Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2022

"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2022:
Καλλιτέχνες και Εκπαιδευτικοί συμπράττουν και συνδημιουργούν στα σχολεία - Μοντέλα, δυνατότητες, προοπτικές"

το κάλεσμα -πρόσκληση  του ΔΣ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για εκδηλώσεις 2022

το κάλεσμα-μήνυμα της Προέδρου του IDEA για την Παγκόσμια Ημέρα Θέατρου στην Εκπαίδευση 2022


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά.. 
Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις. 
Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.
 

ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΤΡΑ  
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΑ ΚΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ  
ΡΟΔΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ  

 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2022 - Τρίκαλα - Κεντρική Ελλάδα

Τρίκαλα - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2022

Τρίκαλα - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2022

Τρίκαλα 25/11/2022, δράση για μαθητές "Ζωντανά Εδάφη"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 25/11/2022 9:30 πμ - 2:00 μμ Export event


Πρόσκληση για τον Εορτασμό
της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2022

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2022: 
Καλλιτέχνες και Εκπαιδευτικοί συμπράττουν και συνδημιουργούν στα σχολεία
 - Μοντέλα, δυνατότητες, προοπτικές»

ΤΡΙΚΑΛΑ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 
 

«Ζ ω ν τ α ν ά    Ε δ ά φ η»
ε ι κ α σ τ ι κ ή  π α ρ ά σ τ α σ η 
για εφήβους

στη Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή
Διεύθυνση: Βύρωνος & Γαριβάλδη, 42100, Τρίκαλα

 

Για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση επισκέπτεται την Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή στα Τρίκαλα.

Το Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη και η Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή παρουσιάζουν τα “Ζωντανά Εδάφη”, μια βιωματική παραστατική δράση για εφήβους της πόλης των Τρικάλων, όπου ο σύγχρονος χορός, το θέατρο, η μουσική και η ψηφιακή τεχνολογία ζωντανεύουν και αλληλεπιδρούν με τα έργα της Αναδρομικής Έκθεσης του εικαστικού Στέργιου Στάμου.

Τα “Ζωντανά Εδάφη” πειραματίζονται και θέτουν τα έργα τέχνης - εγκαταστάσεις, γλυπτά, ζωγραφική- σε μια βιωματική εμπειρία, καλώντας το νεανικό κοινό των Τρικάλων να προβληματιστούν για ένα από τα φαινόμενα της σύγχρονης πραγματικότητας: του διακυβεύματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίσκεψη στο μουσείο μετατρέπεται σε ένα χωρο-χρονικό ταξίδι στο προσφυγικό́ βίωμα, στην έλλειψη ανοχής του διαφορετικού, στον πόλεμο και την αξία της Ειρήνης.

Οι καλλιτέχνες επιδιώκουν την εξοικείωση των εφήβων με την σύγχρονη τέχνη, τον προβληματισμό πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της τέχνης και της ενεργής συμμετοχικής θέασης, ανοίγοντας έναν διάλογο μέσω της διαδραστικότητας και της βιωματικής διαδικασίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη της προσωπικής κατανόησης. Η ευαισθητοποίηση μέσω της αισθητικής της Τέχνης εμπνέει και δυναμώνει το μήνυμα της ειρήνης, και της υπεράσπισης της ελευθερίας.

Ο πρώτος σταθμός στην περιήγηση φέρνει τους εφήβους μπροστά στο  γλυπτό Μνήμη στην αυλή του νεοκλασικού κτιρίου με ακουστικό ερέθισμα έναν μονόλογο από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέχεια με οδηγό έναν θεατροπαιδαγωγό  θα περιηγηθούν στα δωμάτια με ενότητες όπως πόλεμος, πέρασμα, ταξίδι, , μετανάστευση, εγκατάσταση στις πόλεις με ανάλογα ηχοτοπία, αφηγήσεις, χορογραφίες, ποίηση και video art σε μια δημιουργική αλληλεπίδραση με την ζωγραφική και τα γλυπτά. Στο τελικό στάδιο οι μαθητές υπό την καθοδήγηση του εικαστικού συμμετέχουν σε εργαστήρι δημιουργώντας  με διάφορα υλικά, το δικό τους γλυπτό στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου.

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 η βιωματική αυτή έκθεση- παράσταση θα παρουσιαστεί δωρεάν για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση σε ομάδες εφήβων των σχολείων: του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων, με υπεύθυνο καθηγητή τον κύριο Γκουγκουστάμο Σπύρο και το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, στο νεοκλασικό κτίριο του Ιδρύματος Μακρή κατά τις πρωινές ώρες την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Συντελεστές

Η ομάδα καλλιτεχνών της πόλης των Τρικάλων που επιμελείται και πραγματοποιεί την βιωματική έκθεση “Ζωντανά Εδάφη”, απαρτίζεται από τον εικαστικό Στέργιο Στάμο, την σκηνοθέτη Αντονέλλα Χήρα, την χορογράφο Σόνια Ντόβα και την θεατροπαιδαγωγό Χριστίνα  Κρίθαρη.

Η δράση “Ζωντανά Εδάφη" πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ταυτότητα εκδήλωσης

 Παραγωγή: Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη

Εγκαταστάσεις- Γλυπτά- Πίνακες: Στέργιος Στάμος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντονέλλα Χήρα

Χορογραφία: Σόνια Ντόβα

Performers: Χριστίνα Κρίθαρη, Σόνια Ντόβα 

Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικού υλικού: Χριστίνα Κρίθαρη

Αφήγηση: Βασίλης Νανάκης 

Video art: Θανάσης Σούντας, Σόνια Ντόβα

Κοστούμια: Γιώργος Κάλλας

Φωτογραφία: Βαγγέλης Καραλιόλιος

Φωτογραφίες Καταλόγου: Οδυσσέας Δραγατογιάννης

Βιντεοσκόπηση: Θανάσης Σούντας

Studio ηχογράφησης: Μουσείο Τσιτσάνη  

 

Φιλική συμμετοχή:

Βάσω Γκουγκαρά, Φωτεινή Σπανού, Αναστασία Παπαϊωάννου, 

Και οι έφηβες: Μαρίλια Ζαμπούρα, Δανάη Λούδα, Κωνσταντίνα Σιάσου- Παπαμιχαήλ

Συνεργαζόμενοι φορείς: E-trikala, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Οργάνωση:
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληροφορίες:  2106541600 / info@theatroedu.gr  / www.TheatroEdu.gr  

 

Print

Number of views (256)/Σχόλια (0)