Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2021


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά.. 
Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις. 
Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.
 

 


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2021

«Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα, ιστορίες, στίχοι - ΜΑΖΙ»

«Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα, ιστορίες, στίχοι - ΜΑΖΙ»

Διαδικτυακά, 5/12/2021 (Βόρεια), Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ2), Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/12/2021 11:00 πμ - 1:00 μμ Export event


«Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα-ιστορίες-στίχοι -ΜΑΖΙ»

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ2)

Διαδικτυακά, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, 11:00-13:00

Η δράση «Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα-ιστορίες-στίχοι-ΜΑΖΙ» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» με τη συμμετοχή συνολικά 60 εφήβων προσφυγικού και τοπικού πληθυσμού από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της  προσωρινής καραντίνας από τον Δεκέμβριο 2020 έως τον Μάϊο 2021. Οι έφηβοι συμμετείχαν σε διαδικτυακά εργαστήρια, εκτός ωρών σχολικού προγράμματος, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, μοιράστηκαν ιστορίες και έγραψαν μικρά συνεργατικά κείμενα ποιητικής φόρμας. Στα εργαστήρια αξιοποιήθηκαν τεχνικές και δραστηριότητες από το υλικό του σεμιναρίου εκπαιδευτικών  «Το όνομά μου είναι… δικό μου!» που σχεδίασε η φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός Τζένη Καραβίτου.
Θα παρουσιαστεί ο τρόπος δουλειάς στα διαδικτυακά εργαστήρια γραφής μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές δημιουργικής γραφής. Έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα κείμενά τους και θα μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους.
Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν οι εμψυχώτριες/ές των εργαστηρίων γραφής και οι εκπαιδευτικοί που λειτούργησαν ως σύνδεσμοι με τα συνεργαζόμενα σχολεία και τις δομές όπου διέμεναν οι έφηβοι πρόσφυγες.
Η δράση «Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα, ιστορίες, στίχοι - ΜΑΖΙ» αποτελεί μέρος του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων.
Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ προκειμένου να τους σταλεί ο σύνδεσμος της συνάντησης.

Η σύνδεση στις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας “Zoom” και ο σύνδεσμος θα σας σταλεί στο email που δηλώσατε στη φόρμα. Παρακαλούμε να ελέγχετε και τα spam. 
Σε περίπτωση καθυστερημένης εισόδου, παρακαλούμε να εισέλθετε με απενεργοποιημένο το μικρόφωνο και την κάμερα του υπολογιστή/ κινητού σας, καθώς μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια δράση ή συζήτηση.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Γραφείο Β. Ελλάδας

Γραμματεία/Πληρ.: info@theatroedu.gr / 2106541600