Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2022

"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2022:
Καλλιτέχνες και Εκπαιδευτικοί συμπράττουν και συνδημιουργούν στα σχολεία - Μοντέλα, δυνατότητες, προοπτικές"

το κάλεσμα -πρόσκληση  του ΔΣ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για εκδηλώσεις 2022

το κάλεσμα-μήνυμα της Προέδρου του IDEA για την Παγκόσμια Ημέρα Θέατρου στην Εκπαίδευση 2022


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά.. 
Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις. 
Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.
 

ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΤΡΑ  
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΑ ΚΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ  
ΡΟΔΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ  

 



 

 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2022

Γεωγραφία αλλιώς

Αθήνα 3 /12/2022, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Χάρης Κρεμμύδας, Αριστέα Σταφυλαράκη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 3/12/2022 10:00 πμ - 12:00 μμ Export event


Γεωγραφία αλλιώς

Εμψύχωση: Θεατρική ομάδα 4Frontal, Χάρης Κρεμμύδας, ηθοποιός, Αριστέα Σταφυλαράκη, ηθοποιός-θεατρολόγος

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, Ώρες: 10.00-12.00

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2022

  Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε πώς ένα σχολικό εγχειρίδιο μπορεί να γίνει αφορμή για μια βιωματική εμπειρία με όχημα αφηγηματικές και θεατρικές τεχνικές. Στόχος είναι να εξερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους ένα κεφάλαιο της Γεωγραφίας που διδάσκεται στη ΣΤ’ Δημοτικού, μπορεί να γίνει μια δημιουργική και εμπλουτισμένη εμπειρία συνδυάζοντας τη γνώση με την εκφραστικότητα.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν θεατρικούς όρους και τεχνικές (διακύβευμα, αυτοσχεδιασμός, κορύφωση, σωματοποίηση κτλ), εμπλουτίζοντας τις δεξιότητες τους στην εμψύχωση και καθοδήγηση μιας ομάδας έφηβων μαθητών πάνω σε ένα σχολικό μάθημα. Με τον τρόπο αυτό θα διερευνήσουμε στάσεις με τις οποίες το μάθημα της γεωγραφίας μπορεί να βοηθήσει στην κατάρριψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων σε σχέση με τους συμπολίτες μας, δίνοντας έμφαση στην ομαδικότητα και την καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές ομάδων, καλλιτέχνες
Διάρκεια: 2 ώρες 
Αριθμός συμμετεχόντων: 25

Δηλώσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατα τη προσέλευση

Ο Χάρης Κρεμμύδας είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών (2011). Έχει σπουδάσει Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει Master από το πανεπιστήμιο της Νέας Ύορκης (NYU) στο τμήμα Performing Arts Administration με κατεύθυνση στο Theatre Production and Management. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας 4frontal. Πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα σε συνεργασία με τον Θανάση Ζερίτη αποτέλεσε η παράσταση «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2021» «Η εκπαίδευση στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ερέτριας  και συνέχισε την πορεία της  προσαρμοσμένη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Δεκέμβριος  2021-Μάρτιο 2022). Έχει ολοκληρώσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εκπαίδευση στην εμψύχωση και ενδυνάμωση ομάδων" του Learn Inn, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Ε.Κ.Π.Α. Στη Νέα Υόρκη δούλεψε στο Atlantic Theater Company, στο Drama League, και στο MCC Theatre στο τμήμα του καλλιτεχνικού προγραμματισμού και διαχείρισης. Έχει συμμετάσχει σαν ηθοποιός στις παραστάσεις “Cavafy” (Town Hall Theatre NY, 2013), «Υμπύ Τύραννος» (2012), «Η τελεία» (2011), «Σσς.. κάποιος έρχεται» (2012), “Spring Xpress”(2013), «ΓΑΜ» (2013), «Ο_Μισ@νθρωπος» (2018), «Ο Μύρτος» (2019), «Ω Παίδες Ελλήνων» (2021), Βάρδιες των πουλιών(2022), Αριστερόχειρες (2022-2023) και σα βοηθός σκηνοθέτη στις παραστάσεις: «Φτερά Μπεκάτσας» (2020) «Η αύξηση» (2014), «Ο Eραστής» (2011) και “Woman Without Men” (2010), «ΓΑΜ» (2013) και «Οικογένεια Μπες Βγες» (2015-17). Έχει παρουσιάσει το εργαστήριο «Σεβασμός στην ιστορία του άλλου» στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση, μαζί με την Αριστέα Σταφυλαράκη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Κόσμος που θέλω να ζω» για εφήβους υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού με τους Τζωρτζίνα Κακουδάκη και Θανάση Ζερίτη, το θεατρικό εργαστήριο «λάμπα» για ενήλικες, workshops και εκπαιδευτικά προγράμματα για νεοφυείς επιχειρήσεις σε συνεργασία με τον ΕΒΕΑ. Ανήκει στην ομάδα εμψυχωτών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Learn Inn). Ενδεικτικά, έχει συνεργαστεί με τους παρακάτω σκηνοθέτες: Rachel Chavkin, Θανάσης Ζερίτης, Σταύρος Γιαννουλάδης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Δημήτρης Μπογδάνος, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Άρτεμις Ιγνατίου κ.ά.

Η Αριστέα Σταφυλαράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008) και της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών (2011). Έχει παρακολουθήσει το masteclass υποκριτικής με τον Ανδρέα Μανωλικάκη (2018). Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας 4Frontal. Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις «Οι βάρδιες των πουλιών», Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2022 (σκην. Σταυρος Γιαννουλάδης), «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας», Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2021 (σκην. Θανάσης Ζερίτης & Χάρης Κρεμμύδας),  «Ο_ Μισ@νθρωπος» (σκην. Σταύρος Γιαννουλάδης), «Σοφία Λασκαρίδου: Μια αγάπη μεγάλη» (σκην. Παντελής Δεντάκης,) «Οικογένεια Μπες-Βγες» (σκην. Θανάσης Ζερίτης), «O Μουνής» (σκην. Παντελής Δεντάκης) κ.ά. Την περίοδο 2012-2016 ασχολήθηκε με το εφηβικό θέατρο παρουσιάζοντας τις παραστάσεις «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας ...γιατί τα πάντα είναι πιθανά», «Φάουστ...εγώ μέσα στον κόσμο που ζω» και «Αντιγόνη» για σχολεία, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού/ σκηνοθέτη Τζωρτζίνας Κακουδάκη. Ως εμψυχωτής/ θεατροπαιδαγωγός έχει συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση «Πες το με ένα παραμύθι» και «Onassis Youth Festival» (2017-2020). Έχει συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, παρουσιάζοντας σεμινάρια για ενήλικες και εφήβους. Έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση των προγραμμάτων «Εκπαίδευση στην εμψύχωση και ενδυνάμωση ομάδων» και «Εκπαίδευση εκπαιδευτή ενηλίκων» του Κέντρο Δια Bίου Μάθησης του ΕΚΠΑ, Learn Inn με το οποίο συνεργάστηκε ταυτόχρονα στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία (2019- 2020).


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Γραφείο Αττικής

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / www.TheatroEdu.gr