Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015 - Αθήνα

Τα βρεγμένα παπούτσια

Τα βρεγμένα παπούτσια

Αθήνα, 28/11/2015, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Βέρα Λάρδη, Χριστίνα Φραγκιαδάκη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 28/11/2015 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ


"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;-
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων".


Τόπος: 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ακταίου 2-4 και Επταχάλκου Θησείο

Οργανωτική Επιτροπή Ημερίδας: Χαρά Τσουκαλά, Νίκος Γκόβας, Ηρώ Ποταμούση, Σόνια Μολογούση, Λουίζα Νικολάου, Νάσια Χολέβα, Μαίρη Καλδή και ομάδα εθελοντών του Δικτύου.

Διοργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Αθήνας
Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Διεθνής Αμνηστία, Κουκλοθέατρο AYUSAYA, Σχολείο Παιχνιδιού

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 9.30πμ-12.30μμ "Τα βρεγμένα παπούτσια"
Βέρα Λάρδη, Χριστίνα Φραγκιαδάκη

Το θέατρο Playback (Playback Theater) είναι ένα διαδραστικό είδος θεάτρου που γεννήθηκε στην Αμερική από τους Jo Salas και Jonathan Fox, με στόχο να δώσει φωνή σε κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες. Σε μία παράσταση Playback ο συντονιστής προσκαλεί τους θεατές να αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες. Έπειτα μία ομάδα εκπαιδευμένων καλλιτεχνών (ηθοποιοί, μουσικοί και συχνά εικαστικοί) αυτοσχεδιάζουν επί τόπου πάνω στις ιστορίες αυτές καθρεφτίζοντας την ουσία τους επί σκηνής. Το θέμα της παράστασης μπορεί να είναι ελεύθερο ή να καθορίζεται από το εκάστοτε πλαίσιο. Το Playback χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς, θεραπευτές και συλλογικότητες ως εργαλείο ευαισθητοποίησης, πρόληψης και ενδυνάμωσης σε δουλειά με εφήβους, στα σχολεία, σε ψυχιατρικές δομές, σε συνέδρια, στις φυλακές, σε δουλειά στη κοινότητα (community work) κ.α. Σε αυτό το βιωματικό εργαστήρι θα έρθουμε σε επαφή με τη δομή του θεάτρου Playback και μέσα από τις βασικές φόρμες αναπαράστασης που χρησιμοποιεί θα μοιραστούμε ιστορίες σχετικές με το προσφυγικό και θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τα σημεία στα οποία μοιάζουμε αλλά και αυτά στα οποία διαφέρουμε από τις χιλιάδες προσφύγων που καταφεύγουν στη χώρα μας για προστασία με όνειρα για μια καλύτερη ζωή.

Η Βέρα Λάρδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεατρολογία και ιστορία τέχνης στην Αγγλίας και υποκριτική στην Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας κοινωνικού θεάτρου “Amate Performance”. Εργάζεται ως ηθοποιός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συντονίστρια δράσεων θεάτρου στην κοινότητα (Community Theater). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Chanel 4. Είναι μέλος της ομάδας “Playback Ψ” ως ηθοποιός και εκπαιδεύτρια. Ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, έχει συνεργαστεί με το περιοδικό δρόμου “Σχεδία”, το Processwork Hub, τα προγράμματα ΚΕΘΕΑ- Νόστος και Εξάντας, το Station Athens, το Θεατροδρόμιο Ναυπλίου. Έχει συνδημιουργήσει καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε εκπαιδευτικούς (ΠΔΕ Αττικής), σε φοιτητές ΤΕΙ Αθηνών κοινωνικών λειτουργών, σε οµάδες επαγγελµατιών ως συνεχιζόµενη επιµόρφωση (ΚΕΘΕΑ, ΕΣΗΕΑ) στο Aντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, στην Κιβωτό του Κόσµου, στο Πολυδύναµο Κέντρο Υποστήριξης και Ενσωµάτωσης Προσφύγων και Μεταναστών του Ερυθρού Σταυρού, στο Γενικό Νοσοκοµείο Παίδων Αθηνών, στο ΠΙΚΠΑ Βούλας. Εκπαιδεύεται στο ψυχόδραμα και στην διεργασία ομάδας.

Η Χριστίνα Φραγκιαδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το "Θέατρο Τέχνης, Καρόλου Κούν" και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές Δραματοθεραπείας στο Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας μέσω θεάτρου "ΑΙΩΝ". Έχει δουλέψει στο θέατρο και τον κινηματογράφο, σε μεγάλου και μικρού μήκους κινηματογραφικές παραγωγές. Είναι μέλος της ομάδας "Ρlayback Ψ" από την σύστασή της το 2004, έως και σήμερα, σε σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη με παραστάσεις σε θέατρα, σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε ειδικά πλαίσια με θέμα την ψυχική υγεία, την εκπαίδευση, τη διαπολιτισμικότητα, στις φυλακές , σε συνέδρια. Διδάσκει θέατρο playback στην Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας "Παλμός" . Έχει εργαστεί ως δραματοθεραπεύτρια με ομάδες τοξικομανών, ψυχικά ασθενών και σε ατομικές συνεδρίες. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Amate performance" που δραστηριοποιείτε στο κοινωνικό θέατρο. Εκπαιδεύεται στην Συστημική - Οικογενειακή θεραπεία στο Συστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας "ΣΚΕΨΥΣ".