUSAYA, Σχολείο Παιχνιδιού

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: 9.30πμ-12.30μμ. "Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στις έννοιες της ομάδας, της διαφορετικότητας και της ελεύθερης επιλογής (Γυμνάσιο –Λύκειο)¨
Βασίλης Ψυλλάς, θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός, φιλόλογος
Με αφορμή τα εργαστήρια «Corpus.Vox.Drama.», θα διερευνήσουμε μέσω της πλήρους ενεργοποίησης του σώματος, τις δυνατότητες του, θα ανακαλύψουμε τις διαφορετικές λειτουργίες που κρύβει μέσα του, θα δώσουμε χώρο στην έκφραση της «δικής του φωνής» και θα οδηγηθούμε μοιραία μέσω παιχνιδιών και αυτοσχεδιασμών σε συνθέσεις που έχουν άκρως παραστάσιμη αξία. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θέλουν να δουλέψουν βιωματικά θεματικές έννοιες, όπως η ομάδα, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα, η ταυτότητα, η απόφαση, η επιλογή, πάντα με κύριο «όχημα» το σώμα του μαθητή.Ο μαθητής ως αυτόνομη προσωπικότητα, αλλά και ως μέλος μια ομάδας. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άνετα ρούχα, μια δεύτερη αλλαξιά και παπούτσια άνετα στην κίνηση

Ο Βασίλης Ψύλλας σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας Αθηνών, καθώς στηΔραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.Παρακολούθησε σεμινάρια Υποκριτικής, αλλά και Παιδαγωγικής του Θεάτρου (Δίκτυο κ.α.). Ως φιλόλογος διδάσκει 10 χρόνια μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Ως ηθοποιός έχει πάρει μέρος σε αρκετές παραστάσεις («Ταρτούφος», «Γλάρος», «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», «Το κιβώτιο» κ.α.), ταινίες μικρού μήκους αλλά και στις τελετές Αφής και Παράδοσης τηςολυμπιακής φλόγας (2012-13). Ως θεατροπαιδαγωγός, συμμετέχει σε διαδραστικές παραστάσεις και βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Μετέφρασε την «Αντιγόνη» (εφηβική παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, 2014-16) που συνοδεύεται από θεατροπαιδαγωγικές δράσειςστα σχολεία. Το 2013ίδρυσε και πραγματοποιεί ανά την Αττική, τα εργαστήρια «Corpus.Vox.Drama.» για εφήβους και ενήλικες που αφορούν στην γνωριμία και την αφύπνιση των εκφραστικών μέσων έχοντας ως βασικό άξονα το σώμα. Από το 2005 είναι στέλεχος (ομαδάρχης, κοινοτάρχης, τομεάρχης, εμψυχωτής θεατρικών δράσεων) στις παιδικές κατασκηνώσεις «Διόνυσος» της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.


 

Print

Number of views (884)/Σχόλια (0)