Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2016



Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Για το 2016 οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεσω του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2016 ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κ.ά.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 2016
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016 - Αθήνα

Προσεγγίζοντας μέσω του Θεάτρου στην Εκπαίδευση ευαίσθητα κοινωνικά θέματα: θρησκευτική ετερότητα

Προσεγγίζοντας μέσω του Θεάτρου στην Εκπαίδευση ευαίσθητα κοινωνικά θέματα: θρησκευτική ετερότητα

Αθήνα, 26/11/2016, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/11/2016 3:30 μμ - 7:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας (οδ. Τσόχα, ΜΕΤΡΟ "ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ")

 είσοδος ελεύθερη

Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Αθήνας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί διεθνώς στις 27 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Δίκτυο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους φορείς.

Στην Αθήνα διοργανώνεται ΗΜΕΡΙΔΑ με Εισηγήσεις και βιωματικά Εργαστήρια το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 με τίτλο: ''Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016: Θέατρο-Εκπαίδευση-Κοινωνική Παρέμβαση". Η συμμετοχή στις εργασίες της ημερίδας (εργαστήρια και ολομέλεια) είναι δωρεάν, αλλά στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8: 3.45μμ -6.45μμ “Προσεγγίζοντας μέσω του Θεάτρου στην Εκπαίδευση ευαίσθητα κοινωνικά θέματα: θρησκευτική ετερότητα”

Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, λέκτορας Πανεπιστήμιο Αθήνας

Στο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με την προσέγγιση της διαφορετικότητας και ειδικά της πολιτισμικής – θρησκευτικής διαφορετικότητας μέσω των τεχνικών του δράματος/θεάτρου. Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα επιχειρήσουμε να διεισδύσουμε στη ζωή ενός άλλου, να γνωρίσουμε αυτόν και τα προβλήματά του, να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτών και τις πιθανές λύσεις τους και οπωσδήποτε να τοποθετηθούμε απέναντι στην πραγματικότητα του ήρωα, αλλά και τη δική μας, στην οποία η θρησκεία έχει τον δικό της ρόλο. Στον αναστοχασμό θα αναζητήσουμε τρόπους για το πώς προσεγγίζουμε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα ώστε να συμβάλλουμε στην κοινωνική μάθηση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων. 

 

Ο Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης σπούδασε Θεολογία  (ΒΑ, ΜΑ, PhD) και Ελλ. Φιλολογία (BA). Διδάσκει από το 2013 Παιδαγωγική και Διδακτική στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Δίδαξε 10 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εργάστηκε στον τύπο και το ραδιόφωνο. Ασχολείται με τα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα και έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στον σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συνεργάζεται με το UCL-Institute of Education. Ερευνά τη διδακτική μεθοδολογία της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, τα Αναλυτικά Προγράμματα, την κονστρουκτιβιστική προσέγγιση μάθησης, την πολυτροπική διδακτική και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία για την εκπαίδευση στις εκδόσεις, Ακρίτα, Γρηγόρη και Gutenberg.