Περιοδικό Εκπαίδευση και Θέατρο

Περιοδική επιστημονική έκδοση για την προώθηση του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και των άλλων παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 26 (2025)
Το περιοδικό Εκπαίδευση & Θέατρο δέχεται υποβολές άρθρων για το νέο του τεύχος (26, 2025), μέχρι τις
15 Ιανουαρίου, 2025.
Παρακαλούμε δείτε τις θεματικές, τις στήλες και τις προδιαγραφές υποβολής, συμβουλευτείτε την λίστα κριτηρίων και στη συνέχεια υποβάλετε το κείμενό σας προς κρίση.
Η Συντακτική Επιτροπή είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Υποβολές άρθρων: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/about/submissions
Κεντρικός σύνδεσμος περιοδικού: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

 

 

Ιδρυτής περιοδικού: Νίκος Γκόβας (Υπεύθυνος Έκδοσης 2001-2021)

Υπεύθυνοι Τεύχους 25 (2024) & 26 (2025: Αντώνης Λενακάκης, Νάσια Χολέβα

Συντακτική Επιτροπή: Κατερίνα Αλεξιάδη, Μπέττυ Γιαννούλη, Μαίρη Kαλδή, Αντώνης Λενακάκης, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά, Νάσια Χολέβα


Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή: Brendon Burns σκηνοθέτης, Λέκτορας, Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών Λίβερπουλ Ηνωμένο Βασίλειο, Αντώνης Βάος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Kathleen Gallagher Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τορόντο Καναδά, Μπέττυ Γιαννούλη Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Γκόβας θεατροπαιδαγωγός,Guido di Palma Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ρώμης "Sapienza” Ιταλία, Χριστίνα Ζώνιου Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ulrike Hentschel Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τεχνών Βερολίνου, Γερμανία, Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άλκηστις Κοντογιάννη Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λενακάκης Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τηλέμαχος Μουδατσάκις σκηνοθέτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης, David Pammenter σκηνοθέτης θεάτρου, παιδαγωγός θεάτρου, Ηνωμένο Βασίλειο, Αντιγόνη Παρούση Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση Επίκουρη Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Tim Prentki  Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Γουίντσεστερ Ηνωμένο Βασίλειο, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, Ειδικό Επιστημονικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άννα Τσίχλη σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό , Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Chris Vine  Ακαδημαϊκός Διευθυντής ΜΑ στο Εφαρμοσμένο Θέατρο, Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), ΗΠΑ, Κλειώ Φανουράκη, σκηνοθέτις, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Φραγκή, σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ιδιοκτησία: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Επικοινωνία-παραγγελίες τευχών: info@theatroedu.gr / 2106541600
Το Τεύχος 1 εκδόθηκε το 2001 στα Ελληνικά. Το Τεύχος 9 (2008) και το Τεύχος 19 (2018) εκδόθηκαν Ελληνικά και Αγγλικά
Από το 2020 (Τεύχος  21) το περιοδικό εκδίδεται Ελληνικά και  Αγγλικά

 ISSN 1109-821X​


 

Στην σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα όλων των τευχών του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο. 

Από το 2023 (τ.24), το περιοδικό φιλοξενείται στην πλατφόρμα e-journals του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά): https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

Η συνεργασία του  Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) θα επιτρέψει στα περιεχόμενα του Ε & Θ να είναι πιο ορατά στη διεθνή κοινότητα μέσω μηχανών εντοπισμού και ειδικών DOI numbers.

Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε τα περιεχόμενα του Τευχους 24 (2023) σε ελληνικά και αγγλικά.
Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στην πλατφόρμα του ΕΚΤ για να λαμβάνετε ενημερώσεις και να διαβάσετε οδηγίες προς συγγραφείς αν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε το άρθρο σας.

Όλα τα τεύχη του Περιοδικού Εκπαίδευση και Θέατρο

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/3/2025 4:30 μμ - 7:00 μμ Export event

«Της Γης ο Αφαλός» – Ένα Πρόγραμμα για την Συμπερίληψη

Αθήνα, 21/03/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Μαρία Φραγκή

Της Γης ο Αφαλός – Ένα Πρόγραμμα για την Συμπερίληψη

 

Μαρία Φραγκή

Μέλος ΕΕΠ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

 

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Στο Διεθνές Συνέδριο "Θέατρο & Συμπεριληπτική Εκπαίδευση"

Αθήνα 21, 22, 23 Μαρτίου 2025

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 

Γλώσσα: Ελληνικά

Θέσεις περιορισμένες
 

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου

Ο στόχος του εργαστηρίου "Της Γης ο Αφαλός" είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να ευαισθητοποιηθούν στα ζητήματα της συμπερίληψης, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τα λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια.

 

Η παράδοση και ο πολιτισμός συνδέονται στενά και μεταφέρουν δημιουργικά τα χαρακτηριστικά τους από γενιά σε γενιά. Στην παγκόσμια ιστορία το παραμύθι θεωρήθηκε ένας πολυδιάστατος φορέας γνώσης, τέχνης, θεραπείας και καλλιέργειας. Ωστόσο, οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν απλουστεύσει αυτό το μέσο, επικεντρώνοντας στη μορφή του, στην απλουστευμένη αφήγηση, και συχνά απομακρύνοντάς το από τον συμβολισμό του. Έτσι, η εικόνα κυριάρχησε έναντι του λόγου, οδηγώντας σε μια επιφανειακή ανάγνωση των παραμυθιών. Στόχος της δουλειάς μας είναι η επανεξέταση της αξίας του λαϊκού παραμυθιού χωρίς προκαταλήψεις ή φόβο, αναγνωρίζοντας την προοπτική του για την προώθηση της συμπερίληψης, όπως αυτή περιγράφεται στη Διακήρυξη της Σαλαμάνκα 1994 (Salamanca Statement)

 

Έτσι λοιπόν αντλούμε αρχές και διατυπώσουμε τις δικές μας, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από το λαϊκό παραμύθι:

  • Κάθε παιδί και κάθε ενήλικος έχει το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση, ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την εθνικότητα, ή τη νοητική και σωματική ικανότητα.

  • Κάθε παιδί και κάθε ενήλικος διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα, ικανότητες, ιδιαιτερότητες και μαθησιακές ανάγκες, αποτελώντας μια μοναδική και ανεπανάληπτη οντότητα στον κόσμο απολύτως απαραίτητη σ’ αυτόν.

  • Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της εργασίας και της κοινωνικής δράσης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και οι ανάγκες των ανθρώπων χωρίς διάκριση και με πλήρη αποδοχή.

  • Τα παιδιά και οι ενήλικες με ειδικές ανάγκες πρέπει να έχουν πρόσβαση στα σχολεία γενικής αγωγής καθώς η πολιτική της ενσωμάτωσης στην κοινωνία υποστηρίζει ότι το σχολείο για όλους είναι η πιο ενδεικτική και συνάμα η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της διαφοροποίησης και της απομόνωσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες από τις συνήθεις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Τα λαϊκά παραμύθια υπονομεύουν την «διάκριση» και αποδέχονται την ετερότητα. Έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν και ως δίαυλοι για να επιτευχθεί ένας γνήσιος συμπεριληπτικός και διαπολιτισμικός διάλογος.

 

To εργαστήριο μέσα από μια σύντομη αναδρομή στις βασικές θεωρίες για τα λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια θα επιδιώξει να καταστήσει σαφή την εικόνα του «διαφορετικού» με παραδείγματα μέσα από την αφήγηση του παραδείγματος «Της γης ο αφαλός». Η δραματοποίηση επιλεγμένων μερών θα έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της βαθύτερης συμπεριληπτικής στάσης στην παράδοση ότι όλοι είναι αποδεκτοί και συχνά τα διαφορετικά πλάσματα φέρνουν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα των πρωταγωνιστών. Το εργαστήριο θα είναι βιωματικό, με θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους που στηρίζονται στο σώμα, τον αυτοσχεδιασμό, την επικοινωνία και την αφήγηση.

 

Σημείωση: Προτείνεται άνετος ρουχισμός, χωρίς παπούτσια κατά προτίμηση και χαρτί και μολύβι για σημειώσεις. Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις με πιθανή σωματική επαφή.

 

Μαρία Φραγκή, Διδάκτωρ, Σκηνοθέτις-Θεατρολόγος, Μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών με αντικείμενο: Εκπαίδευση, Θεσμοί και Παραγωγή Θεάτρου-Θέατρο για παιδιά και εφήβους. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Πειραϊκού Συνδέσμου και από την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στις Τέχνες του Θεάματος - Θέατρο του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre (1996). Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne για το Θέατρο για παιδιά και εφήβους. Διδάσκει σε ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού από το 1997. Είναι συγγραφέας άρθρων, βιβλίων για το θέατρο (Θεατρική Αγωγή για την Ε΄-Στ΄Δημοτικού, Η σκηνική πράξη στην εκπαίδευση) και Προγραμμάτων Σπουδών – Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό γύρω από την Τέχνη του Ηθοποιού, την Καλλιτεχνική Παιδεία, το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία. Διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα: 1. "Θρησκευτική εκπαίδευση και αγωγή" στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ : Θέατρο και παραστατικές τέχνες στη Θρησκευτική Εκπαίδευση 2.Τμήμα Νεοελληνικής

Print
 

 

Το Περιοδικό “Έκπαίδευση & Θέατρο” γιορτάζει τα 20 τεύχη!
 Aθήνα, 2 Δεκεμβριου 2019

 

Ίδρυση και συντελεστές

Οι συντακτικές επιτροπές ανά τεύχος

Δείτε εδώ

Οι συγγραφείς

Όλοι οι συγγραφείς από την ίδρυση του περιοδικού μέχρι σήμερα

Δείτε εδώ

Αποστολή Εργασιών

Οδηγίες για αποστολή άρθρων προς δημοσίευση

Δείτε εδώ

Επιστημονική - Συμβουλευτική Επιτροπή

Η Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή 

Δείτε εδώ

Ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες & μέλη προηγούμενων επιτροπών

Σύστημα APA Βιβλιογραφικών αναφορών