Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2016



Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Για το 2016 οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεσω του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2016 ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κ.ά.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 2016
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Αθήνα, 26/11/2016, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ4), Νάσια Χολέβα, Χαρά Τσουκαλά

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/11/2016 10:00 πμ - 2:00 μμ Export event


«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»

 

 

2008_11_27Afisa-pagkosmia-i

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αθήνα, 26/11/2016
Διάρκεια:
 4 ώρες.
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

Εμψυχώτριες: Νάσια Χολέβα, Χαρά Τσουκαλά

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 83

Σύντομη περιγραφή: 
Νάσια Χολέβα, σύμβουλος και επιμορφώτρια Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»: Το Πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» - Οι Δράσεις και οι δυνατότητες για τα σχολεία
Χαρά Τσουκαλά, Συντονίστρια Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο»: «Μονόλογοι από το Αιγαίο» - Μια δράση με παγκόσμια εμβέλεια

Η Χαρά Τσουκαλά είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, του Deree College, BA in Economics και του Univercity of Kent (UK), Master of Arts in Economics. Επίσης έχει τίτλο σπουδών στα Παιδαγωγικά από την σχολή ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 υπηρέτησε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως καθηγήτρια σε Δημόσια Γενικά Λύκεια. Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (1998) και συμμετείχε σε δεκάδες βιωματικά θεατρικά εργαστήρια, στις Διεθνείς Συνδιασκέψεις και στις Καλοκαιρινές Κατασκηνώσεις που αυτό οργάνωσε. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Τεχνικές Θεάτρου και το διαπολιτισμικό σχολικό περιβάλλον»» Αθήνα-Λονδίνο (1999) με εργαστήρια (drama education, theatre training) στο Central School of Speech and Drama (Λονδίνο). Υπήρξε εμψυχώτρια της θεατρικής ομάδας του Γενικού Λυκείου Βουλιαγμένης(1997- 2014): σκηνοθεσία/παραγωγή 16 θεατρικών παραστάσεων, συμμετοχή στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς Αγώνες με δύο πρώτα βραβεία (2005, 2006), οργάνωση/εμψύχωση εργαστηρίων (2003- 2014) και δρώμενου «Ο φόβος για τον Άλλο» με συμμετοχή μαθητών από Ελλάδα και Σουηδία (παρουσίαση το 2008, στην 6η Διεθνή Συνδιάσκεψη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση) και σκηνοθεσία δρώμενου «Μονόλογοι από τη Γάζα» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 17/10/2010). Επίσης, εμψύχωσε θεατρικό εργαστήριο στο σχολείο των φυλακών Κορυδαλλού (2010) και από το 2003 έως το 2014, εμψύχωσε καλοκαιρινά θεατρικά εργαστήρια, σκηνοθέτησε παραστάσεις με παιδιά από 5-14 ετών και οργάνωσε ανάγνωση παραμυθιών στο χωριό Κορυφή στην Δυτική Μακεδονία. Συμμετείχε στα εργαστήρια Social ARTpreneurship for Innovative Solutions (Ιούνιος 2015, Βαρκελώνη). Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι συντονίστρια του Γραφείου Αθήνας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ενώ επίσης συντονίζει τη δράση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Η Νάσια Χολέβα είναι απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην υποκριτική, και κάτοχος master στην Εφαρμοσμένη Δραματική Τέχνη (Θέατρο-Εκπαίδευση-Κοινωνική Παρέμβαση). Δουλεύει με ομάδες που έχουν διαφορετικές ηλικιακές, μαθησιακές, κοινωνικές, σωματικές και άλλες ιδιαιτερότητες, στα πλαίσια διαφορετικών δομών τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Εργάζεται επίσης ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών γύρω από τη βιωματική μάθηση και τις δυνατότητες χρήσης του θεάτρου στη διδασκαλία. Επιμορφώνεται τακτικά στη θεατροπαιδαγωγική και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της με ανακοινώσεις και εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Βραζιλία).  Ως μέλος της ομάδας προγραμμάτων του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, έχει συμμετάσχει στη δημιουργία ή/και υλοποίηση των: «Εσύ όπως κι Εγώ – εξερευνώντας τη διαφορετικότητα», “YouthDOCs”, «κι αν ήσουν εσύ; Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων»Έχει συγγράψει σε ατομικές και συλλογικές εκδόσεις εκπαιδευτικό υλικό Εσύ όπως κι ΕγώΣτείλε το φίλο μου σχολείο: υπόθεση ΡουάνταΣΥΜΒΙΩΣΗ, για το Δίκτυο, την ActionAid Hellas & την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αντίστοιχα.              Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας και μέλος Δ.Σ. του Δικτύου μεταξύ 2006-2011, ενώ είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού ‘εκπαίδευση & θέατρο’ από το 2004.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print

Number of views (1488)/Σχόλια (0)