"ΜΑΖΙ"

 

Η Δράση "Μαζί" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;». Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους π.χ. συνεργασίες τοπικών σχολείων με σχολεία όπου φοιτούν παιδιά πρόσφυγες ή με καταυλισμούς, εργαστήρια τέχνης, επισκέψεις σε χώρους παραστάσεων, μουσείων κ.ά., ανοιχτές δράσεις σε δημόσιους χώρους, κλπ. Σημαντικό στοιχείο και προτεραιότητα σε αυτές τις συνεργασίες είναι τα παιδιά να συναντιούνται με στόχο να δημιουργήσουν κάτι μαζί αξιοποιώντας εργαλεία από τις τέχνες (θέατρο, χορός, βίντεο, μουσική, εικαστικά κ.ά). Έχουν δηλαδή τη μορφή «δημιουργικών εργαστηρίων τέχνης».
Οι σχετικές δράσεις προβάλλονται εν συντομία σε αυτό το χώρο.
Εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογες δράσεις μπορούν να στείλουν σύντομη περιγραφή για ανάρτηση. 
Το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» μπορεί να στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες

α)  με τη παραχώρηση καλλιτεχνών (θεατροπαιδαγωγών, μουσικών, χορευτών κ.ά), β) με κάλυψη μέρους των εξόδων για υλικά, γ) με κάλυψη εξόδων μετακινήσεων. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα συνεργασίας και στήριξης από το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» στο humanrights@theatroedu.gr


 

 

Οι δράσεις "ΜΑΖΙ" - Κι αν ήσουν εσύ;

Δράση "Μαζί"

Δράση "Μαζί"

Θεσσαλονίκη, 12/5/2018, Δράση "Μαζί", Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης-Γυάλινο Κτήριο

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 12/5/2018 12:00 μμ - 3:00 μμ Export event


Δράση "Μαζί"

«Οι γλώσσες της καρδιάς»
θεατρικό-εικαστικό εργαστήριο

Θεσσαλονίκη, 12/5/2018

Τόπος: Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης-Γυάλινο Κτήριο (πρώην παιδικός σταθμός, ισόγειο)
Στο πλαίσιο της 6ης Γιορτής Πολυγλωσσίας Θεσσαλονίκη 2018 “Η μόρφωση στον δρόμο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό” 
Διοργάνωση: Δήμος Θεσσαλονίκης 

Εμψυχώτρια: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Συμμετέχοντες: 15 γονείς και παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν και το Μπαγκλαντές
και 5 φοιτήτριες της αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ

Συνεργαζόμενοι φορείς: Άρσις- Κοινωνικά Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Λαμπράκη - Πρόγραμμα Hope AccEleRaTor (HEART) -Εκπαίδευση και Ενδυνάμωση Προσφύγων ως Επιταχυντής  Ελπίδας

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το ίδρυμα Λαμπράκη και το πρόγραμμα Hope AccEleRaTor (HEART), υλοποίησαν  δράση “Μαζί”  με τίτλο “Οι γλώσσες της καρδιάς”.

Η δράση περιελάμβανε θεατρικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών και ενηλίκων και στη συνέχεια με αντικείμενο τις αξίες τους, τα όνειρά τους, τις φιλοδοξίες τους και τους φόβους τους οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν για να αποτυπωσουν τις συζητήσεις τους σε σχέδια και κολάζ με πολυγλωσσικές αναφορές, που διαμόρφωσαν ένα τελικό πόστερ για κάθε συμμετέχοντα και με θέμα το σπίτι που ονειρεύεται με βάση τις αξίες που θεωρεί σημαντικές.

Συμμετείχαν εμψυχώτρια του “Κι αν ήσουν εσύ;” και ομάδα φοιτητριών από τις Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,  της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών  του Παντείου Πανεπιστημίου, μαζί με παιδιά και τους γονείς τους από τη Συρία, το Ιράν και το Μπαγκλαντές από τα Κοινωνικά Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης της “Άρσις”.

Η δράση εγκαινίασε τις εκδηλώσεις της 6ης Γιορτής Πολυγλωσσίας που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς της πόλης, με κορύφωση το τριήμερο 18,19, 20 Μαΐου 2018 στους χώρους του  Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (OΛΘ).

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους.

Print

Number of views (1763)/Σχόλια (0)

«Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα και συμμετείχα σε εργαστήριο της δράσης «Μαζί». Είχα ανυπομονησία και περιέργεια για το πως θα ήταν!

Και ήταν όπως κάθε άλλο εργαστήριο με παιδιά! Στην αρχή λίγη καχυποψία για τους «άλλους» και σιγά- σιγά μέσω του εργαστηρίου τα σώματα και τα βλέμματα λύνονταν και γινόντουσαν πιο φιλικά και η ντροπή και η συστολή έμεναν πίσω και αυτό που έβγαινε μπροστά ήταν η ανάγκη για συμμετοχή, για αλληλεπίδραση για έκφραση... Η γλώσσα ήταν σίγουρα ένα εμπόδιο αλλά με τη βοήθεια τόσο του διερμηνέα όσο και των εμψυχωτών αλλά και των ίδιων των βιωματικών δραστηριοτήτων και του θεάτρου εν γένει, νομίζω ότι βρέθηκαν κι άλλοι κώδικες επικοινωνίας που βοήθησαν στο να ξεπεραστεί το αρχικό εμπόδιο. Μεγάλος σύμμαχος στην επικοινωνία ήταν φυσικά και τα Αγγλικά που γνώριζαν τόσο κάποιοι από τους μαθητές της Ελευσίνας, όσο και από το σχολείο των Αναβρύτων.

Νομίζω ότι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όσους βρεθήκαμε εκεί, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο!» 

Καλλιόπη Διονυσοπούλου, YouthProjectsAssistant- Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες