Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2019


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.


Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΕΔΩ

Μαθητές και μαθήτριες - μικροί "άγγελοι" ελπιδοφόρων μηνυμάτων, "ηθοποιοί" και θεατές - τίμησαν την παγκόσμια ημέρα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση με την "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του ΣΟΦΟΚΛΗ, ​στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2019 - Πάτρα

«Μια σχολική γιορτή… αλλιώς»

«Μια σχολική γιορτή… αλλιώς»

Πάτρα, 8/12/2019, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Μαρία Αλεξανδροπούλου, Γεωργία Ζαχαροπούλου, Κατερίνα Στεφάνου,

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 8/12/2019 11:30 πμ - 3:00 μμ Export event


Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2019

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2019:
Διαμορφώνοντας κοινότητες μάθησης και
δημοκρατίας μέσα από την θεατρική εμπειρία»

ΠΑΤΡΑ, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
ΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

25 ο Δημοτικό σχολείο Πάτρας (Μαραγκοπούλου 30, Πάτρα, 2610-271857

9.30πμ- 3μμ

ελεύθερη είσοδος

Εργαστήριο 3ο Τίτλος: «Μια σχολική γιορτή… αλλιώς» - εμψυχώτριες: Μαρία Αλεξανδροπούλου, Γεωργία Ζαχαροπούλου και Κατερίνα Στεφάνου, μέλη της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ
Είναι ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η χρήση εναλλακτικών εργαλείων και τεχνικών  για την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων στο σχολείο. Θα προσεγγίσουμε τη δημιουργία μιας σχολικής γιορτής για την Εθνική επέτειο του "ΟΧΙ" εναλλακτικά, με τη χρήση θεατρικών εργαλείων και τεχνικών. Με κεντρικό θέμα «Το Παιδί στην Κατοχή» θα ξεκινήσουμε με τη γνωριμία της ομάδας, θα τροφοδοτήσουμε μέσα από παιχνίδια την επικοινωνία των μελών,  θα αξιοποιήσουμε μια σειρά από θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές (δυναμικές εικόνες, θέατρο ντοκουμέντο) και θα επιχειρήσουμε το πέρασμα από το κείμενο, τη φωτογραφία, το αντικείμενο, το τραγούδι... στη δράση, στο σκηνικό δρώμενο.
Το εργαστήριο σχεδιάστηκε από μέλη της θεατροπαιδαγωγικής ομάδας ΠΑιΘέΑ. Ομάδα εργασίας: Μαρία Αλεξανδροπούλου, Καλλιόπη Βούλγαρη, Βασίλης Βραχόπουλος, Γεωργία Ζαχαροπούλου, Άρτεμις Θεολόγη,  Νατάσα Κατσουλιέρη, Χρυσαυγή Κωστοπούλου, Μαριάννα Ξυνή, Γεωργία Παρασκευοπούλου, Κατερίνα Στεφάνου, Κωνσταντίνα Τσιράκη


Τα εργαστήρια είναι δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και δηλώνονται κατά τη διάρκεια της εγγραφής των συμμετεχόντων στη γραμματεία. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση και ασκήσεις στον χώρο. Παρέχονται βεβαιώσεις συμμετοχής κατά το κλείσιμο των εργασιών της ημερίδας.

Η ημερίδα οργανώνεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (γραφείο Αχαΐας) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κι αν ήσουν εσύ;) με τη συνδρομή του 25ου Δημοτικού σχολείου Πάτρας, των τμημάτων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών
Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας
, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ, του Εργαστηρίου μουσικής εμπειρίας και αυτοσχεδιασμού Murmur.

Γραμματεία/Πληροφορίες: Γιάννα Παπαδοπούλου humanrights@theatroedu.gr, 210-6541600 και 6972267716.


Η Μαρία Αλεξανδροπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και του μεταπτυχιακού «Arts & Heritage:Policy, Management & Education» του Πανεπιστημίου του Maastricht της Ολλανδίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου και χοροθεάτρου και έχει εμψυχώσει εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Διδάσκει θεατρική αγωγή σε σχολεία της Α/βαθμιας Εκπαίδευσης. Είναι μέλος της ομάδας Παιθέα.

Η Γεωργία Ζαχαροπούλου είναι δασκάλα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, χοροθεάτρου και κινηματογράφου.
Υπήρξε εισηγήτρια σε σεμινάρια καινοτόμων δράσεων για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και επιμορφώτρια σε εργαστήρια θεατρικής – βιωματικής έκφρασης για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έχει σκηνοθετήσει έξι ταινίες μικρού μήκους μία εκ των οποίων έχει βραβευτεί στον Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Artfools Λάρισας. Είναι μέλος των θεατρικών ομάδων εκπαιδευτικών «ΠΑι.θέ.Α.» και «ΠαιΖωΔρώμιο». Έχει συμμετέχει ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες και ταινίες μικρού μήκους για παιδιά.

Η Κατερίνα Στεφάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφικής  Σχολής, Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Μεταπτυχιακού Τμήματος του ίδιου Πανεπιστημίου με θέμα: «Λογοθεραπεία: αντιμετώπιση δυσκολιών  προφορικού και γραπτού λόγου (μαθησιακές δυσκολίες)».  Έχει παρακολουθήσει βιωματικά σεμινάρια θεατρικών τεχνικών. Είναι μέλος της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετείχε στο θεατρικό εργαστήρι θεάτρου φόρουμ της ομάδας Ώσμωσης σε συνεργασία με την Ένωση Αφρικανών Γυναικών υπό το συντονισμό της Χριστίνας Ζώνιου. Συμμετέχει ως εμψυχώτρια στο πρόγραμμα «Σκληρό καρύδι» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.


 

Print

Number of views (1423)/Σχόλια (0)