Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

«κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»
(εισαγωγικό σεμινάριο)

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διοργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις γονέων, στελέχη δημοτικών αρχών, ενώσεις εκπαιδευτικών κ.ά).

 

 


«κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»
(εισαγωγικό σεμινάριο)

Διάρκεια: 3,5 ώρες
Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά ή δια ζώσης
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων
Σχεδιασμός-Εμψύχωση: Κατερίνα Αλεξιάδη, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μπεκιάρης, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Υπεύθυνοι για την ασύγχρονη εκπαίδευση: Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, Γιάννης Πούλιος
Προσκεκλημένος: Διονύσης Παύλου

Σύντομη περιγραφή Το εργαστήριο «κι αν ήσουν εσύ; - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»  (Α1α) μαζί  με το εργαστήριο ««εγώ κι ο άλλος» -  θέματα ταυτότητας, διαπολιτισμική εκπαίδευση» (Α1β) αποτελούν το εισαγωγικό σεμινάριο Α1 της Επιμόρφωσης του  «κι αν ήσουν εσύ;». 

Έχει ως στόχο να ορίσουν από κοινού οι συμμετέχουσες/-οντες ποια είναι τα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σήμερα γύρω από το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, στοχεύει α) να γνωρίσει στους συμμετέχοντες το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ειδικότερα το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», β) να αποσαφηνίσει τη διαδικασία και τους όρους της «επιμόρφωσης 100 ωρών», γ) να σκιαγραφήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να σχεδιάσουν ανάλογα  πρότζεκτ.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, βίντεο, προσκεκλημένους και αναστοχαστική συζήτηση θα αναδειχθούν τα βασικά ερωτήματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα και που απασχολούν τις/τους συμμετέχουσες/-οντες, όπως οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, η ξενοφοβία, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ετερότητα και η διαχείρισή της, καθώς και η παιδαγωγική προσέγγιση που προτείνεται με βάση τις αρχές της κριτικής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Μετά το τέλος του τετράωρου εργαστηρίου οι συμμετέχουσες/-οντες αναμένεται να έχουν λύσει τις βασικές απορίες τους για τη λειτουργία και το περιεχόμενο της επιμόρφωσης και ειδικά της Α΄ ενότητας και της ασύγχρονης εκπαίδευσης και να έχουν έρθει σε μια πρώτη επαφή με τις βιωματικές μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν κατά την επιμόρφωση καθώς και με τις βασικές αρχές του προγράμματος.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / humanrights@theatroedu.gr

 


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - «κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις

"Βασικές Αρχές Διεθνούς Προστασίας Προσφύγων"

"Βασικές Αρχές Διεθνούς Προστασίας Προσφύγων"

Διαδικτυακά, 9/2/2022, 5.30μμ-7.30μμ διάλεξη-συζήτηση (Σ2), : Βασίλης Χριστογιώργος (Ύπατη Αρμοστεία)

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 9/2/2022 5:30 μμ - 7:30 μμ Export event


"Βασικές Αρχές Διεθνούς Προστασίας Προσφύγων"

Δωρεάν διαδικτυακή διάλεξη-συζήτηση στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" 
Εισηγητής: Βασίλης Χριστογιώργος, 

Δικηγόρος, Ειδικός Βοηθός Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες σε Νομικά Ζητήματα 

Διαδικτυακά, 9 Φεβρουαρίου 2022, 5.30μμ-7.30μμ στο ΖΟΟΜ

Περίληψη: 
Η παρούσα διάλεξη αποτυπώνει τις βασικές αρχές της διεθνούς προστασίας προσφύγων με έμφαση στο περιεχόμενο της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, τα εννοιολογικά στοιχεία του πρόσφυγα διακρινόμενα από τις λοιπές κατηγορίες εκτοπισμένων ή μετακινούμενων πληθυσμών καθώς και τον ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στο ελληνικό και διεθνές πλαίσιο. Επίσης, παρουσιάζει ευσύνοπτα την πορεία των αιτημάτων παροχής διεθνούς προστασίας ενώπιον των ελληνικών διοικητικών και δικαστικών αρχών.

 

ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η διάλεξη-συζήτηση παροσφέρεται δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ" που υλοποιεί από το 2015 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες .
Η διαλεξη-συζήτηση εντάσσεται επίσης στον επιμορφωτικό κύκλο Ε100 (Ενότητα Α)
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες θα πρέπει να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ,
και θα τους αποστελέι στο ιμέιλ τους ο σύνδεσμος στο ΖΟΟΜ την παραμονή της εκδήλωσης

Σύντομο Βιογραφικό: Ο Βασίλης Ι. Χριστογιώργος είναι δικηγόρος εξειδικευμένος σε ζητήματα διοικητικού δικαίου και δικαίου αλλοδαπών, με ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα και τρέχουσα διδακτορική έρευνα πάνω στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ). Έχει απασχοληθεί, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και στην Επιτροπή Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών συνεδρίων στους τομείς κυρίως του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με το Jean Monnet European Centre of Excellence, το Konrad-Adenauer-Stiftung, το Association "Pravnic" και το Poznań Human Rights Centre. Τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται για την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες ως ειδικός νομικός συνεργάτης επιφορτισμένος μεταξύ άλλων με την παρακολούθηση των ενδικοφανών προσφυγών, των αποφάσεων και συλλήβδην των διαδικασιών του β’ βαθμού παροχής διεθνούς προστασίας. Κατά το ίδιο διάστημα απασχολείται ως επιστημονικός επιμελητής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών που εκδίδεται από τις νομικές εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ Ε.Ε. 

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Γραμματεία/Πληρ.: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600


 

Print

Number of views (1990)/Σχόλια (0)